Het heeft even geduurd maar hier zijn we weer, dit keer in mijn blog gaan we het hebben over tips die ik jullie kan geven in de keuken. Het is voor mij moeilijk om jullie bruikbare tips te geven aangezien het voor mij vaak al routine werk is wat ik in de keuken doe. Dus ben ik in de keuken gaan experimenteren op een stagiaire, die bij mij in de keuken werkt sinds een aantal maanden. Door hem in de gaten te houden en kijken wat hij allemaal van mij geleerd heeft, ben ik op een aantal tips gestuit die het koken enigszins makkelijker zullen maken én lekkerder.
Aangezien het asperge seizoen begonnen is zal ik jullie vertellen hoe je de lekkerste asperges kunt maken voor thuis. Hier zijn mijn tips voor de asperges en wat je met de schillen kunt doen zodat je dubbel zoveel plezier kan hebben met je asperges!
Tijdens het schillen van de asperges zorg je ervoor dat je je asperges met een scherpe dun schiller schilt. Je houd het hoofdje van je asperge vast en schilt hem naar beneneden schoon doe dit twee keer om geen sliertjes in je mond te krijgen na het koken. Hou de schillen apart, daar kunnen we later een lekkere soep van maken.
Asperges koken
Wanneer je geen asperges pan hebt kun je gebruik maken van een soep pan waar ze in ruim water kunnen liggen , voeg daar een groentebouillonblokje bij en een schepje suiker bij zodat je asperges een licht zoetige smaak krijgen. Leg er dan een theedoek op die niet gewassen is met was verzachter of een felle kleur heeft . Doordat de theedoek boven op de asperges ligt worden ze allemaal even gaar wanneer je ze kookt. Als je een nieuwe theedoek gebruikt was hem eerst. Zeker als je een kleur hebt, geeft de kleur af aan je asperges en dat is niet lekker.
Hoe lang kook je asperges?
Tussen de 6 a 8 min dan vuur uit en laat het een minuut of 15 in de pan na garen en schep ze dan op. Het lekkerst om bij de asperges te eten is gebakken krielen, beenham plakken, gekookt eitje en wat boter jus .
Aspergesoep
De aspergesoep maak je als volgt. Zet de schillen met ruim water op en laat ze een uur koken. En laat het water in koken tot je ongeveer een liter vocht overhoudt. Voeg 250 dl kook room en groentebouillon naar smaak toe en bind het een beetje af met Maizena zodat het een gebonden soep wordt. Serveer de soep met wat kleine stukjes asperges in de kop en gerookte zalm .
Heerlijk asperges, het witte goud! Nadeel van koken in een grote pan is dat de kopjes ook onder water staan. Die zijn natuurlijk al zachter dan de rest van de asperge en worden daardoor “snot”. Mij is dus geleerd dat de kopjes boven water moeten blijven, die garen wel door de damp.
Wordt dit probleem in een grote pan verholpen door de theedoek?
Daar heb je inderdaad gelijk als je ze lang kookt veranderen de topjes in snot gaar. Maar doordat je de asperges maar 6 tot 8 minuten kookt valt het mee. Het is ook net hoe gaar je je asperges het liefst heb. Dat verschilt per ieder persoon weer. Het is een tip die ik vanuit een horeca keuken geef En 1 die ik aan de leerling koks ook geef.
Geniet van de asperges!
Groetjes Devon
Op asperges-koken.eu lees ik, en ik zie het hier ook staan, dat er paarse asperges zijn. Enig idee waar je die kunt kopen?
Wellicht bij de groothandels zoals Sligro of Hanos of kijk eens bij een heel goed gespecialiseerde groenteboer.