BasQ Kitchen (Markthal Rotterdam)

  • BasQ Kitchen
  • Grotemarkt 188
  • Rotterdam
BasQ Kitchen (Markthal Rotterdam)
Basq Rotterdam

Zijn jullie al in de Markthal in Rotterdam geweest? Wij gingen er afgelopen weekend eindelijk naartoe. Wat is het er mooi! Het gebouw zelf is bijzonder, maar ook de vele eettentjes zijn bijzonder. Zo kun je er droge worst kopen, brood, gebak, macarons, kruiden, gedroogd fruit, Aziatische producten, pasta, vlees, kaas, chocolade en ga zo maar door. Van dat alles hebben wij echter niet geproefd, want we gingen tapas, of eigenlijk pintxos eten bij BasQ. Je raadt het al, een Baskisch restaurant.

Eten bij BasQ Kitchen

ansjovis bacalau

Ok, vergeet de andere tapasrestuarants. Hier doen ze het anders. De eigenaren kennen een van de voormalig (sous-)chefs van het vermaarde El Bulli. Hij ontwierp dan ook de gerechten op de kaart en vliegt nog steeds eens in de zoveel tijd in om te trainen en de kaart onder de loep te nemen. Zijn invloed is te zien in dat het niet is wat je verwacht van een tapasrestaurant. Natuurlijk, je kunt er ook albondigas (Spaanse gehaktballetjes) krijgen, maar er is zoveel meer.

Een van mijn favorieten was Lata de anchoas del Cantabrico, oftewel “Ansjovis uit de Cantabrische Zee met geroosterde paprika, crème van gerookte Idiazabal kaas en kruim van gedroogde zwarte olijven”. Dit wordt geserveerd in een visblikje. Of wat dacht je van Pulpo con pimientos: inktvis met geconfijte paprika en gerookt paprikapoeder.

Hector, een van de chefs, kwam na afloop met ons praten en vertelde vol passie over de producten, het feit dat sommige klanten al vrienden zijn geworden en hun verfijnde gerechten. Zo zijn de smaken allemaal superkrachtig (maar wel in balans!). Grappig, want ze doen juist zo min mogelijk met de producten. Ze importeren veel uit Baskenland en veoegen er vervolgens weinig poespas aan toe. En toch smaakt het complex en lekker!

ALVARO MARTINEZ_BasQ kitchen

Interieur BasQ

keuken basq

Het is jammer van het lelijke plastic rolluik aan de kant van de Markthal, verder ziet het er gezellig uit. Denk hipster interieur met veel staal en hout. Je ziet op houten schoolstoeltjes of krukjes. Ik vond het zelf wel erg aardig dat er wat hogere tafels met krukken zijn en wat lagere tafels met normale stoelen. Dit was speels en gaf je ook het idee dat je wat meer ruimte hebt.

De gastheer, de Franse Xavier, vervult zijn taak uitstekend en maakt het de gasten naar de zin. Ook de rest van het personeel doet het keurig, alhoewel één vergeten was wat ze eigenlijk kwam brengen. Het publiek is zeer gemengd, oud, jong en alles er tussenin.

Prijs

De prijzen zijn, voor wat je krijgt, fantastisch. Je betaalt voor de gerechtjes (tapas porties) tussen de € 3,- en € 9,-, maar dan heb je echt fantastische tapas!

Pluspunten

+ Heerlijke smaken
+ Originele gerechten
+ Goede prijzen
+ Parkeren onder het gebouw

Minpunt

– Als het luik niet dicht is, is het binnen vrij tochtig

Eindoordeel BasQ

Wat hebben we hier gesmuld! Heerlijke en originele gerechten, bomvol smaak. Met recht één van de beste tapasrestaurants buiten Spanje waar ik heb gegeten. Het personeel bedient je op je wenken en je kunt je auto gewoon onder het restaurant parkeren. Neem wel een extra sjaal mee, want als het luik niet dicht is, kan het tochten.

  • Eindoordeel

Hi, ik ben Judith. Welkom in mijn wereld van smaak! Op My Foodblog vind je de lekkerste recepten en plekken van over de hele wereld. Deze zitten altijd boordevol smaak en kleur! Volg je me ook op Instagram en Facebook?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *