11 x de lekkerste restaurants aan de Garden Route

  • Zuid-Afrika
11 x de lekkerste restaurants aan de Garden Route

De Garden Route

langs de garden route
Dit soort landschappen zie je langs de Garden Route. Deze foto namen we in de buurt van Kaapstad, waar het vaak mistig is.

De Garden Route (of ‘tuin route’) is een bekende route in Zuid-Afrika en brengt je langs de kust van de West-Kaap naar de Oost-Kaap of andersom. De route heet de tuin route, omdat het zo groen is. Het is daarmee misschien anders dan wat je van Afrika verwacht, maar… je ziet daadwerkelijk ook rode drogere vlaktes, rotsen en wilde dieren. De route die we aflegden heb ik hierboven voor jullie bijgevoegd. Wat ons betreft was dit echt een perefcte route. Natuurlijk kun je niet alles doen, maar we hebben wel een goede indruk gekregen van dit gedeelte van Zuid-Afrika. En dat was prachtig en indrukwekkend!

Wat leuk is aan deze route is dat het zo veelzijdig is: steden, cultuur en natuur. Van wijn proeven tot leeuwen spotten en van surfen tot aan geweldig eten. Van Zuid-Afrika is bekend dat er veel vlees wordt gegeten, maar in de regio waar wij waren, eet men ook veel vis. Ik heb dan ook meer dan eens sushi gegeten wat daar bizar goedkoop is, omdat zowel de vis als bijvoorbeeld de avocado’s lokaal zijn.

Het leek mij in ieder geval leuk om onze favorieten tijdens de reis met jullie te delen! Zoals je ziet bevinden vrijwel alle ‘hotspots’ wat eten betreft voor ons zich aan de West-Kaap. Helaas hebben we aan de Oost-Kaap iets minder goed gegeten. Maar misschien heb jij daar zelf nog goede tips voor? Laat het vooral weten in de comments!

Kaapstad

We beginnen onze reis in Kaapstad waar we 3 dagen doorbrengen. Onze lodge (Rutland Lodge) is de perfecte uitvalsbasis. Thibaut en Sonia zijn fijne hosts, de locatie is fijn en vilig en het ontbijt is ook heel goed geregeld. Kaapstad is een grote, maar mooie stad met een relaxte atmosfeer. Kijk ook buiten Kaapstad, het schiereiland is ook superleuk, met o.a. Boulder’s Beach voor penguins en Kaap de Goede Hoop. In Kaapstad zelf is veel te merken van het koloniale verleden en zijn leuke dingen om te doen Kasteel de Goede Hoop, Bo-Kaap, Waterfront en als absoluut hoogtepunt (letterlijk en figuurlijk) de Tafelberg.

Bombay Bicycle Club

Bizar. Er hangt hier van alles aan het plafond. Het is ontzettend kitsch, maar met een knipoog. Het eten is goed en goedkoop en de service is prima!

Harbour House

Er zijn 2 vestigingen van Harbour House. In Kalk Bay waar wij eten, heb je een uitzicht over de zeehonden wat al een dikke pré is. Je eet hier voornamelijk vis, wat supervers smaakt. Hip en voor Zuid-Afrikaanse begrippen aan de prijzige kant, maar de moeite waard.

Waterfront Food Market

Springbok eten in de Waterfrond Food market
Kijk mij eens blij zijn met mijn springbok wrap ;-)! #nomakeup #vakantiemodus

Leuke food markt met van alles van superverse oesters tot biltong en van springbok tot struisvogel.

Robertson

Robertson is bekend van de wijnen en is het kleine broertje van Stellenbosch. Elk jaar is het ‘Wacky Wine Festival’ en het toeval wil dat wij er precies toen waren! Het is een lekker overzichtelijke wijnroute. Alles ligt letterlijk aan 1 weg. Onze favoriete wine estates waren De Wetshof en Springfield.

Oudtshoorn

Oudtshoorn is de struisvogel hoofdstad van de wereld en dus kun je hier struisvogel rijden, struisvogel producten kopen en struisvogel eten. Op een struisvogel boerderij krijg je te zien hoe de producten worden gemaakt en hoe een struisvogelrace werkt.

Nostalgie

Misschien wel een van de lekkerste maaltijden in Zuid-Afrika. Een klein schattig huisje met een veranda waar wat tafels op staan, dat is ongeveer het decor. De prijzen zijn zo laag dat je bijna gaat twijfelen of het wel iets kan zijn. En toch, het is zeker wat! Een heerlijke bobotie en een gepofte gevulde zoete aardappel smaken zoals we verwachten dat een Zuid-Afrikaan dit thuis maakt. Geen haute cuisine, maar home style cooking van de bovenste categorie.

Knysna

Knysna is het Saint Tropez van Zuid-Afrika. Dat betekent helaas ook Europese prijzen. In de buurt heb je een paar prachtige uitzichtpunten en we hebben een boottocht gedaan om walvissen te spotten.  Geen boottocht of hike doen? Je kunt hier ook goed golfen.

De ruwe zee in Knysna
Knysna: ruwe zee en oesters

34 South

Een soort food market waarbij je verschillende kraampjes hebt met o.a. sushi, oesters en vis. Van oudsher komt de Zuid-Afrikaanse oester uit Knysna dus de oesters zijn hier kraakvers.

Stellenbosch

De reis eindigt in Stellenbosch. Na o.a. een safari in Kariega is Stellenbosch de laatste plaats in Zuid-Afrika die we aandoen. Stellenbosch is een foodie heaven en staat vooral bekend om de wijnen. Wij verblijven op een wine estate, Spier. Grappig is dat je veel wijnhuizen ziet die je ook kent vanuit Nederland. Naast lekker eten en drinken heeft Stellenbosch een leuk centrumpje waar je bijvoorbeeld huiden en tassen kunt kopen.  Tip: je kunt in zowel Kaapstad als Stellenbosch heel goed gebruikmaken van Uber!

The Hog House

Op de Spier Wine Estate, waar wij verbleven, zijn een aantal restaurants. The Hog House heeft ons positief verrast! Het is een low key restaurant waarbij veel wordt gedaan met behulp van de BBQ. Dat is vlees, maar ook groente! Geen grote hompen vlees, maar juist kleine posrties van alles zodat je van alles kunt proeven. Probeer de gegrilde sla, harissa wortels of de pulled lamb bijvoorbeeld.

Schoon de Companje (Oude Bank)

Schoon de Companje - Stellenbosch
Rooibos cappuccino drinken bij Schoon de Companje.

In een van de hoofdstraten van Stellenbosch’ centrum vind je dit mooi gerestaureerde oude pand met concept store. Boven kun je neerstrijken om te lunchen of even koffie te drinken. Ik ontdek hier voor het eerst de ‘rooibos cappuccino’ en wat leuk is is dat er heel veel huisgemaakt én lokaal is. Personeel is ontzettend vriendelijk!

Ou Meul Bakkery

Zuurdesem brood met lekkere toppings. Een goede plek voor de lunch! Deze keten heeft 7 locaties door Zuid-Afrika

Terroir

Oké, het is niet gemakkelijk om hier te komen. Terroir is een van de restaurants bij het wijnhuis Kleine Zalze en aangezien het een heel groot terrein is, is het even zoeken. Als je er eenmaal bent, dan heb je geen seconde spijt! Je kunt hier kiezen voor een 2-, 4- of 6-gangen menu wat dagelijks wisselt. Uiteraard bieden ze een food wine pairing aan. Alles is hier goed op smaak en in balans. Voor een 4-gangen diner inclusief wijnen met z’n tweeën ben je ongeveer € 80 kwijt.

  • The Hog House, Spier Wine Farm, Stellenbosch, hhbc.co.za
  • Schoon de Companje, Bird St & Church Street, Stellenbosch Central, Stellenbosch
  • Ou Meul, Shop 234, Somerset Mall, Somerset West, oumeul.co.za
  • Terroir, Strand Road, De Zalze Golf Estate, Stellenbosch, www.kleinezalze.co.za

Wat zijn jouw favoriete restaurants aan de Garden Route? Heb ik er eentje gemist? Laat het weten!

  • Eindoordeel

Hi, ik ben Judith. Welkom in mijn wereld van smaak! Op My Foodblog vind je de lekkerste recepten en plekken van over de hele wereld. Deze zitten altijd boordevol smaak en kleur! Volg je me ook op Instagram en Facebook?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *