Supermakkelijke cranberry compôte (cranberrysaus)

  • voor 8 personen
  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd50 minuten
  • Totale benodigde tijd1 uur
Terug naar categorie Ga naar recept

Cranberry compôte, of cranberrysaus hoort toch wel bij een kerstdiner. Deze zurige vrucht gaat heerlijk samen met vlees (bijvoorbeeld kalkoen of kip), maar ook bij groenten. Hier in huis maken we het al jaren, maar een recept had ik tot mijn verbazing nog niet online staan. Hoog tijd dus om daar verandering in te brengen!

Eenvoudige cranberrysaus (maar wel superlekker!)

De cranberrysaus is verrassend eenvoudig te maken en naar eigen smaak aan te passen. In dit basisrecept gebruik ik slechts een paar ingrediënten. Sinaasappelsap wordt vaak gebruikt om de cranberry's nét wat minder zuur te maken. Bovendien gebruikte ik de zest van de schil om een nog fruitigere smaak aan het geheel te geven. Vanille-extract zorgt voor extra diepte, maar dit zou je ook achterwege kunnen laten. Vind je een  kruidigere compôte lekkerder? (bijvoorbeeld bij wild of ander vlees) Gebruik dan een kaneelstokje en steranijs bijvoorbeeld en kook deze mee. Wil je de saus wat extra kick geven? Voeg dan een scheutje triple sec (sinaasappellikeur zoals Grand Marnier of Cointreau) toe.

Bewaren van de saus

Heb je nog saus over? Of maak je het van tevoren? Bewaar de cranberry compôte in een weckpot of andere goed afgesloten pot. Je kunt dit op deze manier ongeveer een week goed houden. Bewaren in de vriezer kan ook. Giet de saus dan eerst in een diepvrieszak of diepvriesbestendige bak. Ga je zelf aan de slag met dit recept? Laat het ons weten via Instagram met #myfoodblognl, dat vinden we leuk!

Supermakkelijke cranberry compôte (cranberrysaus)

Supermakkelijke cranberry compôte (cranberrysaus)

  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd50 minuten
  • Totale benodigde tijd1 uur
Aanpassen porties:

voor 8 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 680 gram verse cranberry's
  • 100 gram bruine suiker
  • sap van 2 sinaasappels
  • zest van 2 sinaasappels
  • 1 tl vanille-extract
  • 300 ml water

Benodigdheden

  • steelpan

Instructies

  1. Meng in de pan alle ingrediënten.
  2. Breng het geheel aan de kook en laat 50 minuten op laag vuur doorsudderen. Roer regelmatig door met een houten pollepel en check meteen of er nog voldoende vocht bij zit. Zo niet? Giet er dan een beetje extra water bij.
  3. Bewaar in een afgesloten weckpot de compote enkele dagen tot je deze gaat serveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *