Freekeh is groene, onrijpe tarwe die licht gerookt wordt: de bundels tarwe worden in de fik gestoken en daarna worden de zwartgeblakerde korrels los en schoon gewreven. Het leent zich zowel voor warme gerechten als voor koude gerechten zoals in een salade. Freekeh heeft een hoge voedingswaarde in vergelijking met reguliere tarwegranen en daarom ook nog eens gezond!
Bij het bereiden van freekeh kun je niet anders dan aan de grootste klassieker te denken namelijk bereid met gekookte kip. Het is een authentiek en welbekend Libanees recept dat ik maar al te graag met jullie deel!
Freekeh met kip en yoghurtsaus
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaaktvoor 3 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- Freekeh:
- halve kip of andere delen van een kip zelf gebruik ik 250 g kipfilet in het recept
- 1 kaneelstokje
- 2 laurierblaadjes
- 2 kardemon peulen
- 1 ui
- 1 kop freekeh*
- 1 rode ui
- 1 theelepel 7 kruiden (verkrijgbaar bij Turkse winkeltjes)
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel komijn (gemalen)
- 50 g geschaafde amandelen
- 50 g pijnboompitten
- Yoghurtsaus:
- 500 ml yoghurt
- ½ komkommer
- 2 á 3 tl gedroogde munt
- snufje zout
- 1 teentje knoflook
- * Ik gebruikte de freekeh uit de SOUQ-lijn van Nadia en Merijn. Freekeh is ook te koop bij (grotere) supermarkten en bij Midden-Oosterse winkels.
Benodigdheden
Instructies
- Zet een pan met ruim kokend water op het vuur. Doe hier de laurierblaadjes, rode ui, kaneelstokje en kardemom peulen in samen met de kip(filet). Laat deze 30 minuten koken tot hij helemaal gaar is.
- Giet het water waar de kip in heeft gekookt in een kom en zet deze apart.
- Fruit nu de rode ui in een pan met wat olijfolie tot deze zacht wordt, doe de freekeh erbij, schep deze ongeveer 1 á 2 minuutjes om met de ui en doe daarna 2 koppen van de bewaarde kippenbouillon erbij samen met de 7 kruiden, kaneel en de komijn. Wacht nu tot het kookt en zet dan het vuur op middelhoog en laat minimaal 45 minuten met deksel op de pan koken.
- Ondertussen kun je de yoghurtsaus bereiden, snijd de komkommer en de knoflook fijn, meng dit samen met de yoghurt en doe de zout en gedroogde fijne munt er doorheen. Zet de yoghurt in de koelkast tot de freekeh klaar is.
- Check na 45 minuten of al het water in de pan met freekeh opgenomen is, zo niet dan laat je het nog even door sudderen tot dit wel gebeurt. De eerder gekookte kip scheur je in stukjes en serveer je over de freekeh heen als deze klaar is. Rooster de pijnboompitjes en geschaafde amandelen heel kort in een pan en strooi deze dan ook over de freekeh heen.
- De yoghurt met komkommer kun je er naast of er over heen serveren.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 705 | Calorieën uit vetten 336 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 39g, Waarvan | 60% | |
Verzadigde vetzuren 9g | 44% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 15g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 11g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Hi Judith,
Leuk recept, ik had nog nooit gehoord van Freekeh!
Ga het zeker eens uitproberen.
Danielle
http://www.healthyjeltje.com
Hi Danielle, ik vind het zelf misschien nog wel lekkerder dan couscous :-)
Ik vond het zalig. De kinderen vonden het “ok dankzij de yoghurt” ;-) Lekker veel kruiden, en ik had er zelf nog zeekraal doorheen gedaan.
Wat leuk om te horen Jacques!