Wist je dat: alles over wijn

My Food Blog
Wist je dat: alles over wijn

Afgelopen zaterdag organiseerden Fonq en Grapedistrict een wijnproeverij voor bloggers ter ere van hun samenwerking: sinds kort kun je de wijnen van Grapedistrict ook via Fonq bestellen. Anders dan de meeste andere wijnwinkels sorteert Grapedistrict haar wijnen niet op regio of land, maar op smaak. Zo bestaat witte wijn uit easy, mellow en rich en rode wijn uit blush, smooth en deep. Tijdens de proeverij heb ik veel geleerd over wijn en dit wil ik graag met jullie delen in de vorm van wistjedatjes. Weet jij bijvoorbeeld waar het kuiltje in de wijnfles voor is?

Wist je dat:

  • Hoe koeler de regio is waar de druif groeit, hoe lichter de wijn? Hoe meer zon, hoe meer suikers de druif bevat. Deze worden weer omgezet in alcohol en kleur.
  • Chardonnay een hele makkelijke druif is en daarom bijna overal groeit. Het gevolg is dat er veel smaakverschillen tussen Chardonnays uit verschillende regio’s zit! Met andere woorden, vind je Chardonnay uit een bepaalde streek niet lekker? Probeer er dan eens een uit een andere streek. De kans is aanwezig dat je die wel lekker vindt!
  • Pinot noir vaak duurder is, omdat het een moeilijk te verbouwen druif is?
  • Het kuiltje (de ‘ziel’ van de fles) in de wijnfles geen functie meer heeft? Er zijn tal van lezingen waarom flessen dit vroeger hadden: van het filteren van bezinksel tot aan het proces van de glasblazers van vroeger die zorgden voor een holling in de fles. Tegenwoordig stappen producenten er juist vanaf, omdat het de fles alleen verzwaart en daarmee ongunstiger is voor het transport. In een champagnefles is de ‘ziel’ er wel met een reden: door de druk zou het glas anders barsten.
  • Hoe een wijn smaakt afhankelijk is van een aantal factoren: druifsoort, klimaat en wijnhuis? Sommige wijnhuizen leggen de wijn in nieuwe eikenhouten vaten, andere in oude eikenhouten vaten. Er is ook een verschil in smaak tussen Amerikaanse eiken vaten en Franse eiken vaten.
  • Sauvignon blanc door zijn frisse smaak goed samengaat met salade?
  • Pinot noir over het algemeen door de aardse smaak goed samengaat met truffel of tonijn bijvoorbeeld?
  • Wijn het gerecht niet mag overstemmen en het gerecht de wijn niet mag overstemmen? Als je een romig gerecht hebt, kies je daarom voor een volle, vettige wijn. Heb je een licht gerecht, dan ga je juist voor een frisse, lichte wijn. Heb je een kruidig gerecht, dan kies je voor een kruidige wijn. Bijvoorbeeld een zwaardere rode wijn.
  • Het een fabeltje is dat je vis alleen met wit kunt combineren? Een lichte, fruitige rode wijn kun je goed met stevigere vissoorten als tonijn combineren. Een’vettige’ rode wijn kun je goed combineren met vette vis, zoals zalm.

Hi, ik ben Judith. Welkom in mijn wereld van smaak! Op My Foodblog vind je de lekkerste recepten en plekken van over de hele wereld. Deze zitten altijd boordevol smaak en kleur! Volg je me ook op Instagram en Facebook?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *