Glutenvrije speculaasbrokken maken (ook vegan!)
- Door Judith Pagrach
- Nederlands
- voor 14 personen
- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd30 minuten
- Totale benodigde tijd10 uur
Sinterklaas is niet compleet zonder speculaas. Krokante kleine speculaasjes of de lekker grove speculaasbrokken. De speculaasbrokken zijn wat dikker en steviger en hebben iets lekker rustieks :-). Dit keer werden het glutenvrije speculaasbrokken. Speciaal voor iedereen die gluten niet (goed) kan verdragen of coeliakie heeft! Tevens is het recept vegan, dus ook als je geen dierlijke ingrediënten eet, kun je hiervan genieten. Een deskundig testpanel heeft getest en ze zijn superlekker!
Speculaasbrokken uit Het Nederlands Bakboek
Het leuke is dat mijn moeder het deeg maakte uit eigen werk, Het Nederlands Bakboek., Kookboek van het Jaar 2012. (Tip: je kunt nu alvast de paperback editie reserveren met allemaal van dit soort ouderwets lekkere recepten!). Ik hoefde het zelf de volgende dag alleen nog maar uit te rollen en af te bakken. Wat een luxe :-). Heb je nou ook zin gekregen in lekkere speculaasbrokken? Scroll snel naar beneden en ga er zelf mee aan de slag. Het resultaat zal je niet teleurstellen, beloofd! Nog meer Sinterklaas lekkers vind je hier.
Glutenvrije speculaasbrokken maken (ook vegan!)
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd30 minuten
- Totale benodigde tijd10 uur
voor 14 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 250 gram glutenvrij bakmeel (bijvoorbeeld Schar of AH vrij van gluten)
- 100 gram koude plantaardige boter in blokjes (bijvoorbeeld Flora)
- 175 gram donkere basterdsuiker
- 3-4 el amandelmelk (naar behoefte)
- 1/8 tl zout
- 1.25 tl bakpoeder
- 4.5 tl speculaaskruiden of meng zelf als volgt:
- 2 tl kaneel
- 1 tl gemberpoeder
- 1/2 tl gemalen kardemom
- 1/2 tl gemalen anijszaad
- 1/4 tl gemalen kruidnagel
- 1/4 tl versgeraspte nootmuskaat
- 1/8 tl gemalen foelie
- optioneel: handjevol blanke amandelen of amandelschaafsel
Benodigdheden
- bakplaat bekleed met bakpapier
- deegroller
- optioneel: keukenmachine met meshulpstuk (food processor)
Instructies
- Doe de bloem en de boter in een grote mengkom en meng met je vingertoppen tot kruimels. Eventueel kun je dit ook in de food processor doen.
- Voeg suiker, zout, bakpoeder en specerijen toe en kneed tot een deeg. Voeg naar behoefte amandelmelk toe om het soepeler te maken en kneed opnieuw. Vorm een bol van het deeg en wikkel in plasticfolie (of alternatief) en zet gedurende de nacht in de koelkast.
- Laat de volgende dag het deeg even op kamertemperatuur komen en kneed licht.
- Verwarm de oven voor op 180 C.
- Verdeel het deeg in 4 stukken. Bestuif met een beetje glutenvrij bloem.
- Rol met een deegroller uit tot een dikte van circa 1 centimeter en leg op de bakplaat.
- Strooi er amandelen of amandelschaafsel overheen en druk goed aan.
- Bak in circa 30 minuten gaar. Wanneer de koeken net uit de oven komen, zijn ze nog wat zacht. Laat ze goed afkoelen op een draadrek, dan worden ze heerlijk knapperig! Bewaar tot een week in een afgesloten trommel of bewaart tot circa 1 maand in de vriezer.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 159 | Calorieën uit vetten 55 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 6g, Waarvan | 10% | |
Verzadigde vetzuren 4g | 18% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 2g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 0g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
wat is een meehulpstuk in godesnaam? een keukenmachine is een hulpstuk, toch?
Typo ;-). Ik heb het aangepast: meshulpstuk.