Ananas fried rice met vegetarische ‘jerk chicken’ (jerk tempeh)

  • voor 2-3 personen
  • Voorbereidingstijd
  • Kooktijd
  • Totale benodigde tijd
Ananas fried rice met vegetarische ‘jerk chicken’ (jerk tempeh)

Op Instagram gaf ik van de week de keuze tussen een aantal diner opties en de antwoorden waren overduidelijk ten gunste van de ananas fried rice. Fried rice (of gebakken rijst) kun je op veel verschillende manieren klaarmaken. De Chinese methode, maar ook bijvoorbeeld de Caribische methode zoals ik deze in dit recept heb gemaakt. Geïnspireerd op de fried rice zoals mijn familie hem al heel lang eet. Het fijne is, dat het echt ideaal is om restjes rijst op te maken. Heb je dus gekookte rijst over? Gooi het niet weg, maar bewaar het voor fried rice, mega lekker!

Klassieker uit de Caribische keuken

De fried rice combineerde ik met een andere klassieker uit de Caribische keuken: jerk chicken. Of nouja, in plaats van een traditionele jerk chicken ging ik voor een vegetarische variant. Jerk tempeh, op basis van tempeh dus. Jerk chicken is normaal een heel pittig en aromatisch gerecht wat ik vroeger veel heb gegeten. Ondanks dat ik niet van kip kluiven houd, maak ik daar wel een uitzondering voor! Met dit recept wordt er helemaal niet gekloven, want we houden het dus helemaal vega. Maar wel met de echte smaak van de 'jerk'. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt! De peper in het recept is erg pittig. Niet voor niets wordt de Madame Jeanette peper in Guyana liefkozend Ball'o'Fire genoemd. Wil je het dus minder pittig? Verwijder dan (een deel van) de zaadlijsten!

Zelf ananas fried rice met jerk tempeh maken

Ook aan de slag met deze ananas fried rice? Laat het weten via Instagram met de hashtag #myfoodblognl. Dat vind ik heel erg leuk om te zien én ik deel op Instagram wekelijks jullie creaties :-).

Ingrediënten

  • 1
  • ananas
  • 100 gram
  • zilvervliesrijst
  • 300 gram
  • tuinerwten
  • 2
  • paprika's
  • 2
  • bosuien
  • 1 el
  • kokosolie (of zonnebloemolie/pindaolie)
  • 1 tl
  • kurkuma
  • voor de 'jerk tempeh':
  • 1 blok
  • tempeh
  • 2 teentjes
  • knoflook
  • 1 madam Jeanette
  • peper
  • wit van 2
  • bosuien
  • 1 cm
  • gember
  • 1 tl
  • bruine suiker
  • sap van 1
  • limoen
  • 1 el
  • sojasaus
  • 2 el
  • pindaolie
  • (of kokosolie)

Benodigdheden

  • wok
  • kookpan
  • staafmixer of blender

Instructies

  1. Pureer de knoflook, gember, peper (verwijder eventueel de zaadlijsten voor minder pit), limoen, suiker, wit van de bosui, sojausaus en olie.
  2. Snijd de tempeh in kleine blokjes en schenk de marinade er overheen. Zet apart om in te trekken.
  3. Kook de rijst en laat deze afkoelen. Ga intussen door met de rest.
  4. Snijd de ananas in de lengte doormidden. Gebruik een scherp mes en een lepel om de ananas uit te hollen en snijd de binnenkant van de ananas in kleine blokjes.
  5. Snijd de paprika ook in kleine blokjes en het groen van de bosui in ringen.
  6. Laat de rijst afkoelen en bak intussen de tempeh gaar.
  7. Zet daarna de wok op hoog vuur en giet olie in de wok. Bak de paprika en ananas kort en voeg de kurkuma en rijst toe. Bak enkele minuten en voeg vervolgens de erwten toe. Op het laatst kun je de bosui ringen er doorheen mengen. Serveer de jerk tempeh op of bij de gebakken rijst.
1 mensen willen het maken
0 mensen hebben dit recept gemaakt

Hi, ik ben Judith. Welkom op mijn blog! Ik neem je mee naar alle windstreken en laat je zien dat lekker en bewust eten helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Je vindt hier lekkere recepten en de leukste foodhotspots. Volg je me ook op Twitter, FacebookGoogle+ en Instagram?  

4 responses to “Ananas fried rice met vegetarische ‘jerk chicken’ (jerk tempeh)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *