Kruidige lamsgehakttaart met speltdeksel

  • voor 6 personen
  • Voorbereidingstijd30 minuten
  • Kooktijd30 minuten
  • Totale benodigde tijd1 uur
Terug naar categorie Ga naar recept

Eind december kreeg ik het mooie boek "De warme winterkeuken" opgestuurd. Precies wat ik nodig had! Allemaal winterse recepten, vergezeld door mooie plaatjes van de gerechten en van een koud en winters Scandinavië. In het boek vind je echt van alles: van allerlei Scandinavische gerechten tot klassiekers en van Frans tot meer fusion. Wat het alllemaal in gemeen heeft is dat het zich perfect leent voor koude winteravonden. Mijn oog viel voor "vierde kerstdag" op deze pie met lamsgehakt. Een shepherd's pie, maar dan met een Marokkaanse twist. Ik vereenvoudigde het recept iets met het oog op de tijd, maar het resultaat mocht er zijn!

Overigens aten we vooraf een vitello tonnato en als dessert de amandel perentaart :).

Kruidige lamsgehakttaart met speltdeksel

Kruidige lamsgehakttaart met speltdeksel

  • Voorbereidingstijd30 minuten
  • Kooktijd30 minuten
  • Totale benodigde tijd1 uur
Aanpassen porties:

voor 6 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 325 gram speltmeel
  • snufje zout
  • 100 ml water
  • 2 eidooiers
  • 50 gram roomboter (gesmolten)
  • 1 ei (om het deeg te bestrijken)
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook (geperst)
  • 1 wortel (in kleine blokjes)
  • 1 kleine aardappel (in kleine blokjes)
  • 500 gram lamsgehakt
  • 1 tl paprikapoeder
  • 0.5 gram saffraan
  • 1 kaneelstokje
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • 150 ml runderbouillon
  • 400 gram tomatenblokjes (uit blik)
  • 400 gram kikkererwten (uit blik)
  • 150 gram gedroogde abrikozen
  • 1/2 tl harissa
  • grof zeezout
  • scheutje olijfolie

Benodigdheden

  1. keukenmachine
  2. grote ingevette ovenschaal

Instructies

  1. Meng het meel, zout en water in een keukenmachine. Voeg de eidooiers toe en meng tot een glad deeg. Rol er een bal van en leg deze even apart.
  2. Zet een koekepan op middelhoog vuur en giet er een scheutje olijfolie in. Voeg de wortel, aardappel, ui en knoflook toe en na enkele minuten ook het gehakt. Bak het gehakt rul en voeg dan ook de saffraan, kaneelstokje, gember en komijn toe.
  3. Giet de bouillon erbij en laat 10 minuten op een laag vuur sudderen. Voeg daarna de kikkererwten, harissa, abrikozen en wat zout toe en kook nog enkele minuten.
  4. Verwarm de oven voor op 220 C.
  5. Bestuif intussen je werkblad met bloem en rol het deeg uit totdat het net iets groter is dan je ovenschaal. Snijd enkele 'blaadjes' uit het deeg. Dit is niet alleen mooi, maar zorgt er ook voor dat de stoom zometeen kan ontsnappen.
  6. Giet het gehaktmengsel in de ovenschaal en leg het deeg erover. Druk de randen goed aan.
  7. Kluts het eitje en bestrijk hiermee de bovenkant van de 'pie'.
  8. Bak gedurende ca. 30 minuten goudbruin.
Naar: Kruidige lamsgehakttaart met speltdeksel, De warme winterkeuken, Caroline Hofberg, Kosmos 2014

Een reactie op “Kruidige lamsgehakttaart met speltdeksel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *