India Pale Ale (IPA): wat is het en hoe smaakt het?

My Food Blog
India Pale Ale (IPA): wat is het en hoe smaakt het?

India Pale Ale oftewel IPA lijkt het biertje ‘du moment’, tijd dus om te onderzoeken wat het precies is en hoe het smaakt!

Waar komt de India Pale Ale vandaan?

Over India Pale Ale (IPA) wordt al in de 19e eeuw in Engeland gesproken. Aan het bier werd extra hop toegevoegd zodat het geschikt werd voor export (omdat het zo extra lang goed bleef). Dit is dan ook waar het bier haar naam aan dankt, op deze manier kon het naar de kolonie India worden geëxporteerd en konden Britten aldaar ook van een biertje genieten. Door meer hop toe te voegen bleef het bier tot wel 6 maanden goed. Na de 19e eeuw daalde de vraag naar IPA en was het pas eind vorige eeuw dat de Amerikanen de IPA weer terug op de kaart zetten. En via de VS kwam de IPA ook weer ‘thuis’, naar de UK.

De smaak van India Pale Ale

Dan natuurlijk: de smaak. Want hoe smaakt IPA? Er zit extra hop in, wat zorgt voor extra bitterheid. Hier zit wel variatie in, per merk! Er wordt ook wel gezegd dat de IPA’s uit de 19e eeuw bitterder waren dan de hedendaagse IPA’s, omdat onze smaak ook anders is geworden. Daarnaast kan het hop en het proces zorgen voor een wat fruitigere, tropische smaak. Zo zullen sommige IPA’s iets weg hebben van ananas, mango of passievrucht. Ook zit in IPA vaak iets meer alcohol dan je van een regulier pilsje gewend bent.

Marks & Spencer IPA

Waar kun je IPA’s kopen?

IPA’s zijn steeds beter te verkrijgen. In veel cafés en restaurants vind je IPA’s. Eén van de bekendere IPA’s is Brewdog Punk IPA. Daarnaast hebben een aantal grotere brouwerijen als Vedett, Brand, Duvel, Palm en La Chouffe een India Pale Ale in hun collectie. Deze kun je dus gewoon bij je slijterij kopen. Naar verwachting komen er ook steeds meer IPA’s, omdat ze aan populariteit winnen. Micro breweries en juist ook de grote brouwers zullen naar verwachting meer Pale Ales gaan lanceren.

Ook Marks & Spencer kwam met een reeks India Pale Ales. Wij mochten 2 IPA’s van Marks & Spencer proeven, British Clipper IPA en Island Hopper Pale Ale. De IPA’s zijn onderdeel van hun Britse collectie en zijn te koop bij de Marks & Spencer winkels in Den Haag en Amsterdam en bij sommige BP’s met een M&S-winkel. Onze favoriet was unaniem de Island Hopper Pale Ale: hoppig met een fruitige afdronk en vrij licht. Dit biertje bevat dan ook maar 4.5% alcohol. De British Clipper viel bij ons minder in de smaak, maar is denk ik meer zoals de klassieke, ‘ouderwetse’ IPA’s werden gemaakt: zwaarder en bitterder. Voor onze smaak iets té bitter, dus wij houden het bij de Island Hopper Pale Ale.

Heb jij ook al weleens India Pale Ale gedronken en wat is dan jouw favoriet?

Hi, ik ben Judith. Welkom in mijn wereld van smaak! Op My Foodblog vind je de lekkerste recepten en plekken van over de hele wereld. Deze zitten altijd boordevol smaak en kleur! Volg je me ook op Instagram en Facebook?  

Een reactie op “India Pale Ale (IPA): wat is het en hoe smaakt het?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *