Freekeh met kip en yoghurtsaus

  • voor 2 personen
Freekeh met kip en yoghurtsaus

Freekeh is groene, onrijpe tarwe die licht gerookt wordt: de bundels tarwe worden in de fik gestoken en daarna worden de zwartgeblakerde korrels los en schoon gewreven. Het leent zich zowel voor warme gerechten als voor koude gerechten zoals in een salade. Freekeh heeft een hoge voedingswaarde in vergelijking met reguliere tarwegranen en daarom ook nog eens gezond! Bij het bereiden van freekeh kun je niet anders dan aan de grootste klassieker te denken namelijk bereid met gekookte kip. Het is een authentiek en welbekend Libanees recept dat ik maar al te graag met jullie deel!

Ingrediënten

  • Freekeh:
  • halve kip of andere delen van een kip zelf gebruik ik 250 g kipfilet in het recept
  • 1
  • kaneelstokje
  • 2
  • laurierblaadjes
  • 2
  • kardemon peulen
  • 1
  • ui
  • 1 kop
  • freekeh*
  • 1
  • rode ui
  • 1 theelepel
  • 7 kruiden
  • (verkrijgbaar bij Turkse winkeltjes)
  • 1 theelepel
  • kaneel
  • 1 theelepel
  • komijn
  • (gemalen)
  • 50 g
  • geschaafde amandelen
  • 50 g
  • pijnboompitten
  • Yoghurtsaus:
  • 500 ml
  • yoghurt
  • ½
  • komkommer
  • 2 á 3 tl gedroogde munt
  • snufje
  • zout
  • 1 teentje
  • knoflook
  • * Ik gebruikte de freekeh uit de SOUQ-lijn van Nadia en Merijn. Freekeh is ook te koop bij (grotere) supermarkten en bij Midden-Oosterse winkels.

Benodigdheden

Instructies

  1. Zet een pan met ruim kokend water op het vuur. Doe hier de laurierblaadjes, rode ui, kaneelstokje en kardemom peulen in samen met de kip(filet). Laat deze 30 minuten koken tot hij helemaal gaar is.
  2. Giet het water waar de kip in heeft gekookt in een kom en zet deze apart.
  3. Fruit nu de rode ui in een pan met wat olijfolie tot deze zacht wordt, doe de freekeh erbij, schep deze ongeveer 1 á 2 minuutjes om met de ui en doe daarna 2 koppen van de bewaarde kippenbouillon erbij samen met de 7 kruiden, kaneel en de komijn. Wacht nu tot het kookt en zet dan het vuur op middelhoog en laat minimaal 45 minuten met deksel op de pan koken.
  4. Ondertussen kun je de yoghurtsaus bereiden, snijd de komkommer en de knoflook fijn, meng dit samen met de yoghurt en doe de zout en gedroogde fijne munt er doorheen. Zet de yoghurt in de koelkast tot de freekeh klaar is.
  5. Check na 45 minuten of al het water in de pan met freekeh opgenomen is, zo niet dan laat je het nog even door sudderen tot dit wel gebeurt. De eerder gekookte kip scheur je in stukjes en serveer je over de freekeh heen als deze klaar is. Rooster de pijnboompitjes en geschaafde amandelen heel kort in een pan en strooi deze dan ook over de freekeh heen.
  6. De yoghurt met komkommer kun je er naast of er over heen serveren.
5 mensen willen het maken
1 mensen hebben dit recept gemaakt

‘There is no sincerer love than the love of food’ beschrijft eigenlijk in een zin mijn verhouding met lekker eten. Waar voor sommigen eten als ‘nodig’ wordt gezien of puur als voeding gaat het voor mij verder. Eten is genieten en sensatie voor de zintuigen. Het eindeloos uitproberen met alle mogelijke combinaties en dat vind ik fascinerend. Hoe het toevoegen van een kruid of ingrediënt iets zo volledig kan veranderen en je smaakpapillen kan triggeren, ik zou de hele dag kunnen experimenteren met eten! Omdat ik volbloed Libanese ben en ook opgegroeid ben met de Libanese keuken ligt mijn voorkeur toch stiekem bij die keuken. De liefde voor eten die in die cultuur heerst vind ik fascinerend, de dagen staan in het teken van eten.

2 responses to “Freekeh met kip en yoghurtsaus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *