Verschil tussen baksoda en bakpoeder

My Food Blog
verschil tussen baksoda en bakpoeder

Vraag:

Wat is het verschil tussen baksoda en bakpoeder? – Maura via Twitter

Antwoord:

Dit is een veelgestelde vraag. Beide van deze witte poeders worden gebruikt om cakes, taarten en ander gebak luchtiger te krijgen, maar ze hebben allebei hun eigen bijzondere eigenschappen, en zijn onderling niet zonder meer uitwisselbaar.

 

Baksoda

Baksoda is ook bekend onder de namen natriumbicarbonaat, dubbele koolzuur soda en zuiveringszout. Baksoda heeft van zichzelf weinig zelfstandige rijskracht en werkt alleen als er een ‘zure’ ingrediënt erbij wordt gedaan. Maar als het eenmaal werkt, is dat snel en krachtig. Recepten die om baksoda vragen zullen ook iets moeten bevatten dat de werking ervan bevordert: karnemelk, zure room, aangezuurde melk, ongeraffineerde stroop, citroensap e.d. Je zult baksoda ook vaak tegenkomen in Amerikaanse recepten voor chocoladecake. Gewone Amerikaanse cacao is zeer geschikt om met baksoda te gebruiken, want het is niet gealkaliseerd. Europese of zogenaamde ‘Dutched’ cacao daarentegen is wel gealkaliseerd, door een proces dat vaak als ‘Dutching’ wordt aangeduid. Het maakt de cacao voller van smaak en mooier van kleur. Leuk weetje: ‘Dutching’ is een verwijzing naar onze eigen Coenraad van Houten. Het proces is echter niet geheel door hem uitgevonden. Het is een verfijning van de methode die door de oorspronkelijke gebruikers van cacao, de Midden-Amerikaanse Indianen, werd gebruikt. Zij deden hout-as bij de gemalen cacaobonen om de smaak te verzachten.

 

Bakpoeder

Bakpoeder is een zorgvuldig samengesteld poeder dat deels uit baksoda bestaat, en deels uit een zuurmiddel, bijvoorbeeld wijnsteenzuur. Het is klaar voor gebruik in allerlei baksels en er hoeft geen extra middel bij om de rijskracht te bevorderen. Vroeger had je enkelvoudig bakpoeder, dat net als baksoda, meteen begon te werken als het met vocht in aanraking kwam, en er ook snel mee ophield omdat het uitgewerkt was. Het was dus zaak om je baksel snel in een voorverwarmde oven te zetten, voor een maximale rijs. Tegenwoordig heb je goed samengestelde producten die in meerdere fases werken, maar het blijft belangrijk om je taarten en cakes zo snel mogelijk na het mengen in een voorverwarmde oven te zetten. De rijsmiddelen zullen nog een beetje uitzetten in de warmte en naarmate het beslag stolt en bakt zal alle lucht gevangen worden in de vorm van kleine belletjes.

Bedankt voor je vraag, Maura! Heb jij ook een vraag? Laat het weten in de comments, via Facebook of Twitter!

 

 

Misschien kennen jullie mij als auteur van Het Nederlands Bakboek (Kosmos Uitgevers), het eerste boek dat ik in het Nederlands heb geschreven. Ik houd me voornamelijk bezig met schrijven en recepten ontwikkelen, en ben ook betrokken bij vrijwilligersprojecten in ons dorp en omgeving. Ik lees en reis graag en sinds kort heb ik een nieuwe hobby: boetseren met klei. Het heeft opvallend veel overeenkomsten met bakken, moet ik zeggen. Heb je een vraag over een ingrediënt? Of wil je weten waarom een baksel mislukt? Laat mij het weten!

3 reacties op “Verschil tussen baksoda en bakpoeder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *