recept

Bakba is een heerlijk brood dat veel wordt gegeten in de Joodse cultuur. Het is een beetje als brioche, maar dan steviger. Vaak is het brood niet helemaal plantaardig, maar deze variant wel. Zowel het brood zelf als de vulling. Wat babka verder kenmerkt, is de zoete vulling die je meteen ziet. Choco...

recept

In 2020 begint op 10 december het Joodse lichtfeest, Chanoeka. Omdat de Joodse jaartelling net anders is, valt het wel altijd in december (rond kerst), maar elk jaar is de precieze startdatum net anders. Het duurt 8 dagen. In het originele latkes recept schreef ik al eerder uitgebreider over Chanoek...

recept

Pierogi komen uit de Poolse keuken. Deze pasteitjes kunnen met van alles gevuld zijn. Kaas, aardappels of vlees bijvoorbeeld. Een van de andere klassieke pierogi vullingen is die met zuurkool en paddenstoelen. Traditioneel worden deze gegeten rond de jaarwisseling, maar wat mij betreft kunnen ze op ...

recept

We zijn inmiddels alweer een paar weekjes terug uit Israël. Een hele bijzondere vakantie met veel bezienswaardigheden, prachtige natuur, heel veel cultuur en ongelooflijk veel lekker eten. Zelfs als je je best doet, kan je bijna niet slecht eten daar. Nouja, een keer op zo;n toeristische attractie ...

recept

Wellicht heb je nog matzes over van je paasbrunch of paasontbijt? In plaats van tot in lengte der dagen matzes te eten, kun je er prima matzeballen van maken. Deze gebruik je dan weer voor een authentieke matzeballen soep. Bouillon zelf maken of een shortcut? Je vermaalt de matzes tot een meel en ...

recept

Ben jij bekend met de Georgische keuken? De kans is groot dat je nog nooit iets Georgisch hebt gegeten. Ik tot hiervoor ook niet hoor :-). Toch schijnen er hele lekkere gerechten te zijn in de Georgische keuken. Een van de meest bekende is de khachapuri, een brood vaak gevuld met kaas en ei. Offi...

recept

Misschien wel de meest bekende koekjes uit de Joodse keuken: rugelach. Deze koekjes kunnen met van alles gevuld zijn van chocolade en noten tot aan marsepein. Vaak worden ze gevuld met noten en gezeefde abrikozenjam, maar er zijn dus tal van variaties mogelijk. De gouden vulling voor rugelach Ik g...

recept

Ik gebruikte recepten van Smitten Kitchen en David Leibovitz (die beiden hun recept baseerden op een uit 'Jerusalem' door Sami Tamimi en Yotam Ottolenghi) en maakte daar mijn eigen versie van. Beiden versies hadden in de vulling erg veel suiker. In plaats daarvan gebruikte ik een eetlepel honing. Da...

recept

Bietensoep stond al een paar weken op mijn lijstje aangezien ik het al een paar keer voorbij zag komen. In Litouwen, waar ik een half jaar al student woonde, stond er dagelijks een 'borsjt'-achtig bietensoep op het menu. Op roze soep, zoals we hem altijd noemde. Op dat moment vond ik roze soep er ni...

recept

Na een tijdje van afwezigheid is 'ie weer terug: de rubriek 'recepten van oma'. Op Facebook vroeg ik jullie of deze rubriek moest terugkomen en al snel werd het antwoord me wel duidelijk. Het recept voor advocaat van Esther's oma is één van de best gelezen recepten van vorig jaar en ik hoop ook di...

recept

Dat december feestmaand is, weet iedereen. Maar er is meer dan Sinterklaas en Kerst. Bijvoorbeeld Chanoeka, het Joodse Lichtenfeest. Omdat de Joodse jaartelling anders werkt dan de westerse kalender, valt het ergens in december, maar niet op een vaste dag of dagen. Dit jaar valt het vroeg, maar het ...

recept

Hier is 'ie dan: de chocolade pavlova! Ik heb ervoor gekozen om niet één grote te maken, maar iedereen individuele pavlova's te geven. Tijdens onze Masterchef challenge maakte ik ze ook al en toen vielen ze goed in de smaak. En hoewel dit een ingewikkeld recept lijkt, is dat het helemaal niet. Ste...

recept

Zit je er klaar voor? Het allereerste kerstgerecht van dit jaar! Zag je hem al voorbijkomen op het glutenvrije kerstmenu? Lekkere blini met zalm en creme fraiche. Ook heel erg lekker als je niet glutenvrij hoeft te eten. Blini zijn Oost-Europese 'poffertjes' die worden gemaakt met onder meer boekwei...