Laat je culinair verrassen in Bristol (toffe winter bestemming!)

  • Bristol
  • Bristol
Laat je culinair verrassen in Bristol (toffe winter bestemming!)

Als je aan de UK en lekker eten denkt, denk je misschien al snel aan Londen. Maar er is op culinair gebied in de UK véél meer te beleven. Wist je dat Bristol onlangs is verkozen tot werelds beste culinaire bestemming tijdens de Food Trekking Awards ?

De afgelopen 2 jaar heeft de stad Bristol veel geld geïnvesteerd om aan de top te komen in de food & drinks sector en dat is er aan af te zien! Vandaag vertel ik je alles wat je moet weten over een culinaire reis door Bristol en het naastgelegen Bath. Wedden dat jij na het lezen hiervan ook snel een ticket boekt naar de andere kant van de plas?

Banksy Bristol

De stad Bristol is gelegen in een heuvelachtig gebied in zuidwest Engeland en heeft een kleine half miljoen inwoners. Het is een artistieke en historische stad met veel kunst en een grote muziek scene. De inmiddels wereldbekende kunstenaar Banksy is geboren in Bristol en alom vertegenwoordigd in zijn  geboortestad.  Als je besluit om hier naartoe te gaan zijn er een aantal verschillende wandeltours die je kunt doen die je langs zijn werken in deze stad leiden. Dit is ook superleuk om in de winter te doen, als de stad sfeervol verlicht is en je onderweg af en toe kunt opwarmen in een pub. Kijk, dat vinden we gezellig!

Culinair Bristol

Bristol kaasboer

Aangezien Bristol recent een award in ontvangst mocht nemen voor beste culinaire bestemming wereldwijd is het een must see (en eat!) voor foodies! Wat maakt de stad nou zo culinair en waar moet je dan precies zijn? Visit Bristol en GoBristol hielpen ons op weg met de leukste tips!

Er zijn legio goede restaurants. Een fors aantal topnoteringen in diverse gerenommeerde gidsen voor Bristol’s horecagelegenheden. Omdat de stad zo artistiek en eclectisch is, wordt er veel met eten geëxperimenteerd. Tel daar een mix aan culturele achtergronden bij op. Dit leidt tot originele gerechten en een divers scala aan keukens.

Het is voor ieder wat wils inclusief ruime keuze aan veganistische opties. Volgens Chef’s Pencil is Bristol de ‘veganistische hoofdstad’ van de wereld met een enorme interesse in het eten van groenten en een groot aanbod aan vegetarische en veganistische restaurants en cafés.

Gezellige gastropubs

Zoals het de UK betaamt, heb je er ook een ruime keuze aan gezellige pubs met goed eten. Lekker comfort food die er, vooral in de wintermaanden, wel goed in gaat. Dus of je nou simpel, maar goed wil eten of sterrengerechten wil proberen, een keertje vegan wil eten of die ene cuisine proberen die je nog nooit hebt geprobeerd, in Bristol zit je goed!

Restaurants om te proberen in Bristol:

  • Casamia – dit Michelinster-restaurant is een feestje voor je smaakpapillen en wordt in werkelijk elke lijst aanbevolen. Van top 20 van het hele land, tot UK’s beste restaurant volgens Harden’s Restaurant gids 2019. Wel even reserveren als je zeker wil zijn van een plekje.
  • Wilson’s – geen ster, wel een vernoeming in de Michelin-gids. Je eet hier de lekkerste seizoensproducten, zoveel mogelijk zelf verbouwd, waardoor het menu elke dag anders is. Het menu van de dag vind je op het krijtbord. Probeer ook eens de lekkere drankjes hier.
  • Tare – Tare heeft een Bib Gourmand award voor 2018/2019 ontvangen. Je kunt hier kiezen voor een heerlijke 3-gangen of 4-gangen menu tegen een betaalbare prijs. Het restaurant bevindt zich in de wijk Wapping Wharf en heeft altijd vegetarische opties.
  • Caribbean Croft – klassiekers zoals ‘jerk chicken’, ‘peas’n’rice’ en ‘curried goat’ uit de Caribische keuken! De gerechten worden gemaakt volgens familierecept en voor de liefhebber zijn er bijpassende (Caribische) rums.
  • Pasta Ripiena – handgemaakte pasta, waarbij de ingrediënten voor zich spreken. Geen heel ingewikkelde gerechten, maar wel heerlijk pure en eerlijke maaltijden met Italiaanse invloeden.
  • The Coconut Tree – heerlijke Sri Lankese curry’s eten kan hier in een relaxte vibe.
  • Koocha Mezze Bar – mezze zijn Midden-Oosterse tapa’s en bij Koocha eet je de lekkerste Iraanse mezze.
  • The Bank Tavern – echt goed pubfood eten kan bij The Bank Tavern.
  • The Cadbury – iets ten noorden van het centrum vind je The Cadbury, een 300-jaar oude pub met pub food voor lekkerbekken, speciaalbieren en cocktails. Studenten, locals, yuppen, het publiek is zeer gemêleerd.
  • Birch – laid back genieten van seizoensproducten. En als je , net als wij, nooit kunt kiezen zit je hier helemaal goed. Bij Birch draait het om shared dining en kies je dus heel veel kleine gerechtjes. Zo kun je lekker veel proeven!
  • Pieminister – als het goed genoeg is voor Queen Elizabeth, is het ook goed genoeg voor ons 😉. Britse pasteitjes in alle soorten en maten vind je hier.

Winter in Bristol = Kerstmarkten

Als je in December gaat, kun je nog wat kerstmarkten meepikken. Er zijn er meer dan genoeg te vinden, dus kerstgevoel verzekerd! Bijvoorbeeld de allerbekendste markt van de stad: St. Nicholas Market. Als het geen kerst is, is het al leuk. Laat staan in de kerstsfeer 😊. Volgens menigeen is dit een van de UK’s leukste markten met lekker eten, handgemaakte spulletjes en cadeaus. Andere kerstmarkten zijn die in Bristol’s Shopping Quarter, Central Bristol en Harbourside bijvoorbeeld. Lekker warme choco nippen terwijl je geniet van de live muziek!

Na de kerstdagen zijn er nog tal van leuke andere activiteiten deze winter. Zo is er voor foodies dit voorjaar het Britse Dhal Festival. 10 dagen lang dhal curry’s eten! Of wat dacht je van de vegan food tour op 18 januari waarbij je overal lekker kunt proeven? Bristol ligt op slechts iets meer dan een uur vliegen en is dus ideaal voor een lang weekend.

Stedentrip Bristol

Wil je het artistieke en culinaire Bristol ontdekken en in 3 dagen langs alle highlights worden geleid? Touroperator House of Britain biedt een 3-daagse pakketreis naar Bristol aan waarbij je rechtstreeks met KLM vliegt. Gedurende deze 3 dagen bezoek  je onder meer de Zoo van Bristol, bekijk je de street art en eet je een ‘pie’ bij Pieminister . Dit restaurant waar je dus Britse pasteitjes eet, mag ook The Queen en Kate Moss tot haar klanten rekenen. Dit pakket voor een stedentrip Bristol, inclusief vlucht is te boeken vanaf € 227,- per persoon.

Bath

Als je dan toch in Bristol bent, is Bath ook zeker het bezoeken waard. Bath is een UNESCO World Heritage Site  mede dankzij de Romeinse elementen die je hier nog terugziet. Zo zijn er de Romeinse badhuizen zoals op de foto hieronder.  Het sfeervolle Bath is gelegen op slechts 12 minuten van Bristol met de trein. Je vindt hier allerlei leuke cafétjes en tea rooms. The Courtyard Café voor lekkere koffie en broodjes bijvoorbeeld. Cascara voor yummy taartjes en Wild Café voor een top lunch.

Bath Unesco world heritage site

Naar Bristol met KLM

Bristol ligt op slechts 75 minuten vliegen vanaf Amsterdam en is dus ook perfect voor een (lang) weekend. KLM vliegt 4 keer per dag naar Bristol, vanaf € 99 retour. Wanneer ga jij naar Bristol? Of ben je al geweest en heb je nog tips? Laat het ons vooral weten in de reacties hieronder!

Advertorial – i.s.m. Visit Bristol, Go Bristol, Visit Bath, House of Britain en KLM

  • Eindoordeel

Hi, ik ben Judith. Welkom in mijn wereld van smaak! Op My Foodblog vind je de lekkerste recepten en plekken van over de hele wereld. Deze zitten altijd boordevol smaak en kleur! Volg je me ook op Instagram en Facebook?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *