Ikan pepesan (pittige Indische makreel)

  • voor 2 personen
  • Voorbereidingstijd
  • Kooktijd
  • Totale benodigde tijd
Ikan pepesan (pittige Indische makreel)

Af en toe eet ik een visje. Vaak (wilde) zalm, soms ook sardines of ansjovis ergens doorheen. Dit keer ging ik voor makreel om het bekende Indonesische gerecht Ikan Pepesan te maken: pittige Indische vis. De (gerookte) makreel stoom je in de oven of op de BBQ met een lekkere pittige saus. Supersimpel eigenlijk en o zo smakelijk! Wij aten er sajoer boontjes, zure komkommer en zilvervliesrijst bij. Echt een feestje! Heb jij weleens ikan pepesan gegeten?

Ingrediënten

  • 200 gram
  • gerookte makreel
  • 5 el
  • sambal oelek
  • 2 teentjes
  • knoflook
  • 2 el
  • ketjap manis
  • 1
  • sjalotje
  • (gesnipperd)
  • sap van 1
  • limoen
  • 1/2 tl
  • laos
  • 2 stengels
  • sereh
  • voor erbij:
  • gekookte (zilvervlies)rijst
  • zoetzure komkommer
  • sajoer boontjes

Benodigdheden

  • ovenschaal
  • aluminiumfolie
  • hakmolen

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 160 C.
  2. Maal de knoflook met de ketjap, limoensap en laos fijn. Schep hier de sambal doorheen.
  3. Trek het veel van de makreel. Gooi het vel weg en leg de makreel op het aluminiumfolie met de kant die het vel had naar beneden. Verdeel de kruidenpasta over de bovenkant van de makreel. Maak de sereh schoon en kneus deze door hem op een paar plekken te buigen. Hierdoor geeft het meer smaak af. Leg op elk van de vissen 1 gekneusd sereh stokje.
  4. Vouw de pakketjes goed dicht en leg ze in een ovenschaal. Laat ze geurende 20 minuten stomen.
  5. Serveer er jouw bijgerechten naar keuze bij.
6 mensen willen het maken
0 mensen hebben dit recept gemaakt

Hi, ik ben Judith. Welkom in mijn wereld van smaak! Op My Foodblog vind je de lekkerste recepten en plekken van over de hele wereld. Deze zitten altijd boordevol smaak en kleur! Volg je me ook op  Instagram, Facebook en TikTok?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *