Cataplana recept met vis
- Door Judith Pagrach
- Portugees
- voor 2 personen
- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd20 minuten
- Totale benodigde tijd30 minuten
Tevergeefs gingen we vorig jaar in Lissabon, Portugal op zoek naar een 'cataplana'. Achteraf gezien niet zo gek, want het is een gerecht uit de Algarve. Een cataplana is een speciaal soort stoofpot die wordt bereid in een pan die ook cataplana heet. Een soort dubbele wok met 2 schalen die op elkaar passen. Door het in de cataplana klaar te maken, kun je tegelijkertijd stoven en stomen en krijg je een heerlijke stoofpot. Traditioneel maak je een cataplana met zeevruchten en vis. Vaak zit er ook nog iets van vlees bij zoals (rauwe) ham. De basis kan rijst zijn of aardappels. Heb je geen traditionele pan? Gebruik dan bijvoorbeeld een gietijzeren stoofpan.
Instructies cataplana pan
Ik kreeg van Kookpunt* zo'n felbegeerde traditionele koperen cataplana. Wat een beauty is het, hè? Doordat er alleen een Portugese instructie was heb ik even een hulplijntje in moeten schakelen, maar gelukkig kwamen we er al snel uit. Van tevoren laat je de buitenkant 10 minuten weken in een badje van baking soda en water. Dit zodat de vernislaag die beschermt tegen oxidatie oplost zodat je hem kunt gaan gebruiken. Op deze manier krijg je geen zwarte of groene plekjes op je mooie koperen pan.
Cataplana recept
Als je de pan eenmaal hebt voorbereid, ben je klaar om je cataplana te gaan maken! Je zet de pan op het fornuis en giet olie in de pan. Vervolgens fruit je eerst je groentes en kruiden aan. Daarna kun je de rest toevoegen en begint het stoom- en stoofproces. Wees voorzichtig met het open en dicht klappen van de cataplana, want doordat het metaal is, wordt het erg heet. Bovendien komt er natuurlijk ook stoom vrij als je de pan openmaakt.
De cataplana pan schoonmaken
Wat me opviel is dat de pan naderhand ook weer heel makkelijk schoon wordt met warm water en een druppeltje afwasmiddel. En natuurlijk, hij is veel te mooi om weg te stoppen, dus hier in de keuken hebben we er meteen een eye catcher van gemaakt :-)!
Cataplana recept met vis
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd20 minuten
- Totale benodigde tijd30 minuten
voor 2 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 200 gram reuzegarnalen ongepeld
- 100 gram rijst (ik gebruikte arborio rijst)
- 100 gram rivierkreeftjes
- 1 blik sardines
- 400 gram tomatenblokjes
- 3 paprika's (in kleine blokjes)
- 2 teentjes knoflook (fijngesneden)
- 3 witte uien (gesnipperd)
- 1 vis bouillonblokje
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 1/2 tl tijm
- 1/2 tl chilivlokken
- 2 laurierbladeren
- 1/2 citroen
- zwarte peper naar smaak
- 0.5 liter water
Benodigdheden
- cataplana (of gietijzeren stoofpan)
Instructies
- Zet de pan op hoog vuur en giet olie in de pan. Fruit de fijn gesnipperde ui en uitgeperste teentjes knoflook en voeg de garnalen toe. Bak de garnalen enkele minuten, tot ze mooi roze kleuren. Haal ze uit de pan en leg ze apart op een bord.
- Voeg de chilivlokken, tijm, paprikapoeder en rijst toe.
- Giet het water erbij en doe vervolgens het bouillonblokje, laurierbladeren, tomatenblokjes en paprika erbij. Eventueel giet je er 100 ml witte wijn bij.
- Doe de cataplana dicht, draai het vuur laag en laat het geheel circa 15-20 minuten sudderen op laag vuur.
- Voeg op het laatst de sardines, rivierkreeftjes en garnalen toe. Maak af met citroen en eventueel peterselie. Breng op smaak met peper en zout.
- Serveer uit de pan aan tafel.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 467 | Calorieën uit vetten 34 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 4g, Waarvan | 6% | |
Verzadigde vetzuren 1g | 5% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 1g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 1g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Ik eet eigenlijk nooit vis omdat ik er geen fan van ben, maar dit wil ik toch wel eens proberen! Ziet er heel smakelijk uit.
Ik ben benieuwd wat je ervan vindt :-)!
Wauw dat ziet er echt heerlijk uit! Ik ben echt dol op vis, dus dit gaat er sowieso in. De pan is prachtig, fijn dat je er wel bij hebt gezet dat het ook in een gewone pan kan.
Dankjewel Lianne! En het is ook nog eens makkelijker dan je zou denken :-).
Doordat we jarenlang vaak naar Portugal gingen, hebben we al ruim 30 jaar cataplana’s en koken er mee in veel variatie.Wat portugezen nooit doen is de rijst er doorheen gooien. Dat gebeurt in totaal andere combinaties waarin overigens ook vis, vlees en schelp- en schaaldieren worden gecombineerd. Wij prefereren om alle combinaties samen op een spiritusbrander klaar te maken (ca. 35 minuten). Combinaties met kip, kalfsvlees, vis, uitgebakken spekjes, grote garnalen, mosselen enz. Omdat de pittige en sterke smaak toch overwegend van de kruiden en groenten komt, kun je het beste goedkope maar wel stevige vis gebruiken. Probeer ook eens met griekse rijst erbij of gewoon een vers Turks brood.
Super lekker!!!!!!!!!! Ik waan me weer terug op vakantie. Dit recept gevolgd en gemaakt in een gietijzeren pan. Gaat perfect. Bedankt!
Wat super om te horen!
Al vaker gegeten bij de Portugees op de Zeedijk in de officiële cataplana pan. Maar vanavond met de basis van jou recept gemaakt met oa koolvis, mosselen kokkels zalm en kipfilet met aardappels in blokjes. Mensen kinderen, het was echt zalig! In een zware giet ijzeren stoofpan van de Ikea. Echt geweldig gelukt. Dank voor je inspiratie en ingrediënten!
Hoeveel tijd heeft de vis/garnalen op het laatst nog nodig?