Khachapuri (Georgisch brood met kaas en ei)

  • Voor 4 personen
  • Voorbereidingstijd
  • Kooktijd
  • Totale benodigde tijd
Khachapuri (Georgisch brood met kaas en ei)

Ben jij bekend met de Georgische keuken? De kans is groot dat je nog nooit iets Georgisch hebt gegeten. Ik tot hiervoor ook niet hoor :-). Toch schijnen er hele lekkere gerechten te zijn in de Georgische keuken. Een van de meest bekende is de khachapuri, een brood vaak gevuld met kaas en ei.

Officieel heet een khachapuri met kaas en ei een Adjaruli Khachapuri en zijn er nog een aantal andere varianten op de khachapuri te vinden in Georgië. Het brood ziet eruit als een soort bootje, maar doet ook een beetje denken aan de Turkse pide. Het 'bootje' vul je met verschillende kaassoorten en, nadat je het gebakken hebt, breek je er een eitje in en bak je het brood nog eens kort.

Leuke tip: ik maakte slechts de helft van de vulling en maakte daarmee 2 khachapuri en één heerlijk basis broodje. Deze kon ik de volgende dag meenemen naar werk. Nu ik weer eens een keer zelf brood maakte, heb ik me meteen voorgenomen om weer vaker brood te bakken. Het is zooo lekker om zelfgebakken brood te eten!

Ingrediënten

  • deeg:
  • 440 gram
  • witte tarwebloem
  • 1 zakje
  • gedroogde gist
  • (à 7 gram)
  • 1/2 tl
  • zout
  • 1 tl
  • kristalsuiker
  • 240 ml
  • halfvolle melk
  • 120 ml warm water
  • vulling:
  • 350 gram
  • cottage cheese
  • 150 gram
  • feta kaas
  • 4
  • eieren

Benodigdheden

  • keukenmachine met deeghaak (optioneel)
  • bakplaat bekleed met bakpapier
  • deegroller

Instructies

  1. Meng in de keukenmachine (of met de hand in een grote kom) de bloem, gist, zout en suiker. Giet de melk bij het warme water en giet dit geheel vervolgens bij de bloem.
  2. Meng tot een deegbal. Dek het deeg af met plasticfolie en zet op een warme plaats om te rijzen. Laat het deeg een uur rijzen, het is dan is volume verdubbeld.
  3. Intussen kun je de vulling maken door de cottage cheese en verkruimelde feta te mengen. Breng eventueel op smaak met zwarte peper.
  4. Verwarm de oven voor op 180 C.
  5. Bestuif je werkblad met bloem. Deel het deeg in 4 stukken en rol uit tot cirkels of ovalen van circa 1 cm dik.
  6. Rol de lange kanten naar binnen en knijp de korte zijden dicht zodat je een soort bootje krijgt. Top de broden met het kaasmengsel en bak circa 17-20 minuten of totdat het brood en de vulling licht beginnen te verkleuren.
  7. Maak in het kaasmengsel een kuiltje en breek hier het ei in. Bak nog eens 6 minuten of totdat het ei gestold is.
3 mensen willen het maken
1 mensen hebben dit recept gemaakt

Hi, ik ben Judith. Welkom op mijn blog! Ik neem je mee naar alle windstreken en laat je zien dat lekker en bewust eten helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Je vindt hier lekkere recepten en de leukste foodhotspots. Volg je me ook op Twitter, FacebookGoogle+ en Instagram?  

2 responses to “Khachapuri (Georgisch brood met kaas en ei)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *