Perentaart met noten

  • voor 12 personen
  • Totale benodigde tijd45 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Peren zijn een van mijn favoriete fruitsoorten, ze zijn gewoon zo veelzijdig! Ze zijn lekker in een (havermout)ontbijtje, lekker als tussendoortje, in een salade, in een cake en in een taart. Peren en noten zijn een beproefde combinatie. Zo maakte ik al eerder een amandel-perencake, nog steeds een van mijn favorieten. Maar wel echt heel anders dan deze taart. De taart heeft een blind gebakken bodem, een heerlijk zachte frangipane vulling en een topping van peren, karamel en walnoten. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden!

Perentaart met noten

Perentaart met noten

Aanpassen porties:

voor 12 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • Bodem
  • 85 gram roomboter (koud)
  • 1 ei
  • snufje zout
  • 175 gram tarwebloem
  • 1 el koud water
  • Vulling
  • 100 gram amandelmeel
  • 75 gram kristalsuiker
  • 1 vanillestokje
  • 2 eieren
  • 50 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • Topping
  • 2 peren (geschild en in plakjes gesneden)
  • 50 gram roomboter
  • 50 gram kristalsuiker
  • 50 gram golden syrup
  • 1 handje gepelde halve walnoten

Benodigdheden

  1. keukenmachine (optioneel)
  2. sauspan
  3. ingevet bakblik (23 cm diameter)
  4. deegroller
  5. bakpapier
  6. bakbonen (of droge witte rijst)

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 180 C.
  2. Meng in de keukenmachine (of met je vingertoppen) de ingrediënten voor de bodem tot een geheel. Maak er een bal van en verpak in plasticfolie. Leg 15 minuten in de koelkast.
  3. Bestuif je werkblad met bloem (of gebruik een siliconen mat) en rol het deeg uit totdat deze een paar mm dik is en groot genoeg om je bakblik te bedekken.
  4. Bedek het bakblik met deeg en druk goed aan. Zorg dat de zijkanten ook goed bedekt zijn.
  5. Leg bakpapier op het deeg en verdeel de bakbonen er overheen.
  6. Bak 12 minuten op 180 C.
  7. Haal de bakbonen eruit en bak nog 5 minuten, totdat de bodem licht begint te verkleuren.
  8. Maak de vulling door het vanillestokje door midden te snijden en uit te schrapen. Meng de binnenkant van het vanillestokje met de suiker, boter, amandelmeel en eieren tot een gladde massa (bij voorkeur in de keukenmachine).
  9. Schenk deze vulling op de taartbodem en verdeel de plakjes peer erover heen. Bak dit geheel zo'n 10 minuten.
  10. Maak intussen de karamel: zet een sauspan op middelhoog vuur en doe hier boter, suiker en golden syrup in. Wacht totdat het begint te borrelen en haal dan van het fornuis af.
  11. Haal de taart uit de oven, verdeel de walnoten erover en schenk de karamel er overheen.

4 reacties op “Perentaart met noten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *