Barbacoa (Mexicaans stoofvlees)
- Door Judith Pagrach
- Mexicaans
- voor 3 personen
- Voorbereidingstijd20 minuten
- Kooktijd4 uur en 30 minuten
- Totale benodigde tijd5 uur
Misschien hebben jullie gisteren wel gelezen over mijn bezoek aan Salsa shop en dat ik daar zo onder de indruk was van de 'barbacoa'. Ik was er eigenlijk zo van onder de indruk dat ik het zelf ook probeerde te maken. 'Barbacoa' is Spaans voor barbecue, maar in Mexico refereert het ook aan langzaam gegaard vlees dat op een open vuur wordt klaargemaakt. Natuurlijk moet het ook de echte Mexicaanse smaak bevatten én een barbecue smaak krijgen. Ik gebruikte voor dat laatste barbecue kruiden, maar als alternatief kun je ook gerookte paprikapoeder gebruiken. De echte Mexicaanse smaak krijg je door de zure smaak van limoen en azijn en natuurlijk koriander en jalapeño peper. Uiteindelijk laat je het vlees net zo lang opstaan totdat het helemaal uit elkaar valt. Is je vlees klaar? Dan kan het feest beginnen! Serveer dan de barbacoa met bijvoorbeeld naturel tortilla chips, zelfgemaakte guacamole en tomaten salsa. Voor deze dips vinden jullie hieronder ook instructies.
Barbacoa (Mexicaans stoofvlees)
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd20 minuten
- Kooktijd4 uur en 30 minuten
- Totale benodigde tijd5 uur
voor 3 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- Stoofvlees:
- 500 gram riblappen (in blokjes van ca. 3 x 3 cm)
- 3 laurierbladeren
- 1 sjalotje (gesnipperd)
- 2 tenen knoflook (geperst)
- 2 kruidnagelen
- 1 tl bbq kruiden
- 400 ml water
- 1 jalapeño peper (in dunne ringen)
- 10 gram verse koriander (grof gehakt)
- sap van 1 limoen
- 50 ml rode wijnazijn
- snuf zout
- scheutje olijfolie
- Guacamole:
- 2 avocado's
- 1/2 tomaat
- sap van 1 limoen
- 1 teentje knoflook
- 1 sjalotje
- snuf zout
- Tomatensalsa:
- 5 trostomaten
- sap van 1/2 limoen
- 1 rode ui
- verse koriander naar smaak
Benodigdheden
- pan geschikt om te stoven (bij voorkeur een zware, gietijzeren pan)
- staafmixer of blender
Instructies
- Zet de pan op het vuur en giet de olie er in. Fruit de knoflook en sjalot en voeg het vlees toe.
- Bak het vlees aan zodat het van buiten bruin is.
- Voeg nu de laurierbladeren, kruidnagel, bbq kruiden, water, koriander, jalapeño peper en zout toe.
- Draai het vuur laag, doe de deksel op de pan en laat het stoven totdat het vlees uit elkaar valt (ca. 4-5 uur). Check af en toe of er nog genoeg vocht in de pan zit, zodat het niet aanbrandt. Voeg zo nodig extra water toe.
- Intussen kun je lekker rustig aan de salsa en de guacamole maken.
- De guacamole maak je door alle ingrediënten te pureren. Ik vind het zelf lekker als het een net niet helemaal gladde puree is waar nog wel een beetje stukjes in zitten. In dat geval pureer je hem niet te ver door.
- De tomatensalsa maak je door de tomaten fijn te snijden, evenals de ui. Voeg limoensap en verse koriander toe.
- Is je vlees klaar? Voeg dan limoensap en azijn toe en roer dit door het vlees heen.
- Serveer de barbacoa met guacamole, tomatensalsa en tortilla chips!
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 821 | Calorieën uit vetten 543 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 62g, Waarvan | 96% | |
Verzadigde vetzuren 16g | 80% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 30g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 10g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Mmmm, lekker hoor! Ik ga hem zeker eens proberen!
Wauw! Dit ziet er goed uit, moet ik zeker een keer maken. Kan ik de koriander weg laten/vervangen? Vind ik namelijk écht niet lekker.
Hi Kim, je kunt de koriander vervangen door platte peterselie. Iets anders, maar ook lekker als je niet van koriander houdt!
Dit ziet er heeeel goed uit, dit recept zet ik ergens bovenaan m’n lijstje! Lijkt me heerlijk!
Dit was erg lekker! Ik heb er wel rijst bij gemaakt en nog wat groente, maar alle 6 gezinsleden vonden het lekker. Vooral oudste dochter (12) was verzot op deze versie van de guacamole! De smaak van limoen begon wel wat te overheersen omdat het overal in zit, maar.. nogmaals, erg lekker, dankjewel!
Lekker! Die ga ik ook maken
Yummm, eet smakelijk alvast :-).
Dit lijkt mij echt heerlijk ik heb alleen een vraag ik ben allergisch voor uien heb je daar een goede vervanging voor??
Ben je ook allergisch voor lente-ui? Je kunt ook proberen het achterwege te laten.
Ja helaas ben ik daar ook allergisch voor
Jammer, dan zou ik het achterwege laten en eventueel andere specerijen gebruiken (meer knoflook bijvoorbeeld of eventueel andere groentes).
hoi
hier nog een kleine tip
als je het vlees gaat stoven , twee eetlepels azijn toevoegen
het vlees zal veel malser worden en de zeentjes in het vlees lossen op
gr.ruud
Dank je voor de tip, die ga ik zeker gebruiken!
Inmiddels zijn we een paar jaar verder en ik ga het morgen opnieuw maken! Zonder oudste dochter dit keer, die is op vakantie, maar met mijn zus en zwager die komen eten! Ik heb er nu al zin in!
Zo leuk dat het nog steeds een hit is :-D. Daar word ik helemaal blij van!
Wat Chipotle Pepers en Adobo saus erbij en je waant je helemaal in Mexicooooo….
Heerlijk!