Basic eiersalade recept (+7 variatietips)

  • voor 4 personen
  • Voorbereidingstijd
  • Kooktijd
  • Totale benodigde tijd
Back to category

Het was weer even geleden dat ik een eiersalade had gemaakt, maar vroegâh deed ik dat best vaak. Je kunt je het natuurlijk kant-en-klaar in de supermarkt kopen, maar het is veel lekkerder én gezonder om het zelf te maken. Bij de zelfgemaakte eiersalade kun je er precies instoppen wat je wil. Je kunt het zo gek maken als je zelf wil. Ik geef je daarom vandaag een basis recept waarop je eindeloos kunt variëren. Om je daarmee op weg te helpen alvast 7 variatietips waarop je je de salade pimpt of wat lichter maakt.

De basis

In de basissalade gaan maar een paar ingrediënten: eieren (duh!), mayo, mosterd en peper en zout. Verder is een eiersnijder optioneel. Heb je die niet? Dan is dat geen probleem! In kleine stukjes snijden met een mes of prakken met een vork werkt ook prima.

Zo eet ik mijn eiersalade het liefste

Zelf eet ik de eiersalade vaak met bieslook of luxe met zalm erop. Dit keer ging ik voor een vers pitabroodje, maar een pistoletje is minstens zo lekker. Of ga voor een bagel! Je kunt de eiersalade heel goed van tevoren klaarmaken en afgedekt in de koelkast zetten. Sterker nog, ik vind hem net uit de koelkast eigenlijk het lekkerste. Alle smaken zijn dan goed ingetrokken en de salade is lekker koud.

Variatietips voor eiersalade

7 tips om deze klassieke salade een twist te geven:
  • Gebruik wasabi in plaats van mosterd voor een extra scherpe smaak.
  • Gebruik truffelmayonaise in plaats van gewone mayonaise voor een decadente touch.
  • Verse kruiden zoals bieslook of dille maken je eiersalade af. Bij voorkeur verse kruiden en niet de gedroogde variant. Bieslook is mijn favoriet!
  • Strooi er kerriepoeder in (circa 1 tl) voor een kerriesmaak.
  • Eiersalade met prei en oude kaas (à la La Place)
  • Ga deluxe met extra toppings. Onze favoriet: gerookte zalm, maar probeer ook avocado, kaas of gerookte kip eens.
  • Go skinny en vervang de helft van de mayonaise door yoghurt.

Zelf eiersalade maken

Ingrediënten

  • 4
  • eieren
  • 3 el
  • mayonaise
  • 1 tl
  • zaanse mosterd
  • zwarte peper
  • snufje zout

Benodigdheden

Instructies

  1. Zet een steelpan op het vuur en doe hier ruim water in. Breng het water aan de kook en doe de eieren hier voorzichtig in (ik doe dit met een grote lepel).
  2. Kook de eieren in 7 minuten hard.
  3. Giet het hete water af.
  4. Laat de eieren schrikken onder koud water. Pel de eieren en snijd ze in kleine stukjes (of gebruik de eiersnijder).
  5. Voeg 3 eetlepels mayonaise en 1 theelepel mosterd toe. Meng goed door elkaar. Breng op smaak met peper en zout. Bewaar afgedekt in de koelkast tot je de salade gaat eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *