Budget: Blini / blinai (Oost-Europese gehakt pannekoekjes)

  • voor 6 personen
  • Totale benodigde tijd30 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Met de Olympische Spelen in Sotsji, Rusland moest ik meteen denken aan 'blini' (ook wel 'blin' of 'blintz' in enkelvoud) en de Litouwse versie hiervan: 'blinai'. 'Blini' kan worden vertaald als: pannekoeken. Met blini bedoelt men meestal de pannekoeken die ergens tussen poffertjes en American pancakes inzitten. Deze Litouwse blinai zijn meer als crêpes met een gehaktvulling.

Over de pannekoeken in Litouwen zou ik hele blogposts vol kunnen schrijven. In 2007 heb ik 'gestudeerd' in Litouwen. Ik zeg 'gestudeerd' omdat ik de universiteit in Vilnius, Litouwen, minder vaak van binnen heb gezien dan eigenlijk de bedoeling was. We waren dat semester, zoals het uitwisselingsstudenten betaamt vooral bezig met het maken van nieuwe (internationale) vrienden, feestjes en genieten van het leven als uitwisselingsstudent. Zoals de keer dat op Pancake Tuesday onze Franse vrienden tot diep in de nacht stonden te bakken om stapels en stapels crêpes met Nutella te maken.

Omdat het eten buiten de deur goedkoper was dan zelf koken, gingen we vrijwel elke dag uit eten. Dat was vaak helemaal niet luxe hoor. Een uitje en goedkoop etentjevoor ons was het winkelcentrum dat hoopvol de naam 'Akropolis' droeg. Hier was een soort eetcafé waar ze vooral veel blinai serveerden, oftewel pannekoeken. Deze crêpe-achtige pannekoeken waren vaak gevuld met vlees soms met een mengsel van zure room en kaas.

Budget: Blini / blinai (Oost-Europese gehakt pannekoekjes)

Budget: Blini / blinai (Oost-Europese gehakt pannekoekjes)

Aanpassen porties:

voor 6 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 240 g speltbloem (of witte tarwebloem)
  • 275 g halfvolle melk
  • 2 eieren
  • snufje zout
  • 1 el gesmolten boter
  • 400 g gehakt
  • teentje knoflook
  • 1 ui in ringen gesneden
  • 1 el worcestersauce

Benodigdheden

Instructies

  1. Meng de bloem, eieren, zout, melk en boter tot een glad beslag zonder klontjes. Zet de kom met het beslag apart.
  2. Doe in een pan een scheutje olie en voeg de ui toe. Pers het teentje knoflook uit en voeg dit, samen met het gehakt, toe aan de uienringen. Kruid in met de worcestersauce en bak het gehakt rul.
  3. Maak de crêpes door in een koekepan een klontje boter te laten smelten. Schep nu een lepel van het beslag in de koekepan en draai de koekepan rond zodat het beslag goed en dun verdeeld is over de pan. Bak de pannekoeken aan beide kanten gaar.
  4. Doe een goede lepel van het gehakt op de pannekoek. Vouw de zijkanten naar binnen en rol de blini op.
  5. Serveer met een goede dot sour cream (zure room)!
Wat eet jij meestal op je pannekoek? Laat het weten in de comments!

3 reacties op “Budget: Blini / blinai (Oost-Europese gehakt pannekoekjes)

  • Barbara Esther

    Ik wil weten of ik lid kan worden van My Food Blog
    Er staan van die geweldige recepten in die ik graag wil uitproberen. Vr. Groeten Barbara

    Beantwoorden
  • Esmée.xoxo

    Ik heb het gemaakt het is echt super lekker alleen de tip was echt smerig en wij moesten helemaal van Oostenrijk naar hoorn voor worcestersauce maar wel leuk voor schoolopdrachten met koken
    Vraag: welke saus is er nog meer die lekker smaakt bij een blini

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *