Matzeballen soep
- voor 3 personen
- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd20 minuten
- Totale benodigde tijd30 minuten
Wellicht heb je nog matzes over van je paasbrunch of paasontbijt? In plaats van tot in lengte der dagen matzes te eten, kun je er prima matzeballen van maken. Deze gebruik je dan weer voor een authentieke matzeballen soep.
Bouillon zelf maken of een shortcut?
Je vermaalt de matzes tot een meel en vormt er dan, samen met ei, peper en zout ballen van. Net zoiets als gehaktballen, maar dan van matzes. Vervolgens maak je een bouillon en kook je hier de matzeballen in. Hoe je je bouillon maakt, of beter gezegd hoe makkelijk of moeilijk je het jezelf maakt, kun je zelf bepalen. Natuurlijk is een zelfgetrokken bouillon het allerlekkerste. Zo één die je maakt van runderbotten, verse kruiden en groenten. Of zoals wij deden met ons kerstkalkoenvet, het invriezen als een fond en er daarna beetje van gebruiken als bouillonbasis. Maar, het kan ook simpeler. In mijn vriezer ligt geen kalkoenfond meer en tijd om een bouillon te trekken, had ik eigenlijk ook niet.
Finishing touch
Daarom ging ik dit keer voor een bouillon op basis van een runderbouillonblokje. Dat kan ook prima! lekker met wortel en dille op smaak gebracht en als finishing touch de matzeballen erin. Mmm, heerlijk!
Matzeballen soep
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd20 minuten
- Totale benodigde tijd30 minuten
voor 3 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 2 bospenen (in dunne plakjes gesneden)
- 1 stengel bleekselderij (in ringen gesneden)
- 1.5 liter runder- of kippenbouillon (op basis van 1 bouillonblokje en 1.5 liter water of op basis van een fond)
- 3 takjes dille
- zwarte peper naar smaak
- voor de matzeballen:
- 300 gram matzes (fijngemalen in de keukenmachine)
- 3 eieren
- 2 el olijfolie
- 1/4 tl zwarte peper
- snuf zout
Benodigdheden
- soeppan
Instructies
- Breng de bouillon samen met de plakjes peen, selderij en zwarte peper aan de kook.
- Meng intussen het fijngemalen matzes met de eieren, olijfolie, peper en zout en vorm er circa 12 ballen van.
- Leg de matzeballen in de bouillon en laat dit circa 15 minuten koken op laag vuur (met de deksel op de pan).
- Maak af met verse dille.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 405 | Calorieën uit vetten 116 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 13g, Waarvan | 20% | |
Verzadigde vetzuren 2g | 12% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 8g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 2g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Mijn Moeder maakte het vroeger ook weleens (heel lang geleden)
Fijn dat het mooie herinneringen oproept :-)
Zo lekker, en erg leuk om te maken.( niet moeilijk).Ik had kort geleden groentenbouilonpoeder zelf gemaakt, dat was een klusje!! Maar samen met de Matzeballen soep?, WOW!!!, dank je wel,kan bijna niet wachten om het weer te eten!