Eten, slapen en borrelen bij Hotel New York

  • Hotel New York
  • Koninginnenhoofd 1
  • Rotterdam
Eten, slapen en borrelen bij Hotel New York

Hotel New York is een icoon in Rotterdam. Op de Wilhelminapier vind je dit zo historische gebouw en waarschijnlijk ken ook jij het wel van naam. Jaren geleden zijn we eens in de brasserie in Hotel New York gaan eten. Nu werd ik uitgenodigd voor een volledig verzorgd programma. We trapten op de zondag af met de lunch, daarna diner, borrel, slapen en ontbijt. Hoe dat was, vertel ik je in dit artikel!

Van Rotterdam naar de VS

Toen ik mensen vertelde dat ik niet alleen ging eten bij Hotel New York, maar er ook ging slapen, waren er veel ‘oehs’ en ‘ahhhs’ te horen. De historie en grandeur van het pand zijn alom bekend. Tel daar een spectaculair uitzicht bij op en je hebt een karakteristiek en bijzondere locatie. Een van de 4 portiers gaf ons een rondleiding wat bijzonder leuk was. Natuurlijk kun je hier zelf een beetje rondkijken, maar echt de verhalen horen van hoe het er vroeger aan toe ging, spreekt tot de verbeelding en maakt het des te magischer. Dat het het hoofdkantoor was van De Holland-Amerika-lijn wist ik wel. Maar wat ik niet wist:

  • dat ook Oost-Europeanen via Rotterdam naar de VS gingen
  • dat een overtocht de eigenaar van de HAL een kwart miljoen gulden opleverde
  • 40 miljoen van de Amerikanen die nu in de VS wonen hebben voorouders die via het huidige Hotel New York op Ellis Island belandden en uiteindelijk doorreisden naar de plek van bestemming.

Hotelkamers

We hebben nog veel meer gehoord, maar ik wil niet al het gras voor de voeten van de portier wegmaaien, je moet dit zelf maar eens beleven. Omdat het pand met een andere functie is gebouwd en dus niet als hotel, zijn alle kamers anders. Wij sliepen in een torenkamer. Er zijn 2 torenkamers, er zijn namelijk 2 torens. Deze kamers bestaan uit 2 verdiepingen: een benedenverdieping met het slaapgedeelte en badkamer en een zitgedeelte boven met een volledig panorama over de stad. Hier de zon op of onder zien gaan is echt een aanrader!

Verder zijn er ook hotelkamers die bijvoorbeeld heel groot zijn, of een groot bad in de kamer hebben. Omdat het gebouw dus een andere functie had, dan een hotel zijn er veel verschillende type kamers. Wij hebben er een aantal ook mogen zien en vrijwel elke kamer heeft wel iets wat het tof en uniek maakt.

NY basement eten

Op vooraf vastgestelde zondagen zijn er thema lunches in de NY Basement, de benedenverdieping van Hotel New York. Deze beneden verdieping is meer gericht op fine dining en heeft op zondagmiddag altijd live muziek. Wij mochten aanschuiven bij Ed’s Italian Lunch. Het zal je niet verbazen dat het thema ‘Italiaans eten’ was. Denk aan ossobucco, ravioli met langoustines en een dessert met chocolade, amarene kersen en koffie. En na het dessert volgde een kust aan friandises. Wat het extra leuk maakt, is dat er een in-house patissier is. Alle taarten, gebakjes, bonbons etc. worden dus huisgemaakt. En hoewel ik de truffel-bonbon net iets te gek vond, viel het echte dessert ontzettend in de smaak! Daar mag je me wel voor wakker maken :-).

dessert in NY basement

De NY basement is ook erg geschikt om een cocktail te drinken. Dit zijn trouwens niet zomaar cocktails. Op de kaart staan veel bijzondere cocktails die je niet op andere plekken ziet. Sterker nog, er worden hier eigen cocktails bedacht en geserveerd met bijbehorend spektakel. Denk aan rook-effecten, butterfly pea flower die de cocktail doet verkleuren of een cocktail voor jou op maat.

cocktail drinken bij hotel new york

Hotel New York eten

Boven kun je ook eten in het meer brasserie-achtige restaurant. De kaart is hier uitgebreid met voor ieder wat wils. Van een saté tot een pokebowl en van een falafelburger tot een zeevruchten pasta. Het eten boven is iets meer low-key en minder verfijnd dan beneden, maar zeker ook leuk om heen te gaan als je zin hebt in iets niet te ingewikkelds waarbij je gewoon lekker kunt aanschuiven. Zoals gezegd wordt de patisserie hier zelfgemaakt, dus in plaats van een dessert van de kaart kun je eventueel ook een lekker taartje uit de vitrine kiezen. Uit ervaring weet ik dat de cheesecake een aanrader is!

Ontbijt Hotel New York

Als je hier blijft slapen is het leuk om nog even het ontbijt mee te pakken. In buffetstijl wordt hier allerlei lekkers geserveerd. Wij hadden nogal haast, dus ik heb het bij een bakje yoghurt met fruit en muesli gehouden, maar er was heel veel wat er erg lekker uitzag! Tel daarbij het uitzicht over de Maas bij op als je ontwaakt en je dag kan niet meer stuk.

Je kunt in Hotel New York dus meer doen dan alleen dineren in de brasserie, wij waren er bijna een hele dag en we hadden ons hier zeker nog wel langer kunnen vermaken. Voor de bijzondere lunch in de NY basement komen we sowieso graag nog een keer terug en ik ben ook heel benieuwd hoe de andere hotelkamers zijn :-). En dan testen we meteen de rest van het ontbijt.

  • Eindoordeel

Hi, ik ben Judith. Welkom in mijn wereld van smaak! Op My Foodblog vind je de lekkerste recepten en plekken van over de hele wereld. Deze zitten altijd boordevol smaak en kleur! Volg je me ook op Instagram en Facebook?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *