Babka met vegan bosvruchten cheesecake vulling

  • voor 12 personen
  • Voorbereidingstijd15 minuten
  • Kooktijd50 minuten
  • Totale benodigde tijd2 uur
Terug naar categorie Ga naar recept

Bakba is een heerlijk brood dat veel wordt gegeten in de Joodse cultuur. Het is een beetje als brioche, maar dan steviger. Vaak is het brood niet helemaal plantaardig, maar deze variant wel. Zowel het brood zelf als de vulling. Wat babka verder kenmerkt, is de zoete vulling die je meteen ziet. Chocolade en hazelnoten is bijvoorbeeld een populaire babka vulling.

Babka vulling

Dit keer maakte ik een soort vegan cheesecake vulling. Superlekker en zomers! Ik ontpitte hiervoor verse kersen en mengde dit met bosbessen. Je kunt ook enkel kersen of juist bosbessen gebruiken. Ook kun je prima diepvriesfruit gebruiken. Het kan zijn dat je het dan wel even moet laten ontdooien voor je dit tot een vulling pureert.

Vlechten

Dan het 'vlechten'. van het brood. Het ziet er wellicht ingewikkeld uit. Dat is het helemaal niet! Dus dat scheelt :-). Je snijd de deegrol open zodat je de binnenkant van de rol ziet en draait deze 2 strengen dan samen met de bovenkant omhoog. De uiteinden vouw je naar onderen. Daarna laat je het brood nog eens rijzen en ben je verzekerd van een heerlijk en mooi brood. Wij namen dit mee voor de buurtpicknick en dat was een groot succes. Tip dus voor jouw picknick!

Babka met vegan bosvruchten cheesecake vulling

Babka met vegan bosvruchten cheesecake vulling

  • Voorbereidingstijd15 minuten
  • Kooktijd50 minuten
  • Totale benodigde tijd2 uur
Aanpassen porties:

voor 12 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 300 gram witte tarwebloem
  • 80 gram vegan boter op kamertemperatuur
  • 180 ml lauwe amandelmelk
  • 1 zakje gist
  • 1 el kristalsuiker
  • 1/4 tl keukenzout
  • 1 pakje vegan cream cheese (200 gram)
  • 2 el maple syrup
  • 1 tl vanille extract
  • 350 gram bosbessen en kersen samen

Benodigdheden

  • Keukenmachine
  • Langwerpig cake- of broodbakblik

Instructies

  1. Meng de lauwe amandelmelk met de suiker en het gist en laat 10 minuten staan.
  2. Meng in een grote kom het bloem en zout. Voeg het gistmengsel toe, gevolgd door de zachte boter. Kneed met de dreghaak van de keukenmachine tot een deeg. Het deeg is een beetje plakkerig, dat is niet erg.
  3. Vorm een van van het deeg, leg in de kom en dek af met een vochtige theedoek. Laat 1 uur op een tochtvrije plek rijzen of totdat het deeg is verdubbeld in volume.
  4. Maak intussen de vulling. Pureer met een staafmixer de bosbessen, kersen, maple syrup, vanille-extract en vegan roomkaas tot een geheel. Ik vind het zelf fijn om het niet té fijn te blenden zodat je nog wat structuur van het fruit hebt.
  5. Rol het deeg uit tot een rechthoek van circa 20 x 30 centimeter. Besmeer met de vulling. Laat 1 centimeter van de randen vrij. Rol nu het deeg op, rol de lange kant op zodat je een lange rol krijgt. Snijd met een scherp mes in de lengte doormidden.
  6. Leg nu de vulling klant van beide strengen omhoog en ‘vlecht’ /rol ze in elkaar. De uiteinden vouw je naar onderen.
  7. Doe het brood in een ingevet cake of broodbakblik en dek weer af met vochtige theedoek. Laat een half uur rijzen. Verwarm intussen de oven voor op 175. Bak het brood in circa 50 minuten gaar. Check met een saté prikker of het gaar is en bak zonodig langer.
  8. Laat volledig afkoelen op een draadrooster en serveer dan in plakjes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.