Ierse stoofpot met rundvlees en bier
- Door Judith Pagrach
- Iers
- voor 4 personen
- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd3 uur en 30 minuten
- Totale benodigde tijd4 uur
Hier op de blog kun je inmiddels bijna 1.000 recepten vinden op allerlei manieren gegroepeerd. Zo is er ook een categorie 'Ierse recepten'. Maar tot nu toe stond daar schrikbarend weinig in. Vandaag breng ik daar verandering in met een Ierse stoofpot. Wat zijn de eerste dingen waar je aan denkt als je aan Ierland denkt? Bij mij zijn dat Iers rundvlees en Guinness bier. Komt dat even goed uit, want dat heb ik in deze stoofpot verwerkt. De Guinness geeft deze stoofpot een heerlijk volle smaak!
Dit is een echte feelgood winterse stoofpot. Tip: neem er de tijd voor en maak meteen een dubbele portie. Onderstaande ingrediënten zijn genoeg voor 4 porties. Wij hebben dus met z'n tweeën twee dagen van deze stoofschotel gegeten. Een keer met aardappelpuree en een keer met pasta. Je kunt de Ierse stoof prima in de vriezer bewaren. Handig toch?
Nog meer stoofpotten zien? Hier vind je nog veel meer stoofpot recepten!
Ierse stoofpot met rundvlees en bier
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd3 uur en 30 minuten
- Totale benodigde tijd4 uur
voor 4 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 1 kilo runderriblappen
- 500 gram wortels
- 500 ml Guinness bier
- 2 vastkokende aardappelen
- 2 witte uien
- 2 jeneverbessen
- 3 peperkorrels
- 2 el stroop of golden syrup
- 3 laurierbladeren
- 1 kaneelstokje
- 1 runderbouillonblokje
- 1.5 liter water
Benodigdheden
- diepe gietijzeren pan (met deksel)
Instructies
- Snipper de uien fijn.
- Snijd de wortel in grove plakken.
- Snijd het vlees in stukken van circa 5 x 5 centimeter.
- Schil de aardappels en snijd in circa 8 stukken.
- Zet de pan op hoog vuur en giet olie in de pan. Bak het vlees van buiten bruin en voeg dan de uien, aardappels en wortels toe. Schep om en bak enkele minuten.
- Voeg vervolgens de jeneverbessen, peperkorrels, kaneel en laurier toe gevolgd door de stroop.
- Blus af met bier en draai het vuur laag.
- Voeg het bouillonblokje en water toe, doe de deksel op de pan en laat gedurende minimaal 3,5 uur op laag vuur stoven. (Mag ook langer!)
- Check af en toe of er nog voldoende vocht bij zit.
- Serveer met rijst, aardappelpuree of pasta.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 886 | Calorieën uit vetten 552 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 61g, Waarvan | 93% | |
Verzadigde vetzuren 27g | 134% | |
Transvetzuren 4g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 29g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 3g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Hoi Judith,
O.b.v. dit recept heb ik m’n eerste stoofpot ooit gemaakt.
Het resultaat was voor mij niet helemaal wat ik er van verwachtte.
In mijn beleving is/was de 1,5 liter water teveel en bleef het geheel erg nat.
Het heeft laag op het vuur gestaan van 17:45 t/m 22:20 , dat zou volgens de instructies voldoende moeten zijn maar vanochtend heb ik het overgebleven vocht afgegoten en dat was nog ruim 1 liter. Tevens waren (misschien daardoor) de aardappels niet opgelost maar nog als “stukken” aanwezig.
Kan je mij vertellen wat ik verkeerd heb gedaan?
Groeten Anton
Hi Anton, wat gek! Wat voor pan heb je gebruikt? Idealiter gebruik je een gietijzeren pan met deksel. Deze geleidt goed, blijft warm en laat niet teveel ontsnappen. Verder kan het te maken hebben met het type vlees. Liefste gebruik je vlees met wat vet, dit lost goed op.