Ananas fried rice met vegetarische ‘jerk chicken’ (jerk tempeh)
- Door Judith Pagrach
- Caribisch
- voor 3 personen
- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd15 minuten
- Totale benodigde tijd25 minuten
Op Instagram gaf ik van de week de keuze tussen een aantal diner opties en de antwoorden waren overduidelijk ten gunste van de ananas fried rice. Fried rice (of gebakken rijst) kun je op veel verschillende manieren klaarmaken. De Chinese methode, maar ook bijvoorbeeld de Caribische methode zoals ik deze in dit recept heb gemaakt. Geïnspireerd op de fried rice zoals mijn familie hem al heel lang eet. Het fijne is, dat het echt ideaal is om restjes rijst op te maken. Heb je dus gekookte rijst over? Gooi het niet weg, maar bewaar het voor fried rice, mega lekker!
Klassieker uit de Caribische keuken
De fried rice combineerde ik met een andere klassieker uit de Caribische keuken: jerk chicken. Of nouja, in plaats van een traditionele jerk chicken ging ik voor een vegetarische variant. Jerk tempeh, op basis van tempeh dus. Jerk chicken is normaal een heel pittig en aromatisch gerecht wat ik vroeger veel heb gegeten. Ondanks dat ik niet van kip kluiven houd, maak ik daar wel een uitzondering voor! Met dit recept wordt er helemaal niet gekloven, want we houden het dus helemaal vega. Maar wel met de echte smaak van de 'jerk'. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt! De peper in het recept is erg pittig. Niet voor niets wordt de Madame Jeanette peper in Guyana liefkozend Ball'o'Fire genoemd. Wil je het dus minder pittig? Verwijder dan (een deel van) de zaadlijsten!
Zelf ananas fried rice met jerk tempeh maken
Ook aan de slag met deze ananas fried rice? Laat het weten via Instagram met de hashtag #myfoodblognl. Dat vind ik heel erg leuk om te zien én ik deel op Instagram wekelijks jullie creaties :-).
Ananas fried rice met vegetarische ‘jerk chicken’ (jerk tempeh)
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd15 minuten
- Totale benodigde tijd25 minuten
voor 3 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 1 ananas
- 100 gram zilvervliesrijst
- 300 gram tuinerwten
- 2 paprika's
- 2 bosuien
- 1 el kokosolie (of zonnebloemolie/pindaolie)
- 1 tl kurkuma
- voor de 'jerk tempeh':
- 1 blok tempeh
- 2 teentjes knoflook
- 1 madam Jeanette peper
- wit van 2 bosuien
- 1 cm gember
- 1 tl bruine suiker
- sap van 1 limoen
- 1 el sojasaus
- 2 el pindaolie (of kokosolie)
Benodigdheden
- wok
- kookpan
- staafmixer of blender
Instructies
- Pureer de knoflook, gember, peper (verwijder eventueel de zaadlijsten voor minder pit), limoen, suiker, wit van de bosui, sojausaus en olie.
- Snijd de tempeh in kleine blokjes en schenk de marinade er overheen. Zet apart om in te trekken.
- Kook de rijst en laat deze afkoelen. Ga intussen door met de rest.
- Snijd de ananas in de lengte doormidden. Gebruik een scherp mes en een lepel om de ananas uit te hollen en snijd de binnenkant van de ananas in kleine blokjes.
- Snijd de paprika ook in kleine blokjes en het groen van de bosui in ringen.
- Laat de rijst afkoelen en bak intussen de tempeh gaar.
- Zet daarna de wok op hoog vuur en giet olie in de wok. Bak de paprika en ananas kort en voeg de kurkuma en rijst toe. Bak enkele minuten en voeg vervolgens de erwten toe. Op het laatst kun je de bosui ringen er doorheen mengen. Serveer de jerk tempeh op of bij de gebakken rijst.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 454 | Calorieën uit vetten 162 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 19g, Waarvan | 29% | |
Verzadigde vetzuren 3g | 16% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 8g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 6g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Oh dit ga ik opslaan, ziet er vet lekker uit! :)
Ahhh, leuk! Laat je het weten als je het hebt gemaakt :-)?
Dit gaan we maken voor een vrienden groep eten met Caribische theme! Ziet er feestlijk en heerlijk uit. Bedankt👍
Wat leuk en dat past inderdaad perfect bij het thema! :-)