Blini met bietencreme (vegetarisch voorgerecht)

  • voor 6 personen
  • Voorbereidingstijd15 minuten
  • Kooktijd15 minuten
  • Totale benodigde tijd30 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Als je dit jaar met Kerst écht wilt uitpakken, is dit vegetarische voorgerecht een absolute aanrader. Het is niet alleen feestelijk om te zien, maar ook gemakkelijk te maken en geliefd bij jong en oud. De basis van dit gerecht vormen blini: kleine, Oost-Europese pannenkoekjes die traditioneel worden gemaakt van boekweitmeel en witte tarwebloem. Eet je liever glutenvrij? Dan kun je volledig voor boekweit kiezen. De blini worden dan wat steviger en iets minder luchtig, maar smaken nog steeds heerlijk.

Als topping gebruiken we een frisse bietencrème. Die niet alleen superlekker is, maar ook zorgt voor een prachtige kleuraccent op je bord. Voor de perfecte vorm kun je een poffertjespan of -plaat gebruiken, maar met een goede antiaanbakpan kom je ook prima uit de voeten.

Bovendien zijn deze blini ideaal om voor te bereiden: bak ze alvast, vries ze goed verpakt in en ontdooi ze op de dag zelf. Zo hoef je tijdens het kerstdiner niet lang in de keuken te staan en kun je volop genieten van jouw culinaire creatie!

Blini met bietencreme (vegetarisch voorgerecht)

Blini met bietencreme (vegetarisch voorgerecht)

  • Voorbereidingstijd15 minuten
  • Kooktijd15 minuten
  • Totale benodigde tijd30 minuten
Aanpassen porties:

voor 6 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • Blini:
  • 70 gram boekweitmeel
  • 50 gram witte tarwebloem (gebruik glutenvrij indien nodig of vervang met boekweitmeel voor glutenvrij)
  • 180 ml melk
  • 2 eieren
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 1 el avocado-olie of andere olie (+ extra om in te bakken)
  • snuf zout
  • Bietencreme:
  • 100 g zure room
  • 50 g feta kaas
  • 1 voorgekookte biet in grove stukken
  • 1 teentje knoflook
  • Peper en zout
  • Verse bieslook om te garneren

Benodigdheden

  • staafmixer
  • poffertjesplaat
 

Instructies

1. Meng meel, bloem, bakpoeder en zout in een grote kom. Meng in een andere kom de losgeklopte eieren, melk en olie en giet bij de droge ingrediënten. Meng rustig tot een beslag. Verwarm intussen je koekenpan of poffertjespan goed voor en vet in met bakspray of olie. 2. Vul de poffertjespan of gebruik een juslepel om in de koekenpan poffertjesformaat pannenkoekjes te maken. Laat ze aan de onderkant goed bakken tot ze vanzelf loslaten. Keer ze dan om. 3. Pureer met een staafmixer de biet, zure room, fetakaas, knoflook en breng op smaak met peper en zout. 4. Leg op elk bordje 1 blini, smeer daar bietencreme op, leg er nog een blini op en maak af met een toefje bietencreme en verse bieslook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *