Groente koekjes met doperwten

  • voor 10 personen
  • Voorbereidingstijd5 minuten
  • Kooktijd25 minuten
  • Totale benodigde tijd30 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Groente koekjes zijn niet alleen een heerlijke en gezonde snack, maar ook een veelzijdige toevoeging aan je dieet. Ze zijn ideaal voor zowel kinderen als volwassenen en passen perfect in een gezond eetpatroon. In dit artikel delen we een verrukkelijk recept voor doperwten fritters ("doperwten koekjes"), geïnspireerd door het nieuwste kookboek van Rukmini Iyer, "Het groene kookboek".

Rukmini Iyer, een bekende naam in de wereld van de vegetarische en veganistische keuken, heeft met "Het groene kookboek" een meesterwerk gecreëerd dat bijna 80 recepten bevat. Elk recept is eenvoudig en snel te maken, wat het boek ideaal maakt voor drukke huishoudens die toch gezond willen eten. Het boek richt zich op het gebruik van seizoensgebonden groenten en fruit, en biedt een scala aan gerechten die variëren van ontbijt tot diner, en natuurlijk ook snacks zoals deze heerlijke doperwten fritters.

Groente koekjes, gezonde tussendoortjes

Groente koekjes, zoals deze doperwten fritters, zijn een fantastische manier om meer groenten in je dieet te verwerken zonder in te leveren op smaak. Ze zijn rijk aan voedingsstoffen en bieden een goede bron van vezels, vitamines en mineralen. Bovendien zkom je zo ook weer wat makkelijker aan je aanbevolen portie groenten per dag.

Het groene kookboek van Rukmini Iyer

"Het groene kookboek" van Rukmini Iyer is meer dan alleen een verzameling recepten. Het is een gids voor iedereen die een plantaardig dieet wil omarmen zonder gedoe. De recepten zijn ontworpen om snel en eenvoudig te zijn, zonder ingewikkelde technieken of moeilijk te vinden ingrediënten. Dit maakt het boek toegankelijk voor zowel beginnende als ervaren koks.

Rukmini Iyer's filosofie draait om veel smaak met minimale inspanning. Dit zie je terug in de slimme combinaties van kruiden en specerijen, evenals in de gebruiksvriendelijke kookmethoden die ze aanbeveelt. Elk recept wat wij hebben geprobeerd is supermakkelijk en lekker.

Doperwten fritters: een gezonde groente snack

Deze doperwten fritters zijn een perfect voorbeeld van een eenvoudig, gezond en smaakvol gerecht uit "Het groene kookboek". Ze zijn zowel in de pan als in de oven te bereiden, maar wij geven de voorkeur aan de oven omdat je dan geen olie nodig hebt. Dit maakt de fritters nog gezonder, en het voorkomt ook het gedoe van het schoonmaken van een vette pan.

Dipsaus

Het allerlekkerste zijn de doperwten koekjes als je er een dip bij maakt van Griekse yoghurt, mayonaise, knoflook, veel verse kruiden, peper zout en een beetje citroen. Gebruik een mayonaise op yoghurtbasis om het lekker fris te houden en ook weer wat gezonder :-).

Groente koekjes met doperwten

Groente koekjes met doperwten

  • Voorbereidingstijd5 minuten
  • Kooktijd25 minuten
  • Totale benodigde tijd30 minuten
Aanpassen porties:

voor 10 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 250 g doperwten (diepvries of vers)
  • 125 g ricotta
  • 1 ei
  • 75 g geraspte cheddar kaas
  • 60 g bloem (glutenvrij indien nodig)
  • 3 takjes munt fijngehakt
  • Zout en peper naar smaak

Benodigdheden

  • bakplaat bekleed met bakpapier of koekenpan

Instructies

Doperwten koken: Stoom de doperwten in de magnetron of kook ze een paar minuten tot ze gaar zijn. Voor dit recept zijn diepvriesdoperwten ideaal omdat ze snel en makkelijk te bereiden zijn. Pureer en meng: Pureer de doperwten met een vork tot een grove puree. Voeg de ricotta, het ei, de geraspte cheddar kaas, bloem, munt, zout en peper toe en meng alles goed door elkaar. Het gebruik van verse munt geeft de fritters een heerlijke frisse smaak die perfect past bij de zoetheid van de doperwten. Vormen: Vorm met je handen of met twee lepels 8-10 koekjes. De grootte van de koekjes kun je aanpassen naar wens; kleinere koekjes zijn ideaal als hapje, terwijl grotere koekjes prima als lunch kunnen dienen. Bakken:
  • In de oven: Verwarm de oven voor op 175°C. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze 20 minuten tot ze goudbruin en krokant zijn.
  • In de pan: Verhit wat olie (ik gebruik meestal avocado-olie) in een koekenpan en bak de koekjes aan beide zijden tot ze goudbruin en krokant zijn. Dit duurt ongeveer 3-4 minuten per kant.

Bewaartips

Deze groente koekjes kunnen in een luchtdichte doos op kamertemperatuur bewaard worden, waardoor ze handig zijn om altijd bij de hand te hebben voor een snelle snack. Als je ze langer wilt bewaren, kun je ze ook invriezen. Leg de koekjes in een enkele laag op een bakplaat en vries ze in. Zodra ze bevroren zijn, kun je ze verplaatsen naar een vrieszak of -doos. Op deze manier kun je ze gemakkelijk afzonderlijk ontdooien en opwarmen wanneer je maar wilt.

Perfect voor de lunchtrommel

Deze doperwten fritters zijn niet alleen heerlijk en gezond, maar ook ideaal om mee te nemen in een lunchtrommel. Ze behouden hun smaak en textuur goed, zelfs na een paar uur. Combineer ze met wat rauwkost of een frisse salade voor een complete maaltijd. Kinderen zullen dol zijn op de milde, zoete smaak van de doperwten en de kaas, terwijl volwassenen de complexe smaken en de voedzaamheid zullen waarderen. Benieuwd naar Het groene kookboek? Je koopt het boek nu tijdelijk voor slechts €20! Dit artikel bevat producten die we hebben gekregen en bevat affiliate links. Deze kosten jou niks, maar als je iets via de link koopt, krijg ik een klein percentage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *