Luchtige Franse brioche

  • voor 12 personen
  • Kooktijd30 minuten
  • Totale benodigde tijd3 uur
Terug naar categorie Ga naar recept

Als je in Frankrijk bent geweest, dan ken je die heerlijk luchtige, lichtzoete brioches wel. Heerlijk met gewoon wat roomboter erop. En wist je dat je de restjes ook heel goed kunt gebruiken voor bijvoorbeeld wentelteefjes? Met brioche worden ze net wat specialer. Maar ja, de kans dat je restjes hebt als je dit brood maakt, is natuurlijk niet zo groot ;-). Ik maakte één deeg en maakte daarvan zowel een gevlochten brioche als Brioche à tête (parisiennes), oftewel brioche met een 'hoofd' verwijzend naar het bolletje aan de bovenkant. Het vlechten is in ieder geval een stuk gemakkelijker gebleken dan het perfect maken van een brioche à tête.

Luchtige Franse brioche

Luchtige Franse brioche

  • Kooktijd30 minuten
  • Totale benodigde tijd3 uur
Keukens

Notice: Undefined index: vegetarisch in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69
Aanpassen porties:

voor 12 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 250 gram tarwebloem
  • 80 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 3 eieren
  • 5.5 gram gist
  • 2 el kristalsuiker
  • 80 ml warme melk
  • snufje zout

Benodigdheden

keukenmachine (optioneel)

Instructies

brioche a tete
  1. In een mengkom meng je de bloem en gist.
  2. Maak een kuiltje en giet de warme melk erin. Meng met de deeghaak van je keukenmachine of met je vingertoppen.
  3. Voeg suiker en zout toe en beetje voor beetje de boter. Blijf intussen doormengen.
  4. Voeg nu, terwijl de keukenmachine blijft draaien twee van de eieren toe. Blijf kneden totdat je een deeg krijgt. Het deeg wordt een beetje plakkerig, dat hoort.
  5. Maak een bal van het deeg, leg het in een kom, dek de kom af en laat het rijzen totdat het in volume is verdubbeld. Zorg ervoor dat je het deeg op een tochtvrije plek zet. Een dichte oven die je voorverwarmt op 30 C is bijvoorbeeld een goede plek.
  6. Wanneer het deeg is verdubbeld in volume verdeel je het in vier gelijke stukken. Haal de stukken door de bloem heen en rol ze uit tot lange strengen. Vlecht nu de strengen in elkaar zoals je normaal ook bijvoorbeeld je haar zou vlechten. De uiteinden vouw je weg onder het brood.
  7. Bedek met plasticfolie en laat het nog eens een uur rijzen.
  8. Verwarm de oven voor op 180 C.
  9. Meng het resterende ei met een klein scheutje melk en bestrijk hiermee het brood.
  10. Bak het brood in ongeveer 30 minuten gaar. Test met een satéprikker of de brioche gaar is en zet hem anders nog enkele minuten in de oven.
Dit authentieke Franse recept komt van het blog La Tartine Gourmande.

2 reacties op “Luchtige Franse brioche

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *