Latkes – aardappel pannenkoeken voor Chanoeka

 • voor 12 personen
 • Voorbereidingstijd10 minuten
 • Kooktijd10 minuten
 • Totale benodigde tijd20 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Dat december feestmaand is, weet iedereen. Maar er is meer dan Sinterklaas en Kerst. Bijvoorbeeld Chanoeka, het Joodse Lichtenfeest. Omdat de Joodse jaartelling anders werkt dan de westerse kalender, valt het ergens in december, maar niet op een vaste dag of dagen. Dit jaar valt het vroeg, maar het is soms Kerst en Chanoeka tegelijk! En met Chanoeka is het dan ook meteen écht feest, want het duurt acht dagen en de 9-armige Chanoekia, of Chanoeka kandelaar, staat de hele week op een prominente plaats in de kamer. Waarom 9 armen als het feest 8 dagen duurt? De negende arm is verwijderbaar en wordt gebruikt om de andere kaarsen aan te steken. Op de eerste avond begin je met één kaarsje en je ‘hulpje’ en op de achtste avond fonkelen alle kaarsen vrolijk samen.

 

Bij Chanoeka horen gefrituurde en gebakken lekkernijen, zoals soefganiyot (een soort luchtige oliebol) en latkes, aardappel pannenkoeken. Het aansteken van de 8 kaarsen en het eten van deze hapjes moeten terug doen denken aan het wonder, zo’n kleine 200 jaar voor onze jaartelling, toen de enige kruik met olie die heel was gebleven na de verwoesting van de tempel, genoeg bleek te zijn om acht dagen lang te branden.

 

Latkes eet je warm van de koekenpan, als snack. Normaal gesproken eet je ze met appelmoes en/of zure room, met wat fijne tafelsuiker. Je kunt er ook een vruchtenpuree of coulis naar smaak gebruiken. En je kunt ze uiteraard het hele jaar door eten! Ik denk met plezier terug aan een bezoek aan een studievriend in New Jersey, op een bloedhete zomerdag, toen hij heerlijke latkes voor ons bereidde – met daarbij een puree van volrijpe donkerrode aardbeien. Ik heb er een frambozenpuree erbij geserveerd, gemaakt van een doosje diepvries frambozen. Aan het einde van het recept vertel ik je hoe je deze puree maakt.

Latkes – aardappel pannenkoeken voor Chanoeka

Latkes – aardappel pannenkoeken voor Chanoeka

 • Voorbereidingstijd10 minuten
 • Kooktijd10 minuten
 • Totale benodigde tijd20 minuten

Notice: Undefined index: vegetarisch in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69
Aanpassen porties:

voor 12 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

 • 500 gram rauwe geschilde aardappels
 • 1/2 kleine witte ui
 • ¼ theelepel zout
 • 1 ei goed geklopt
 • 30 gram tarwebloem
 • Snufje witte of zwarte peper (desgewenst)
 • Een paar eetlepels arachide- of zonnebloemolie

Benodigdheden

 1. rasp met gaatjes van ca. 5 mm
 2. koekenpan

Instructies

Rasp de aardappels tot mooie dunne slierten. Ik heb een Microplane rasp met platte openingen van ongeveer 5 mm gebruikt. Rasp ook de halve ui. Meng alle ingrediënten goed samen en zorg daarbij dat het zout goed verdeeld is. Verhit een paar eetlepels olie in een koekenpan met anti-aanbaklaag. Schep telkens een royale eetlepel van het mengsel op en doe het in de koekenpan. Gebruik de bolle kant van de lepel om het tot een platte koek te vormen. Bak er een paar tegelijk en zorg ervoor dat ze elkaar niet aanraken in de pan. Bak ze ongeveer 3-4 minuten per kant, tot ze gaar zijn. Ze moeten knapperig en goudbruin zijn. Roer het mengsel elke keer door voordat je weer opschept, want het zal een beetje gaan uitlopen. Doe de gebakken latkes op een schaal bekleed met een dubbele laag keukenpapier. Dien ze meteen op met een of meer van de suggesties. Voor de frambozenpuree, laat je de frambozen eerst ontdooien. Wrijf ze met beleid door een zeef. Als je te enthousiast wrijft, krijg je ook stukjes pit mee. Als je merkt dat er toch pitjes in zitten, zeef het nog een keer. Harde stukjes nemen beslist weg van het genot. Voeg ongeveer 25 gram suiker toe, roer goed door en zet koel weg totdat je het nodig hebt.

6 reacties op “Latkes – aardappel pannenkoeken voor Chanoeka

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *