Luchtige Franse brioche
- Door Judith Pagrach
- Frans
- voor 12 personen
- Kooktijd30 minuten
- Totale benodigde tijd3 uur
Als je in Frankrijk bent geweest, dan ken je die heerlijk luchtige, lichtzoete brioches wel. Heerlijk met gewoon wat roomboter erop. En wist je dat je de restjes ook heel goed kunt gebruiken voor bijvoorbeeld wentelteefjes? Met brioche worden ze net wat specialer. Maar ja, de kans dat je restjes hebt als je dit brood maakt, is natuurlijk niet zo groot ;-). Ik maakte één deeg en maakte daarvan zowel een gevlochten brioche als Brioche à tête (parisiennes), oftewel brioche met een 'hoofd' verwijzend naar het bolletje aan de bovenkant. Het vlechten is in ieder geval een stuk gemakkelijker gebleken dan het perfect maken van een brioche à tête.
Luchtige Franse brioche
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Kooktijd30 minuten
- Totale benodigde tijd3 uur
voor 12 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 250 gram tarwebloem
- 80 gram roomboter op kamertemperatuur
- 3 eieren
- 5.5 gram gist
- 2 el kristalsuiker
- 80 ml warme melk
- snufje zout
Benodigdheden
keukenmachine (optioneel)Instructies
- In een mengkom meng je de bloem en gist.
- Maak een kuiltje en giet de warme melk erin. Meng met de deeghaak van je keukenmachine of met je vingertoppen.
- Voeg suiker en zout toe en beetje voor beetje de boter. Blijf intussen doormengen.
- Voeg nu, terwijl de keukenmachine blijft draaien twee van de eieren toe. Blijf kneden totdat je een deeg krijgt. Het deeg wordt een beetje plakkerig, dat hoort.
- Maak een bal van het deeg, leg het in een kom, dek de kom af en laat het rijzen totdat het in volume is verdubbeld. Zorg ervoor dat je het deeg op een tochtvrije plek zet. Een dichte oven die je voorverwarmt op 30 C is bijvoorbeeld een goede plek.
- Wanneer het deeg is verdubbeld in volume verdeel je het in vier gelijke stukken. Haal de stukken door de bloem heen en rol ze uit tot lange strengen. Vlecht nu de strengen in elkaar zoals je normaal ook bijvoorbeeld je haar zou vlechten. De uiteinden vouw je weg onder het brood.
- Bedek met plasticfolie en laat het nog eens een uur rijzen.
- Verwarm de oven voor op 180 C.
- Meng het resterende ei met een klein scheutje melk en bestrijk hiermee het brood.
- Bak het brood in ongeveer 30 minuten gaar. Test met een satéprikker of de brioche gaar is en zet hem anders nog enkele minuten in de oven.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 153 | Calorieën uit vetten 62 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 7g, Waarvan | 11% | |
Verzadigde vetzuren 4g | 20% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 2g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 1g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Erg makkelijk en vooral eeerruuug lekker. Samen met mijn zoontje gemaakt. Was een succes
Wat leuk om te horen Tabitha :-)!