Klassieke Weense apfelstrudel

  • voor 6 personen
  • Totale benodigde tijd45 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

De Oostenrijkse keuken heeft meer te bieden dan de Wiener schnitzel ;-). Hoewel vaak wordt gedacht dat de apfelstrudel uit Duitsland afkomstig is, komt de apfelstrudel eigenlijk uit Oostenrijk. Het deeg is dun en ongezoet en is opgerold met ertussen stukjes appel, rozijnen en kaneel. Lekker om zo te eten of met een beetje vla of ijs! Overigens blijft de strudel vrij bleekjes, pas dus op dat je hem niet te lang bakt, want dan wordt 'ie te knapperig.

Klassieke Weense apfelstrudel

Klassieke Weense apfelstrudel

Aanpassen porties:

voor 6 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 250 g witte tarwebloem
  • 1 ei (losgeklopt)
  • 150 ml water
  • 1 el zonnebloemolie
  • snufje zout
  • 5 goudreinetten
  • 50 gram suiker
  • 1 el kaneel
  • 4 el rozijnen (eventueel geweld in rum)
  • 1/2 citroen
  • 30 gram broodkruim (paneermeel)
  • 100 gram gesmolten roomboter

Benodigdheden

deegroller keukenmachine (optioneel) appelboor (optioneel)

Instructies

  1. Doe de bloem, het ei, zout, olie en water in een beslagkom en meng in de keukenmachine of met de hand totdat het een geheel is en maak er een bal van.
  2. Bestrijk de deegbal met olie en dek af met plasticfolie. Laat het deeg een uur rusten.
  3. Maak intussen het appelmengsel. Schil de appels en ontdoe ze van hun klokhuis. Snijd de appels in blokjes en meng ze met citroensap, suiker, kaneel en rozijnen.
  4. Meng in een aparte kom het paneermeel met 50 gram van de boter.
  5. Verwarm de oven voor op 220 C.
  6. Leg op een keukenblad een schone keukendoek en bestrooi deze met bloem. Leg hier nu het deeg op en bestrooi met bloem.
  7. Rol het deeg uit tot het bijna de grootte van een theedoek heeft.
  8. Verspreid de broodkruimels, gevolgd door het appelmengsel over het deeg en vouw de korte kanten naar binnen zodat de vulling er aan die kant niet uit kan lopen.
  9. Rol nu de strudel met behulp van de keukendoek op.
  10. Leg de rol op een bakplaat en bestrijk met de overgebleven gesmolten boter.
  11. Bak de apfelstrudel ongeveer 25 minuten.
Serveertip: rooster een handje amandelschaafsel in een droge koekepan en strooi over de appelstrudel! Een schep vla of vanilleroomijs en je hebt een heerlijk dessert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *