Kipsaté met pindasaus

  • voor 2 personen
  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd10 minuten
  • Totale benodigde tijd30 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Het is alweer 4 jaar geleden dat we op Bali waren en een echte Balinese kookworkshop volgden. Inclusief uitje naar de lokale markt. Nog altijd als ik saté maak, denk ik aan dat mooie en gastvrije eiland. Tijdens onze kookworkshop daar maakten we een heerlijke saté, echt op de authentieke manier met vers geroosterde pinda's en een vijzel. Ik koos voor een iets makkelijkere manier, maar zeker niet minder lekker! Je marineert eerst de kip in een supersimpele marinade en maakt intussen de satésaus. Deze kun je helemaal naar eigen smaak tweaken, maar wij vonden hem op deze manier erg lekker. Pittiger? Voeg dan een extra peper toe.

Kipsaté met pindasaus

Kipsaté met pindasaus

  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd10 minuten
  • Totale benodigde tijd30 minuten
Aanpassen porties:

voor 2 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 300 gram kipfilet
  • 2 el ketjap manis
  • 1 teentje knoflook
  • satésaus:
  • 6 el pindakaas
  • 2 el ketjap manis
  • 1 el tamarinde (of vervang door sap van een halve limoen)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 sjalotje
  • 1 rode peper
  • 1 cm verse gember
  • 1 tl laos
  • 125 ml kokosmelk
  • 125 ml water

Benodigdheden

  • 6, houten of metalen satéprikkers
  • sauspan voor de saus
  • grill- of koekenpan

Instructies

  1. Wanneer je houten prikkers gebruikt voor de saté, laat je ze in koud water weken totdat je ze nodig hebt.
  2. Pers de knoflook en meng met de ketjap voor de marinade. Snijd de kip in reepjes of blokjes en leg in de marinade.
  3. Maak intussen de satésaus door de knflook en gember fijn te snijden. Evenals de peper en het sjalotje.
  4. Zet de sauspan op middelhoog vuur en giet wat arachideolie in de pan. Fruit de ui, gember, knoflook en de peper en voeg dan de pindakaas, ketjap, laos en tamarinde toe.
  5. Voeg na enkele minuten de kokosmelk en water toe en laat enkele minuten op laag vuur koken.
  6. Rijg de saté op de stokjes.
  7. Draai het vuur uit en zet de grill- of koekenpan op hoog vuur.
  8. Giet olie in de pan en leg de satéstokjes er één voor één in.
  9. Laat ze aan één kant goed bruinen en draai ze vervolgens om.
  10. Driaa daarna het vuur wat zachter en laat ze nog even garen totdat ze van binnen ook helemaal gaar zijn.
  11. Serveer de saté met pindasaus en nasi!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *