Ikan pepesan (pittige Indische makreel)

  • voor 2 personen
  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd20 minuten
  • Totale benodigde tijd30 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Af en toe eet ik een visje. Vaak (wilde) zalm, soms ook sardines of ansjovis ergens doorheen. Dit keer ging ik voor makreel om het bekende Indonesische gerecht Ikan Pepesan te maken: pittige Indische vis. De (gerookte) makreel stoom je in de oven of op de BBQ met een lekkere pittige saus. Supersimpel eigenlijk en o zo smakelijk! Wij aten er sajoer boontjes, zure komkommer en zilvervliesrijst bij. Echt een feestje! Heb jij weleens ikan pepesan gegeten?

Ikan pepesan (pittige Indische makreel)

Ikan pepesan (pittige Indische makreel)

  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd20 minuten
  • Totale benodigde tijd30 minuten
Aanpassen porties:

voor 2 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 200 gram gerookte makreel
  • 5 el sambal oelek
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el ketjap manis
  • 1 sjalotje (gesnipperd)
  • sap van 1 limoen
  • 1/2 tl laos
  • 2 stengels sereh
  • voor erbij:
  • gekookte (zilvervlies)rijst
  • zoetzure komkommer
  • sajoer boontjes

Benodigdheden

  • ovenschaal
  • aluminiumfolie
  • hakmolen

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 160 C.
  2. Maal de knoflook met de ketjap, limoensap en laos fijn. Schep hier de sambal doorheen.
  3. Trek het veel van de makreel. Gooi het vel weg en leg de makreel op het aluminiumfolie met de kant die het vel had naar beneden. Verdeel de kruidenpasta over de bovenkant van de makreel. Maak de sereh schoon en kneus deze door hem op een paar plekken te buigen. Hierdoor geeft het meer smaak af. Leg op elk van de vissen 1 gekneusd sereh stokje.
  4. Vouw de pakketjes goed dicht en leg ze in een ovenschaal. Laat ze geurende 20 minuten stomen.
  5. Serveer er jouw bijgerechten naar keuze bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *