Pierogi met zuurkool en paddenstoelen

  • voor 35 personen
  • Voorbereidingstijd
  • Kooktijd
  • Totale benodigde tijd
Back to category Ga naar recept

Pierogi komen uit de Poolse keuken. Deze pasteitjes kunnen met van alles gevuld zijn. Kaas, aardappels of vlees bijvoorbeeld. Een van de andere klassieke pierogi vullingen is die met zuurkool en paddenstoelen. Traditioneel worden deze gegeten rond de jaarwisseling, maar wat mij betreft kunnen ze op elk moment in de herfst of winter. Het deeg maak je heel gemakkelijk zelf, met slechts een paar ingrediënten. Van de vulling houd je wellicht wat over. Dit smaak ook heerlijk voor erbij of voor een andere keer om lekker te eten. Serveer er dan bijvoorbeeld stoofpeertjes bij. Deze pierogi zijn een lekker bij- of voorgerecht. Eet ze bijvoorbeeld met een lekker soepje erbij.

Pierogi met zuurkool en paddenstoelen

Pierogi met zuurkool en paddenstoelen

  • Voorbereidingstijd
  • Kooktijd
  • Totale benodigde tijd
Aanpassen porties:

voor 35 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 1 pakje zuurkool
  • 200 gram
  • kastanjechampignons
  • 1
  • witte ui
  • flinke snuf peper
  • deeg:
  • 250 gram
  • tarwebloem
  • 130 ml
  • warm water
  • 1 el
  • roomboter
  • 1/3 tl
  • zout

Benodigdheden

  • deegroller
  • keukenmachine met deeghaak (optioneel)
  • koekenpan
  • kookpan
  • schuimspaan
  • ronde uitsteekring, serveerring of glas

Instructies

  1. Maak het deeg door de bloem en zout te mengen met water en boter. Kneed met de machine of met de hand tot een deeg. Maak er een bol van. Dek af met plasticfolie of een vochtige theedoek en laat even rusten. Maak intussen de vulling.
  2. Laat de zuurkool goed uitlekken en druk het vocht er zoveel mogelijk uit.
  3. Snijd de zuurkool, ui en paddenstoelen fijn.
  4. Zet de koekenpan op middelhoog vuur en fruit de ui. Voeg de zuurkool en paddenstoelen toe. Bak het geheel circa 10 minuten en breng op smaak met zwarte peper.
  5. Rol nu het deeg uit tot het zo dun mogelijk is.
  6. Steek cirkels van circa 7 centimeter diameter uit.
  7. Leg op elke deegcirkel circa 1 el van het zuurkoolmengsel. Vouw de pasteitjes dubbel en vouw goed dicht. Rimpel eventueel de uiteinden. Herhaal met alle pasteitjes.
  8. Breng een pan water aan de kook, giet hier een scheutje olijfolie bij. Kook circa 15 pasteitjes tegelijk in 4 minuten gaar. Haal ze met de schuimspaan uit het water.

3 responses to “Pierogi met zuurkool en paddenstoelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *