Supermakkelijke cranberry compôte (cranberrysaus)
- Door Judith Pagrach
- Amerikaans
- voor 8 personen
- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd50 minuten
- Totale benodigde tijd1 uur
Cranberry compôte, of cranberrysaus hoort toch wel bij een kerstdiner. Deze zurige vrucht gaat heerlijk samen met vlees (bijvoorbeeld kalkoen of kip), maar ook bij groenten. Hier in huis maken we het al jaren, maar een recept had ik tot mijn verbazing nog niet online staan. Hoog tijd dus om daar verandering in te brengen!
Eenvoudige cranberrysaus (maar wel superlekker!)
De cranberrysaus is verrassend eenvoudig te maken en naar eigen smaak aan te passen. In dit basisrecept gebruik ik slechts een paar ingrediënten. Sinaasappelsap wordt vaak gebruikt om de cranberry's nét wat minder zuur te maken. Bovendien gebruikte ik de zest van de schil om een nog fruitigere smaak aan het geheel te geven. Vanille-extract zorgt voor extra diepte, maar dit zou je ook achterwege kunnen laten. Vind je een kruidigere compôte lekkerder? (bijvoorbeeld bij wild of ander vlees) Gebruik dan een kaneelstokje en steranijs bijvoorbeeld en kook deze mee. Wil je de saus wat extra kick geven? Voeg dan een scheutje triple sec (sinaasappellikeur zoals Grand Marnier of Cointreau) toe.
Bewaren van de saus
Heb je nog saus over? Of maak je het van tevoren? Bewaar de cranberry compôte in een weckpot of andere goed afgesloten pot. Je kunt dit op deze manier ongeveer een week goed houden. Bewaren in de vriezer kan ook. Giet de saus dan eerst in een diepvrieszak of diepvriesbestendige bak. Ga je zelf aan de slag met dit recept? Laat het ons weten via Instagram met #myfoodblognl, dat vinden we leuk!
Supermakkelijke cranberry compôte (cranberrysaus)
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd50 minuten
- Totale benodigde tijd1 uur
voor 8 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 680 gram verse cranberry's
- 100 gram bruine suiker
- sap van 2 sinaasappels
- zest van 2 sinaasappels
- 1 tl vanille-extract
- 300 ml water
Benodigdheden
- steelpan
Instructies
- Meng in de pan alle ingrediënten.
- Breng het geheel aan de kook en laat 50 minuten op laag vuur doorsudderen. Roer regelmatig door met een houten pollepel en check meteen of er nog voldoende vocht bij zit. Zo niet? Giet er dan een beetje extra water bij.
- Bewaar in een afgesloten weckpot de compote enkele dagen tot je deze gaat serveren.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 104 | Calorieën uit vetten 1 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 0g, Waarvan | 0% | |
Verzadigde vetzuren 0g | 0% | |
Transvetzuren g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 0g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 0g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen