Pulpo a la gallega (dé Spaanse inktvis tapa)

  • voor 2 personen
  • Voorbereidingstijd
  • Kooktijd
  • Totale benodigde tijd
Pulpo a la gallega (dé Spaanse inktvis tapa)

Zoete herinneringen aan Spanje. Ik ben in mijn leven al vaak in Spanje geweest, maar de keer die me het meeste bijbleef was de maand talenschool in Sevilla. Bijzonder hoe je een stad al in een maand eigen maakt, hoe je je ergens zo snel thuis voelt en hoe je in zo'n korte tijd al echte vrienden maakt (wat overigens, 6 jaar na dato nog steeds vrienden zijn). Als mensen het over Sevilla hebben, krijg ik dan ook meteen een warm gevoel en voel ik altijd de behoefte om heel veel tips, must-do's en must sees in Sevilla te delen, haha! Een van de herinneringen die me het meeste is bijgeleven is die van mijn allereerste avond daar. Ik ging met mijn Amerikaanse huisgenootje uit eten en we hadden een naam van een restaurant waar we echt moesten eten. In mijn beste Spaans vroeg ik een willekeurige Sevillaan de weg. Deze beste man keek ons vol ongeloof aan "Que?! Daar wil je toch niet serieus eten? Dat is echt zoooo toeristisch. Kom maar mee, ik zal jullie een écht leuk restaurant laten zien." En zo liep hij met ons mee, naar wat later mijn favoriete tentje daar zou worden: Casa Morales. Echte tapas zoals ze bedoeld zijn. Geen toerist te bekennen. Of ik daar pulpo a la gallega heb gegeten, durf ik niet met zekerheid te zeggen. Vast wel, want deze Spaanse tapa is een echte klassieker die je in vrijwel elk Spaans (tapas)restaurant zult kunnen bestellen. Het is eigenlijk heel simpel: inktvisplakjes, licht aangebakken met wat aardappel, goede extra vergine olijfolie, gerookt paprikapoeder en (zee)zout. De zuignappen horen er wel een beetje bij, maar vind je die eng? Dan kun je ze er ook prima afsnijden. Bij AH zag ik voorgegaarde octopusarmen, dus die heb ik gebruikt. Je kunt ook bijvoorbeeld op de markt vaak soortgelijke pakken kopen of een octopus kopen en deze zelf garen.

Ingrediënten

  • 200 gram
  • (voorgegaarde) octopusarmen
  • 2
  • vastkokende aardappelen
  • 1 el
  • extra vergine olijfolie
  • 1 tl
  • pimentón
  • (gerookt paprikapoeder)*
  • flinke snuf
  • zeezout
  • scheutje
  • olijfolie
  • om in te bakken
  • * je kunt dit bij speciaalzaken en grotere supermarkten kopen. Kun je het niet vinden? Gebruik dan regulier paprikapoeder.

Benodigdheden

  1. koekenpan
  2. kookpan voor de aardappels

Instructies

  1. Schil de aardappels en kook deze in circa 20-25 minuten gaar.
  2. Snijd de octopusarmen in plakjes.
  3. Zet de koekenpan op hoog vuur en giet er wat olijfolie in (niet de extra vergine!). Bak de plakjes octopus aan beide kanten kort.
  4. Spoel de aardappels af met koud water en snijd ze in plakjes.
  5. Meng de aardappelplakjes met extra vergine olijfolie, paprikapoeder en zeezout en verdeel ze over de borden.
  6. Leg de octopus er bovenop en maak eventueel af met extra olijfolie.
Ps. Nog meer Spaanse tapas zien? Wat dacht je van de tortilla Española of empanadas de atún (tonijnpasteitjes)?
9 mensen willen het maken
4 mensen hebben dit recept gemaakt

Hi, ik ben Judith.Welkom op mijn blog! Ik neem je mee naar alle windstreken en laat je zien dat lekker en bewust eten helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Je vindt hier lekkere recepten en de leukste foodhotspots. Volg je me ook op Twitter, FacebookGoogle+ en Instagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *