Authentieke sajoer boontjes
- voor 2 personen
- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd10 minuten
- Totale benodigde tijd20 minuten
Sajoer boontjes zijn heerlijke knapperige sperziebonen met een pittige, kruidige saus. Het is een Indonesisch gerecht wat inmiddels ook in Nederland vaak wordt gegeten. Bijvoorbeeld als onderdeel van een rijsttafel. Of gewoon als bijgerecht bij een Indonesisch diner.
Ik was helemaal vergeten dat ik al een keer eerder sajoer boontjes maakte. Dit keer deed ik het echter anders en in mijn beleving zijn ze nu nog lekkerder en authentieker geworden qua smaak. Het zijn echt de sajoer boontjes zoals je die kent van restaurants en misschien wel de kuipjes uit de winkel. In die kuipjes in de winkel zit een boemboe, een kruidenpasta. In dit gerecht maak je die ook helemaal zelf. Je zult zijn dat het easy peasy is, terwijl het wel ouderwets genieten is!
De sajoer boontjes kun je eten als onderdeel van een Indonesische maaltijd. Bijvoorbeeld met nasi, kip saté en ajam paniki. Wat je ook kunt doen is, nu een dubbele portie maken en de helft invriezen. De sajoer boontjes kunnen namelijk prima worden ingevroren! Mocht je geen vijzel hebben, kun je de boemboe ook gewoon met een staafmixer, blender of hakmolen maken. Zelf gebruik ik het allerliefste een vijzel, omdat dan de smaken het beste vrijkomen.
Gebruik verse sperziebonen of sperziebonen uit de vriezer!
Authentieke sajoer boontjes
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd10 minuten
- Totale benodigde tijd20 minuten
voor 2 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 300 gram sperziebonen
- 2 cm gember (fijngesneden)
- 1 rode ui (fijn gesnipperd)
- 1 teentje knoflook (fijngesneden)
- 2 el ketjap manis
- 1 el sambal
- 1 el santen
- 1/4 tl trassi
- 1/4 tl komijnzaad
- 1/4 tl korianderzaad
- sap van 1/2 limoen
- 100 ml water
Benodigdheden
- wok
- vijzel (of hakmolen of staafmixer)
Instructies
- Snijd de boven en onderkant van de boontjes af.
- Meng in in een vijzel (of een van de andere aangegeven tools) de gember, ui, knoflook, sambal, trassi, komijnzaad, korianderzaad en limoensap tot een pasta. Roer de ketjap er doorheen.
- Zet de wok op hoog vuur, giet wat olie in de pan en voeg de kruidenpasta toe. Bak enkele minuten en schep intussen goed om.
- Voeg de bonen toe en bak circa 5 minuten terwijl je blijft scheppen.
- Voeg dan de santen en water toe en kook nog enkele minuten op laag vuur.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 130 | Calorieën uit vetten 8 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 1g, Waarvan | 2% | |
Verzadigde vetzuren 0g | 1% | |
Transvetzuren g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 0g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 0g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Ik vond het erg lekker! Vanaf nu ga ik geen kant en klare boemboe meer kopen 😊 De boontjes bleven alleen te hard, dus misschien dat ik ze volgende keer heel kort eventjes kook.
Wat leuk om te horen Kim :-)!