Ierse stoofpot met rundvlees en bier

  • voor 4 personen
  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd3 uur en 30 minuten
  • Totale benodigde tijd4 uur
Terug naar categorie Ga naar recept

Hier op de blog kun je inmiddels bijna 1.000 recepten vinden op allerlei manieren gegroepeerd. Zo is er ook een categorie 'Ierse recepten'. Maar tot nu toe stond daar schrikbarend weinig in. Vandaag breng ik daar verandering in met een Ierse stoofpot. Wat zijn de eerste dingen waar je aan denkt als je aan Ierland denkt? Bij mij zijn dat Iers rundvlees en Guinness bier. Komt dat even goed uit, want dat heb ik in deze stoofpot verwerkt. De Guinness geeft deze stoofpot een heerlijk volle smaak!

Dit is een echte feelgood winterse stoofpot. Tip: neem er de tijd voor en maak meteen een dubbele portie. Onderstaande ingrediënten zijn genoeg voor 4 porties. Wij hebben dus met z'n tweeën twee dagen van deze stoofschotel gegeten. Een keer met aardappelpuree en een keer met pasta. Je kunt de Ierse stoof prima in de vriezer bewaren. Handig toch?

Nog meer stoofpotten zien? Hier vind je nog veel meer stoofpot recepten!

Ierse stoofpot met rundvlees en bier

Ierse stoofpot met rundvlees en bier

  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd3 uur en 30 minuten
  • Totale benodigde tijd4 uur
Aanpassen porties:

voor 4 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 1 kilo runderriblappen
  • 500 gram wortels
  • 500 ml Guinness bier
  • 2 vastkokende aardappelen
  • 2 witte uien
  • 2 jeneverbessen
  • 3 peperkorrels
  • 2 el stroop of golden syrup
  • 3 laurierbladeren
  • 1 kaneelstokje
  • 1 runderbouillonblokje
  • 1.5 liter water

Benodigdheden

  • diepe gietijzeren pan (met deksel)

Instructies

stoofpot met bier
  1. Snipper de uien fijn.
  2. Snijd de wortel in grove plakken.
  3. Snijd het vlees in stukken van circa 5 x 5 centimeter.
  4. Schil de aardappels en snijd in circa 8 stukken.
  5. Zet de pan op hoog vuur en giet olie in de pan. Bak het vlees van buiten bruin en voeg dan de uien, aardappels en wortels toe. Schep om en bak enkele minuten.
  6. Voeg vervolgens de jeneverbessen, peperkorrels, kaneel en laurier toe gevolgd door de stroop.
  7. Blus af met bier en draai het vuur laag.
  8. Voeg het bouillonblokje en water toe, doe de deksel op de pan en laat gedurende minimaal 3,5 uur op laag vuur stoven. (Mag ook langer!)
  9. Check af en toe of er nog voldoende vocht bij zit.
  10. Serveer met rijst, aardappelpuree of pasta.

2 reacties op “Ierse stoofpot met rundvlees en bier

  • Anton Meijer

    Hoi Judith,

    O.b.v. dit recept heb ik m’n eerste stoofpot ooit gemaakt.
    Het resultaat was voor mij niet helemaal wat ik er van verwachtte.
    In mijn beleving is/was de 1,5 liter water teveel en bleef het geheel erg nat.
    Het heeft laag op het vuur gestaan van 17:45 t/m 22:20 , dat zou volgens de instructies voldoende moeten zijn maar vanochtend heb ik het overgebleven vocht afgegoten en dat was nog ruim 1 liter. Tevens waren (misschien daardoor) de aardappels niet opgelost maar nog als “stukken” aanwezig.

    Kan je mij vertellen wat ik verkeerd heb gedaan?

    Groeten Anton

    Beantwoorden
    • Judith Pagrach

      Hi Anton, wat gek! Wat voor pan heb je gebruikt? Idealiter gebruik je een gietijzeren pan met deksel. Deze geleidt goed, blijft warm en laat niet teveel ontsnappen. Verder kan het te maken hebben met het type vlees. Liefste gebruik je vlees met wat vet, dit lost goed op.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *