Le Jardin

 • Le Jardin
 • Mariaplaats 42
 • Utrecht
Le Jardin

Le Jardin laat groenten tot grote hoogte stijgen. Nu al één van mijn favoriete restaurants in Utrecht!

Le Jardin laat groenten tot grote hoogte stijgen. En nee, het is geen vegetarisch restaurant, benadrukt eigenaar Lars Mooren. Le Jardin doet aan ‘groentenomie’, zoals ze dat zelf noemen: gastronomie met een focus op groente. Geïnspireerd op bijvoorbeeld Niven Kunz, de sterrenchef die ook de 80/20-regel hanteert. 80% groenten, 20% vlees of vis.

Groente in de hoofdrol bij Le Jardin

Waar normaliter vlees of vis het hoofdbestanddeel vormen van gerechten in restaurants en de groenten er ter garnering bij liggen is het hier precies andersom. Zo kregen we bijvoorbeeld een bieten salade met gele biet, rode biet en choggia biet met yoghurt, frambozen vinaigrette en toefjes kippenlever.

Ik moet zeggen dat ik normaal helemaal niet van foie gras, kippenlever en ander orgaanvlees houd, maar deze combinatie was heerlijk. Juist omdat er zo gedoseerd werd omgegaan met de lever en omdat het werd gebroken door het frisse van de frambozen vinaigrette.

bietensalade

Voor ik jullie meer vertel over het eten zelf en de smaken, wil ik je even meer vertellen over het interieur. Want dat is gaaf. Heel erg gaaf! Wat ik leuk vind is dat het erg uniek is qua inrichting, niks hipsterigs, maar een complete eigen stijl. In het midden van de zaak vind je een grote kas.

Knusse open haard

Achterin kun je voor de open haard zitten waar af en toe extra houtblokken in worden gegooid zodat het lekker blijft fikken. Klein minpuntje: de banken aan de randen zien er mooi uit, maar zat bij mij toch echt niet lekker. De stoelen daarentegen zitten prima. Als je gaat kijken in de kas, zie je allerlei planten staan, inclusief de prijs. Naast het restaurant zit namelijk een bloemist, ook onderdeel van Le Jardin.

kas bij Le Jardin

Terug naar het eten. Het eten is verfijnd en perfect in balans. Er wordt gewerkt met groenten die in het seizoen zijn, dus voor ons betekende dat onder andere biet, witlof en venkel. Dit brengt ook met zich mee dat de kaart regelmatig wisselt. Ze zijn pas 5 weken open, maar nu al bezig met de nieuwe kaart.

Biologisch

90% van alles wat hier wordt geserveerd is biologisch. Onze amuse bevatte witlof, roodloof, selderij, wortel en radijs. Lekker fris, een prima en eetlustopwekkende amuse! De appelcider die we erbij kregen was overigens ook verrassend. Waar een appelcider nogal eens wat wrang kan smaken, was deze appelcider dat helemaal niet!

Omdat het een Frans restaurant is, komen vrijwel alle wijnen uit Frankrijk. Er zijn 8 wijnen op de kaart die niet Frans zijn, maar die zijn wel allen Europees en biologisch. De Grenache die we geserveerd kregen bij het voorgerecht (de bietensalade) verdient echt een applausje. Wat een fijne wijn.

Bijpassende wijn

Tijdens de avond blijkt dan ook dat de ‘food and wine pairing’ prima op orde is. Bij elk van de gangen krijgen we een goede, passende wijn. Bij ons hoofdgerecht: venkel op verschillende manieren met een dressing van Pernod en een garnituur van kabeljauw krijgen we rode wijn met wat tannines en een kruidige ondertoon die zich om die manier staande houdt tegenover de anijssmaak.

amuse Le Jardin

Naast het goede eten, de fijne sfeer en het mooie interieur, verdient ook het personeel een pluim. Ondanks dat ze met weinig man staan, kwam het eten toch erg snel en de bediening is erg prettig. Ze weten overal een verhaal bij te vertellen en zijn allen erg sympathiek en correct. En, ook niet geheel onbelangrijk: de prijzen die Le Jardin vraagt voor het eten zijn erg schappelijk!

Favoriet

Wil je eens een keer wat anders proberen? Houd je van goed eten? Wil je ervaren wat je allemaal met groenten kunt doen? Ga naar Le Jardin! Le Jardin brengt Utrecht een heel nieuw concept en dat is verfrissend. Ik kan zowel carnivoren als flexitariërs als vegetariërs Le Jardin aanraden. Ik voorzie een groot succes voor ze. Het is in ieder geval al meteen een van mijn favorieten in Utrecht en kijk er alweer naar uit om er weer eens te gaan eten.

Le Jardin

Pluspunten

 •     Eten volgens de seizoenen
 •     Veelal biologisch
 •     Origineel concept
 •     Mooie inrichting
 •     Zeer goede balans in het eten
 •     Food and wine pairing Leuke bediening
 •     Prijs/kwaliteitverhouding

Minpunten

 •  Een klein minpuntje voor mij persoonlijk: ik vond de bank niet lekker zitten
 • Eindoordeel

Hi, ik ben Judith. Welkom in mijn wereld van smaak! Op My Foodblog vind je de lekkerste recepten en plekken van over de hele wereld. Deze zitten altijd boordevol smaak en kleur! Volg je me ook op Instagram en Facebook?  

Een reactie op “Le Jardin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *