Rugelach met chocolade, walnoot & sinaasappel

  • voor 18 personen
  • Voorbereidingstijd
  • Kooktijd
  • Totale benodigde tijd
Rugelach met chocolade, walnoot & sinaasappel

Misschien wel de meest bekende koekjes uit de Joodse keuken: rugelach. Deze koekjes kunnen met van alles gevuld zijn van chocolade en noten tot aan marsepein. Vaak worden ze gevuld met noten en gezeefde abrikozenjam, maar er zijn dus tal van variaties mogelijk.

De gouden vulling voor rugelach

Ik ging voor de combinatie sinaasappel, chocolade en walnoten. Een gouden combinatie die het altijd goed doet. Zo hakte ik verse walnoten grof en mengde ik die met pure chocolade druppels. Het deeg smeerde ik in met marmelade voor de sinaasappelsmaak. Een hit! Marmelade is namelijk zoet en toch bitter. Dit zorgt ervoor dat het koekje perfect in balans is: romig, zoet, bitter en knapperig! Yum!

Bijzonder

Rugelach deeg is een bijzonder soort deeg. Het wordt vaak gemaakt met of roomkaas of zure room waardoor het extra romig is en een hele eigen structuur heeft. Dit betekent ook dat het deeg soms was moeilijk te managen is. Het is een nogal plakkerig deeg. Op zich geen probleem, maar wees er zeker van dat je je werkblad goed met bloem bestuift. Door het deeg een paar uur in de koelkast te laten rusten, wordt het ook beter handelbaar. Je kunt het ook prima de avond van tevoren in de koelkast leggen. Zo is je deeg de volgende dag beter te bewerken en heb je kersverse koekjes!

Chanoeka

Nadat je ze rugelach met je vulling naar keuze hebt belegd rol je ze op, een beetje zoals een croissantje. Dit jaar is het van 12 tot 20 december Chanoeka (Hannukah), het Joodse lichtfeest. Een mooie reden om vandaag aan de slag te gaan met deze rugelach, toch ;-)?Ps. Vanaf morgen staat myfoodblog.nl helemaal in het teken van kerst met de lekkerste ideeën voor jouw kerstmenu en alles wat je moet weten voor de beste kerstdagen ooit!

Zo maak je de rugelach met chocolade, sinaasappel en walnoot:

Ingrediënten

  • deeg:
  • 125 gram
  • roomkaas
  • (ik gebruikte Philedelphia light)
  • 100 gram
  • roomboter
  • (ik gebruikte Campina halfvolle roomboter)
  • 150 gram
  • witte tarwebloem
  • 1 el
  • kristalsuiker
  • snuf
  • zout
  • vulling:
  • 100 gram
  • gepelde walnoten
  • (grofgehakt)
  • 150 gram
  • pure chocolade
  • (chocoladereep fijn gehakt of chocolade druppels/ callets)
  • 150 gram
  • marmelade

Benodigdheden

  • bakplaat bekleed met bakpapier
  • deegroller
  • keukenmachine met deeghaak en k-klopper (platte menghaak)

Instructies

  1. Klop met de platte menghaak de roomkaas en boter tot een egaal geheel.
  2. Klop de suiker, bloem en zout hier doorheen tot een deeg.
  3. Verdeel het deeg in twee stukken en wikkel ze in plasticfolie. Laat ze in ieder geval 2 uur rusten in de koelkast.
  4. Verwarm de oven voor op 185 C.
  5. Bestuif je werkblad met bloem. Leg een van de deegballen op de bloem (laat de andere in de koelkast liggen tot je het gaat gebruiken).
  6. Bestuif je bovenkant ook met bloem en rol met de deegroller uit tot een cirkel van circa 1 centimeter dik. Het maakt niet uit als je cirkel niet perfect rond is.
  7. Snijd met een mes of pizzasnijder circa 9 stukken van het deeg. Je krijg nu als het goed is 9 driehoekjes.
  8. Smeer het deeg in met marmelade en strooi chocolade en walnoten over het deeg heen.
  9. Rol de driehoekjes met de vulling op als een soort croissant. Rol vanuit de brede kant naar de punt.
  10. Leg de rugalach op de bakplaat en bak ze in circa 20 minuten gaar. Laat ze afkoelen op een draadrooster.
  11. In een luchtdichte koektrommel kun je de rugalach enkele dagen vers houden. Je kunt ze ook prima invriezen.
102 mensen willen het maken
102 mensen hebben dit recept gemaakt

Hi, ik ben Judith.Welkom op mijn blog! Ik neem je mee naar alle windstreken en laat je zien dat lekker en bewust eten helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Je vindt hier lekkere recepten en de leukste foodhotspots. Volg je me ook op Twitter, FacebookGoogle+ en Instagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *