Burekas met venkel, aardappel en feta
- voor 4 personen
- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd40 minuten
- Totale benodigde tijd50 minuten
Vorige week besloot ik het eens over een andere boeg te gooien voor de verandering. Ik vroeg Jerôme met wat ideeën te komen en dat leverde een leuke lijst op van gerechten waar ik zelf niet zo snel aan zou denken. Hubby in spé ging voor de Midden-Oosterse keuken met onder andere 'burekas', een Israelische specialiteit die afstamt van de Turkse börek. Burekas kunnen met van alles gevuld zijn, vaak is dat óf met een vulling op basis van aardappels, of op basis van kazen óf vlees. Burekas zijn in Israel een mateloos populaire snack die je op tal van evenementen kunt tegenkomen. Je kunt het zelf ook eten als snack, maar ik vond het vrij machtig en at het dus, samen met een salade, als diner. Het lekkerste smaken ze als ze net uit de oven komen en nog lekker warm zijn, maar de volgende dag doen ze het ook nog prima. Op welk moment van de dag je deze burekas ook eet, ik weet zeker dat het een hit is! De kenmerkende za'atar, samen met de lichtzoete kaneel en anijs zorgen voor een mooie, gebalanceerde smaak.
Burekas met venkel, aardappel en feta
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd40 minuten
- Totale benodigde tijd50 minuten
voor 4 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 1 pak filodeeg
- 2 vastkokende aardappels (geschild en in blokjes van circa 1 x 1 cm gesneden)
- 2 stengels bleekselderij (in dunne ringen gesneden)
- 1 venkel (in kleine blokjes gesneden)
- 150 gram fetakaas
- 1 el za'atar
- 1/2 tl kaneel
- 1/2 tl anijszaad
- 1/4 tl zwarte peper
- snuf zeezout
- olijfolie
Benodigdheden
- bakplaat bekleed met bakpapier
- koekenpan
- kookpan
- kwastje
Instructies
- Kook de aardappelblokjes in circa 12 minuten gaar in de kookpan.
- Verwarm de oven voor op 190 C.
- Zet de koekenpan op hoog vuur en giet olie in de pan.
- Voeg de aardappelblokjes, venkel, selderij, peper, zout, kaneel, anijs en za'atar toe.
- Draai het vuur laag en bak het geheel in circa 10 minuten gaar.
- Draai het vuur uit en roer de feta kaas er doorheen.
- Op de bakplaat leg je ongeveer 5 vellen filodeeg op elkaar.
- Bestrijk de bovenste met olie.
- Op de onderste 1/3 van het deeg schep je de vulling. Laat 1 cm van de uiteinden onbedekt zodat je deze zometeen naar binnen kunt vouwen.
- Rol het deeg tot circa de helft, vouw dan de flappen aan de zijkant dicht en rol weer door (zodat je een soort 'loempia' hebt).
- Bestrijk de buitenkant met olie en strooi eventueel extra za'atar over de bovenkant.
- Herhaal met de rest van het filodeeg en de vulling.
- Bak het geheel in circa 20 minuten goudbruin en gaar.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 400 | Calorieën uit vetten 128 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 14g, Waarvan | 22% | |
Verzadigde vetzuren 7g | 34% | |
Transvetzuren g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 5g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 1g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen