Pasta arrabiata (pasta in pittige tomatensaus)

Terug naar categorie Ga naar recept

Pasta arrabiata is een populaire Italiaanse pastaschotel die vaak wordt bereid met penne, tomatensaus en rode pepers. Het is een gerecht dat bekend staat om zijn pittige en kruidige smaak en wordt vaak geserveerd met parmezaanse kaas.

De oorsprong van pasta arrabiata is niet helemaal duidelijk. Sommigen beweren dat het gerecht afkomstig is uit de regio Lazio in Centraal-Italië, terwijl anderen beweren dat het zijn oorsprong heeft in de regio Campania in Zuid-Italië. Het komt in ieder geval van "pasta all'arrabbiata". Dit betekent letterlijk vertaald boze pasta.

Boze pasta

Hoe pasta boos kan zijn? Dat is weer een verwijzing naar de pittigheid van de pasta. Deze wordt met (gedroogde) peper pittig gemaakt. Hoe dan ook, het gerecht is al meer dan honderd jaar populair in Italië en wordt nu wereldwijd gegeten.

De ingrediënten voor pasta arrabiata zijn vrij eenvoudig en omvatten meestal tomaten, knoflook, olijfolie, rode peper, zout en penne. Al kiezen sommige mensen voor een andere pastasoort. Sommige recepten voegen ook ui, oregano, basilicum, zwarte peper en kappertjes toe. Dat is een lekkere variatie, maar zit niet in het originele recept.

Rode peper

Een van de belangrijkste ingrediënten van pasta arrabiata is de rode peper, die verantwoordelijk is voor de pittige smaak van het gerecht. De hoeveelheid peper kan worden aangepast aan de individuele smaak van de kok. Als je niet van te pittig houdt, kun je minder rode peper toevoegen, of de zaadjes en membranen verwijderen voordat je de peper fijnhakt.

Er zijn verschillende variaties van pasta arrabiata die afhankelijk zijn van de regio of persoonlijke voorkeur van de kok. Sommige recepten gebruiken bijvoorbeeld pancetta of spek, terwijl anderen ansjovis of kappertjes toevoegen. Sommige koks voegen ook rode wijn of tomatenpuree toe om de saus te verdikken en de smaak te versterken.

Pasta arrabiata is niet alleen gemakkelijk te maken, maar ook een relatief gezond gerecht. Tomaten zijn een goede bron van vitamine C en lycopeen, een antioxidant die helpt bij het bestrijden van ziekten. Knoflook is ook bekend om zijn gezondheidsvoordelen, waaronder het verlagen van het cholesterolgehalte en het verbeteren van de immuunfunctie.

Als je op zoek bent naar een eenvoudig en smakelijk gerecht om te maken voor het avondeten, is pasta arrabiata zeker het proberen waard. Het is een klassiek Italiaans gerecht dat zeker indruk zal maken op je familie en vrienden.

Pasta arrabiata (pasta in pittige tomatensaus)

Pasta arrabiata (pasta in pittige tomatensaus)

Keukens

Notice: Undefined index: vegetarisch in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69
Aanpassen porties:

voor personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 2 teentjes knoflook (fijn gesneden)
  • 1 sjalotje (fijn gesnipperd)
  • 1/2 tl chilivlokken
  • 1 blikje gepelde tomaten
  • 150 gram penne (of andere pasta naar keuze - glutenvrij indien nodig)
  • optioneel: geraspte Parmezaanse kaas
  • scheutje olijfolie

Benodigdheden

  • kookpan (voor de pasta)
  • koekenpan of hapjespan

Instructies

  1. Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking. Maak intussen de arrabiata saus.
  2. Zet de pan op middelhoog vuur. Giet de olie in de pan en fruit de knoflook en het sjalotje.
  3. Voeg de chili vlokken toe en daarna de gehele inhoud van het blik gepelde tomaten.
  4. Laat 15 minuten op laag vuur sudderen.
  5. Serveer de pasta met de saus en maak eventueel af met Parmezaanse kaas en basilicum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *