Feestdagen: Bûche de Noël (kerstboomstam)

  • voor 12 personen
  • Totale benodigde tijd2 uur en 30 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

In een Engels tijdschrift zag ik een kerstboomstam van Nigella. Het recept heb ik niet bewaard, maar ik besloot zelf aan de slag te gaan met een kerstboomstam. Een luchtige chocoladecake opgerold met mascarpone en frambozenjam en daaromheen een laagje chocoladeganâche..... jammie! Maak van de boomstam het pronkstuk tijdens de kerstdagen door hem te versieren met poedersuiker, besjes, denneappels etc.

Feestdagen: Bûche de Noël (kerstboomstam)

Feestdagen: Bûche de Noël (kerstboomstam)

  • Totale benodigde tijd2 uur en 30 minuten
Keukens
Gangen

Notice: Undefined index: vegetarisch in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69
Aanpassen porties:

voor 12 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 170 gram boter kamertemperatuur in blokjes
  • 170 gram kristalsuiker
  • 3 eieren geklutst
  • 100 ml melk
  • 110 gram zelfrijzend bakmeel
  • 50 gram cacao
  • mespuntje zout
  • 200 gram pure chocolade
  • 100 ml slagroom
  • 6 el mascarpone
  • 5 el frambozenconfiture*
  • * De hoeveelheid confiture is een beetje afhankelijk van de soort die je gebruikt sommige soorten zijn wat dikker dan andere soorten. Het mengsel (mascarpone en confiture) moet kwarkdikte zijn. Is dit het niet? Doe er dan wat extra mascarpone bij!

Benodigdheden

browniebakblik 29 cm, bekleed met bakpapier

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 160 C.
  2. Klop de boter en suiker samen luchtig. Je bent klaar als de suiker volledig door de boter is opgenomen en deze dus lichter van kleur is.
  3. Meng de eieren er doorheen en voeg de bloem, cacao en zout toe. Roer goed door en voeg de melk toe totdat je een glad beslag hebt. Giet het beslag in het bakblik en zet in de oven. Bak gedurende 20 - 25 minuten op 160 C. Steek er een satéprikker in. Komt deze er glad en schoon uit? Dan is de cake gaar. Zet hem anders nog enkele minuten in de oven.
  4. Keer de cake om op een draadrek en laat de cake even afkoelen.
  5. Maak intussen de vulling: meng de mascarpone met de frambozenjam in een kom met een garde, roer niet te lang! Zodra de cake at is afgekoeld smeer je hier de vulling op.
  6. Rol de cake aan de korte kant op (zodat de cake boomstam dus lang en dun wordt). Waarschijnlijk breekt de cake, maar dat maakt niets uit voor het eindresultaat. Sterker nog, je boom wordt alleen maar mooier! Rol in ieder geval zo strak mogelijk. Wikkel de cake strak in in plasticfolie en zet 1 uur in de koelkast.
  7. Maak intussen de chocoladeganâche voor om de cake heen. Smelt op laag vuur de chocolade in de slagroom en roer goed door. Haal de cake uit de koelkast, leg hem op bakpapier neer en bestrijk met de achterkant van een lepel met de chocoladeganâche. Doe dit redelijk dik zodat je zometeen ook makkelijk kunt 'kerven'.
  8. Als de gehele bovenkant en de zijkanten met chocolade bekleed zijn, pak je een vork en trek je in de chocolade de 'nerven'. Door de vork rond te draaien maak je 'knoesten'. Spoel tussendoor elke keer de vork af voor het mooiste resultaat.
  9. Laat de kerstboomstam 1 uur opstijven in de koelkast.

12 reacties op “Feestdagen: Bûche de Noël (kerstboomstam)

  • Ikke

    Dit recept is totaal mislukt.. Vulling te dun (ook na 1,5 uur opstijven) en de cake verkruimende bij het oprollen waardoor hij niet meer te rollen was.. Kortom geen succes

    Beantwoorden
  • Judith

    Wat vervelend dat hij niet is gelukt! Het klopt dat de cake breekt: “Rol de cake aan de korte kant op (zodat de cake boomstam dus lang en dun wordt). Waarschijnlijk breekt de cake, maar dat maakt niets uit voor het eindresultaat. Sterker nog, je boom wordt alleen maar mooier!”
    Dit is een goede tip voor iedereen die hem nog gaat maken: hij breekt inderdaad, maar blijf gewoon doorrollen.

    Beantwoorden
  • Ikke

    Hij brak niet alleen, hij verkruimelde dus de vulling liep eruit en ik kon niet eens door rollen.. Maar ik ga een nieuwe poging wagen ;-) Nu heb ik maar 2el confiture op 6el mascarpone en nu is de vulling niet dun! En heb een dunnere cake gemaakt..
    To be continued ;-)

    Beantwoorden
  • Vivien

    Die van mij is goed gelukt! Heel erg mooi :-) Judith, bedankt voor dit recept. Ik zal het van avond op mijn facebook plaatsen.

    Groetjes,
    Vivien

    Beantwoorden
  • Hanna

    Ook bij ons totaal mislukt. De cake brak en zo dat de vulling er helemaal doorheen kwam en we met mascarpone met stukjes cake zaten. Waarschijnlijk kwam dit doordat de cake te dik was, maar wij hadden geen idee hoe groot het bakblik moest zijn en hoe dun de cake. Zou dat misschien in het recept er bij gezet kunnen worden?

    Beantwoorden
  • Moniek

    Hi Juud,

    nou ik ga ook een poging wagen om indruk te maken met De Boomstam deze kerst. Ik heb wel gelijk een vraag. Kan je de Boomstam het beste de dag maken dat je ‘m op eet of kan hij prima een dagje staan?

    Bedankt!

    Moniek

    Beantwoorden
  • Anna-Marie

    Vandaag deze boomstam gemaakt. Had er wel iets eigen draai er aan gegeven. Had de cake op een bakplaat gemaakt, zo’n 1cm dikte en denk verder 20cm bij 50cm (ook niet te lang in de oven dus). En vulling iets meer, denk wel 400gr mascarpone en 5 grote eetlepels jam. Nog wat verse frambozen erdoor.. En uiteindelijk: een groot succes!! Toprecept wat ik zeker vaker ga maken!

    Beantwoorden
  • Moniek

    Ook ik heb de boomstam gemaakt (3 stuks). Ik was alleen de melk vergeten in de cake oops! Desondanks smaakte de boomstam heerlijk en zag ie er fantastisch uit! Ik heb indruk gemaakt :)

    Beantwoorden
  • AdB

    Leuk idee maar voor een kerstboomstam is cakebeslag niet geschikt: je kunt het beter proberen met een genoise, die is luchtig en soepel en breekt bij het rollen niet. Ook de consistentie zal veel prettiger zijn dan die van cake.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *