Basic eiersalade recept (+7 variatietips)

  • voor 4 personen
  • Voorbereidingstijd3 minuten
  • Kooktijd7 minuten
  • Totale benodigde tijd10 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Het was weer even geleden dat ik een goede eiersalade had gemaakt, maar vroegâh deed ik dat best vaak. Je kunt je het natuurlijk kant-en-klaar in de supermarkt kopen. Toch is het veel lekkerder én gezonder om het zelf te maken.

Bij de zelfgemaakte eiersalade kun je er precies instoppen wat je wil. Daarnaast is het ook écht een makkelijk recept om te maken. Je kunt het zo gek maken als je zelf wil.

Ik geef je daarom vandaag een basis recept waarop je eindeloos kunt variëren. Om je daarmee op weg te helpen alvast 7 variatietips waarbij je je de salade pimpt of wat lichter maakt.

Hoe maak je de lekkerste eiersalade?

Met dit recept maak je de beste eiersalade. Het is een makkelijk recept met weinig ingrediënten en smaakt heerlijk.

In de basissalade gaan maar een paar ingrediënten: gekookte eieren (duh!), mayonaise, mosterd en peper en zout. Verder is een eiersnijder optioneel.

Heb je die niet? Dan is dat geen probleem! In kleine stukjes snijden met een mes of prakken met een vork werkt ook prima.

Zo eet ik mijn eiersalade het liefste

Zelf eet ik de eiersalade vaak met bieslook of luxe met zalm erop. Dit keer ging ik voor een vers pitabroodje, maar een pistoletje is minstens zo lekker. Of ga voor een bagel!

Je kunt de eiersalade echt heel goed van tevoren klaarmaken en afgedekt in de koelkast zetten. Sterker nog, ik vind hem net uit de koelkast eigenlijk het lekkerste. Alle smaken zijn dan goed ingetrokken en de salade is erg lekker koud.

Hoe lang kan je eiersalade bewaren?

Als je de eiersalade goed bewaart - in een afgesloten bakje in de koelkast - kun je er nog vijf dagen van eten. Laat de eiersalade ook niet te lang op tafel staan: na twee uur buiten de koelkast is het eigenlijk al niet meer goed.

Variatietips voor eiersalade

7 nieuwe recepten om deze klassieke salade een twist te geven:

  • Gebruik wasabi in plaats van mosterd voor een extra scherpe smaak.
  • Gebruik truffelmayonaise in plaats van gewone mayonaise voor een decadente touch.
  • Verse kruiden zoals bieslook of dille maken je eiersalade af. Bij voorkeur verse kruiden en niet de gedroogde variant. Bieslook is mijn favoriet!
  • Strooi er kerriepoeder in (circa 1 tl) voor een kerriesmaak.
  • Eiersalade met prei en oude kaas (à la La Place)
  • Ga deluxe met extra toppings. Onze favoriet: gerookte zalm, maar probeer ook avocado, kaas of gerookte kip eens.
  • Go skinny en vervang de helft van de mayonaise door Griekse yoghurt of zure room.

Zelf eiersalade maken

Basic eiersalade recept (+7 variatietips)

Basic eiersalade recept (+7 variatietips)

  • Voorbereidingstijd3 minuten
  • Kooktijd7 minuten
  • Totale benodigde tijd10 minuten
Aanpassen porties:

voor 4 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 3 el mayonaise
  • 1 tl zaanse mosterd
  • zwarte peper
  • snufje zout

Benodigdheden

Instructies

  1. Zet een steelpan op het vuur en doe hier ruim water in. Breng het water aan de kook. Zodra het water kookt leg je de eieren hier voorzichtig in (ik doe dit met een grote lepel).
  2. Kook de eieren in 7 minuten hard.
  3. Giet het hete water af.
  4. Vervolgens de eieren laten schrikken onder koud water. Pel de eieren en snijd ze in kleine stukjes (of gebruik de eiersnijder).
  5. Voeg 3 eetlepels mayonaise en 1 theelepel mosterd toe. Meng goed door elkaar. Breng op smaak met peper en zout. Bewaar afgedekt in de koelkast tot je de salade gaat eten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.