Chocolade stoofperentaart met speculaasbodem
- Door Judith Pagrach
- Nederlands
- voor 12 personen
- Voorbereidingstijd15 minuten
- Kooktijd15 minuten
- Totale benodigde tijd30 minuten
Ik wilde een lekkere taart maken om met jullie te delen in de Sinterklaas periode. Er staat inmiddels al zo veel op het blog, dat het soms lastig is, dan nog iets heel nieuws te bedenken. Deze 13 Sinterklaas recepten bijvoorbeeld. Iets heel nieuws dus. Opeens had ik het: een decadente Sinterklaastaart met een speculaasbodem, een zachte vulling van chocolade, afgemaakt met stoofpeertjes. Decadent en tegelijkertijd understated Sinterklaas. Chique, toch?
Ik ging all out met stoofpeertjes die ik eerst zelf urenlang liet opstaan. Uiteraard kun je ook wat shortcuts gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld kant-en-klare stoofpeertjes gebruiken als je geen tijd of zin hebt. Je kunt ook, net als ik, extra stoofpeertjes maken zodat je 's avonds bij het eten ook al kunt smullen van warme stoofperen. En dan natuurlijk afsluiten met deze chocoladetaart ;-)!
Chocolade stoofperentaart met speculaasbodem
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd15 minuten
- Kooktijd15 minuten
- Totale benodigde tijd30 minuten
voor 12 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- voor de bodem:
- 150 gram speculaas
- 50 gram gesmolten roomboter
- voor de vulling:
- 150 gram pure chocolade
- 2 el bruine suiker
- 2 el cacao
- 2 eieren
- 1 el maïzena
- 1 tl vanille-extract
- bovenop:
- 2 stoofperen (in plakjes gesneden)
Benodigdheden
- taartvorm met een diameter van circa 20 cm
- hakmolen om de koekjes fijn te malen (of deegroller)
- steelpannetje
- garde
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160 C.
- Verkruimel de speculaasjes in de hakmolen of doe ze in een plastic zak, leg er een theedoek op en sla een paar keer met en deegroller.
- Meng de speculaas met de gesmolten boter en verdeel over de bodem van je taartvorm. Druk goed aan met de bolle kant van een lepel en zet de taartvorm in de koelkast.
- Smelt in de steelpan de boter met de chocolade en voeg de suiker en cacao toe.
- Wanneer het een glad geheel is, haal je het van het vuur af. Giet het vanille-extract erbij, gevolgd door de eieren en de maïzena. Klop met de garde goed door totdat je een egaal beslag krijgt.
- Haal de taartvorm uit de koelkast en giet de chocolade vulling er overheen.
- Leg de plakjes stoofpeer erop en bak in de voorverwarmde oven in 15 - 20 minuten gaar. De taart is het lekkerste als deze van binnen nog een beetje zacht is, dus bak niet té lang.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 196 | Calorieën uit vetten 105 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 12g, Waarvan | 19% | |
Verzadigde vetzuren 7g | 34% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 4g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 1g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Wow wat is dit lekker. Ik heb wat dikkere speculaaskoekjes gebruikt en dit heel gelaten. Die bleven bros en dat gaf een lekker contrast met de smeuïge chocolade ulling. Deze ga ik vaker maken
Dat klinkt zeker geslaagd! Ik krijg weer helemaal zin in deze taart :-).
Lijkt me heerlijk. Er staat helaas alleen niet bij met hoeveel boter de chocolade moet worden gesmolten.