Chocolade babka

  • Voor 2 broden personen
  • Voorbereidingstijd
  • Kooktijd
  • Totale benodigde tijd
Chocolade babka

Ik gebruikte recepten van Smitten Kitchen en David Leibovitz (die beiden hun recept baseerden op een uit 'Jerusalem' door Sami Tamimi en Yotam Ottolenghi) en maakte daar mijn eigen versie van. Beiden versies hadden in de vulling erg veel suiker. In plaats daarvan gebruikte ik een eetlepel honing. Dat vond ik in combinatie met de chocolade echt zoet genoeg! Babka is een zoet brood wat door Oost-Europese Joden in Amerika bekend is geworden. De naam betekent zoiets als 'omaatje' in het Jiddisch. De vulling bevat altijd kaneel, en tegenwoordig vaak ook noten en chocolade. Het brood ziet er mooi uit doordat je het als een soort touw vlecht én omdat je het deeg eerst oprolt. Hoe strakker je het deeg oprolt, hoe meer 'lijntjes' met vulling je in je babka krijgt. Veel recepten geven aan dat je het deeg 12 uur in de koelkast moet laten rusten en rijzen. Ik deed dat niet en had alsnog een prima resultaat! Wel liet ik het nadat ik het brood eenmaal had gevlochten 1 1/2 uur in een warme oven (40 C) rijzen. Je eet de babka als tussendoortje. Extra lekker is het om nog een klein beetje extra roomboter op je plakje babka te smeren. Zo wordt 'ie nóg smeuïger. Het recept is genoeg voor 2 babka's, dus eet er één lekker vers en vries de andere in. Of deel gewoon lekker uit :-).

Ingrediënten

  • deeg:
  • 530 gram
  • witte tarwebloem
  • 100 gram
  • lichtbruine suiker
  • (of gebruik witte suiker)
  • 7 gram
  • gedroogde gist
  • (1 zakje)
  • 3/4 tl
  • keukenzout
  • 3
  • eieren
  • 120 ml
  • koud water
  • 150 gram
  • roomboter op kamertemperatuur
  • (in blokjes gesneden)
  • vulling:
  • 150 gram
  • pure chocolade
  • (in stukjes gehakt)
  • 100 gram
  • amandelen
  • (grof gehakt)
  • 50 gram
  • roomboter
  • 1 el
  • honing

Benodigdheden

  • 2 x rechthoekige cake bakvorm (ca. 35 x 15 cm)
  • keukenmachine met deeghaak
  • deegroller

Instructies

babka met chocolade - besmeerd met boter
  1. Meng de bloem, suiker, gist en zout.
  2. Voeg de eieren en water toe en meng met de keukenmachine.
  3. Voeg nu beetje bij beetje de boter toe en blijf intussen het deeg kneden met de keukenmachine.
  4. Kneed gedurende circa 10 minuten het deeg met de keukenmachine. Het deeg blijft plakkerig, maar komt wel los van de randen van de mengkom.
  5. Maak een bal van het deeg en dek de mengkom af. Maak intussen de vulling.
  6. Smelt de boter voor de vulling in de pan. Draai het vuur uit en voeg de chocolade toe. Voeg nu de noten en honing toe en roer goed door.
  7. Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van circa 35 x 25 cm.
  8. Verdeel de vulling over het deeg. Blijf daarbij ongeveer 2 centimeter vanaf de randen.
  9. Rol het deeg nu op en halveer zodat je 2 'deegworsten' hebt.
  10. Snijd het deeg in de lengte doormidden, zodat je de vulling aan de bovenkant hebt. Je hebt nu dus in totaal 4 ongeveer gelijke delen.
  11. Per brood heb je 2 delen nodig. Draai 2 delen als een vlecht of touw om elkaar. Herhaal met de andere stukken deeg.
  12. Vet de bakblikken in met boter.
  13. Leg in ieder van de bakblikken een 'vlecht'.
  14. Laat de broden circa 1,5 uur rijzen in een oven die je op 40 C zet.
  15. Verwarm vervolgens de oven voor op 185 C.
  16. Bak de broden in 25 minuten gaar. Check met een satéprikker of de broden gaar zijn.
2 mensen willen het maken
0 mensen hebben dit recept gemaakt

Hi, ik ben Judith. Welkom op mijn blog! Ik neem je mee naar alle windstreken en laat je zien dat lekker en bewust eten helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Je vindt hier lekkere recepten en de leukste foodhotspots. Volg je me ook op Twitter, FacebookGoogle+ en Instagram?  

One response to “Chocolade babka

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *