Regenboog latkes (Chanoeka aardappelpannenkoekjes)

  • voor 12 personen
  • Voorbereidingstijd25 minuten
  • Kooktijd15 minuten
  • Totale benodigde tijd40 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

In 2020 begint op 10 december het Joodse lichtfeest, Chanoeka. Omdat de Joodse jaartelling net anders is, valt het wel altijd in december (rond kerst), maar elk jaar is de precieze startdatum net anders. Het duurt 8 dagen. In het originele latkes recept schreef ik al eerder uitgebreider over Chanoeka, wat het precies is en wat er wordt gevierd. Latkes lijken een beetje op rosti rondjes, maar dan met een wat grovere aardappelstructuur.

Olie

Latkes zijn een van de traditionele recepten die je met Chanoeka eet. Deze aardappelpannenkoekjes worden gemaakt met geraspte aardappel, een geklutst eitje en vervolgens gebakken in olie. Olie speelt een grote rol in het Joodse lichtfeest. Vandaar dat de meeste recepten die je tijdens deze periode eet, ook olie bevatten.

Regenboog latkes

Waar je ze dus traditioneel met reguliere aardappels maakt, besloten we om dit keer eens een 'regenboogvariant' te maken. Met oranje zoete aardappels en wortels en ook paarse wortels. Daarnaast zorgt de bosui voor een beetje groen. Het leuke is, dat je de smaken van de verschillende groenten ook echt proeft! Je zou ook in plaats van het te mixen ze in 1 kleur kunnen maken. Dus 1 batch paarse latkes, een batch oranje en wat gele.

Aardappels raspen

Ik zou je aanraden om iets als een opzetstuk voor je keukenmachine te gebruiken. Zelf heb ik een raspopzetstuk voor de KitchenAid en hiermee ben je zo klaar. Anders sta je namelijk wel even te raspen ;-). Een spirelli o.i.d. zou ook een alternatief kunnen zijn. Snijd ze daarna dan nog wel even fijn.

Zo eet je latkes

De latkes eet je als borrelhapje, als snack, als lunch of bij de avondmaaltijd. Wij aten ze voor diner met twee lekkere salades erbij. Vaak wordt ze gegeten met creme fraiche en gerookte zalm. Een gepocheerd ei is er ook erg lekker bij! In New York aten we heerlijke latkes bij 'Jacks Wife Freda' (net rond Chanoeka), met wilde gerookte zalm en gepocheerd ei. Yum!

Regenboog latkes (Chanoeka aardappelpannenkoekjes)

Regenboog latkes (Chanoeka aardappelpannenkoekjes)

  • Voorbereidingstijd25 minuten
  • Kooktijd15 minuten
  • Totale benodigde tijd40 minuten

Notice: Undefined index: vegetarisch in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69
Aanpassen porties:

voor 12 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 250 gram rauwe geschilde vastkokende aardappels
  • 100 gram zoete aardappels
  • 100 gram oranje wortel
  • 50 gram paarse wortel
  • 2 bosuien
  • 1 ei
  • 30 gram (glutenvrije) bloem
  • peper en zout
  • arachideolie om in te bakken (kokosolie kan ook)

Benodigdheden

  • koekenpan
  • rasp (liefst opzetstuk voor een keukenmachine)
  • mengkom

Instructies

  1. Was en snijd de bosui in dunne ringen.
  2. Was en schil alle groenten goed.
  3. Rasp ze met de hand of met de keukenmachine fijn.
  4. Kluts het ei en meng door de groenten. Roer vervolgens de bloem er doorheen.
  5. Breng op smaak met peper en zout.
  6. Zet de koekenpan op middelhoog vuur en giet hier een paar eetlepels olie in.
  7. Schep een deel van het mengsel in de pan en strijk met de bolle kant van een lepel plat. Leg zo'n drie latkes tegelijk in de koekenpan. Laat in circa 3-4 minuten aan 1 kant garen en keer ze dan om.
  8. Herhaal tot het mengsel op is.
  9. Leg de latkes die klaar zijn op een bord bekleed met keukenpapier zodat het teveel aan olie wordt geabsorbeerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *