Pita gyros recept (vegetarische gyros)
- Door Judith Pagrach
- Grieks
- voor 2 personen
- Voorbereidingstijd15 minuten
- Kooktijd15 minuten
- Totale benodigde tijd30 minuten
Pita gyros heb je vast weleens gegeten. Een zacht pita broodje met reepjes gyros, groenten en tzatziki. Nou is gyros vlees traditioneel gezien varkensvlees, alhoewel er tegenwoordig ook weleens andere vleessoorten te verkrijgen zijn (kip gyros bijvoorbeeld). Wat nou als je vegetarische pita gyros wil maken? Dan is dit recept een absolute topper voor je!
Vegetarische gyros recept
Ik wilde eigenlijk eerst gehaktballen maken, maar toen kwam Jerome op het idee om de gehaktballen na garing in dunne reepjes te snijden waardoor je daadwerkelijk een soort gyros reepjes hebt. Geniaal! Samen met de verse tzatziki, knapperige groenten en warme pita broodje is het een heerlijke Griekse maaltijd die je even doet wegdromen.
Tzatziki om het af te maken
Heb je wat tzatziki over? Je kunt het afgedekt prima een dag in de koelkast bewaren. Hartstikke lekker de volgende dag op een broodje met wat sla bijvoorbeeld. Of bij je aardappels. Zo veel goede toepassingen voor de tzatziki, dus die komt wel op!
Pita gyros recept (vegetarische gyros)
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd15 minuten
- Kooktijd15 minuten
- Totale benodigde tijd30 minuten
voor 2 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- gyros:
- 275 gram vegetarisch gehakt
- 1 tl gedroogde oregano
- 1 tl paprikapoeder
- 1/2 tl kaneel
- 1/2 tl komijn
- 1 teentje knoflook
- zout naar smaak (ik voegde geen zout toe omdat vegetarisch gehakt al vrij zout is van zichzelf)
- tzatziki:
- 200 gram Griekse yoghurt*
- 1/3 komkommer
- 2 el verse dille (fijngesneden)
- 2 teentjes knoflook
- snufje zout
- verder nodig:
- 100 gram gesneden ijsbergsla
- 6 (glutenvrije) pita broden
- 100 gram radijsjes (in dunne plakjes)
- 3 trostomaten
- 1 rode ui
- * gebruik voor een vegan/lactosevrij gerecht plantaardige variatie op Griekse yoghurt
Benodigdheden
- bakblik
- mengkommen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 C.
- Meng het gehakt met kaneel, oregano, paprikapoeder en komijn. Breng eventueel op smaak met peper en zout (wees bij vegetarisch gehakt zuinig met zout, het is vaak van zichzelf al vrij hartig)
- Vorm er circa 6 gehaktballen van. Druk die een beetje plat.
- Doe de gehaktballen in het bakblik en bak in circa 15 minuten gaar. Snijd er voorzichtig een open om te zien of ze gaar zijn en bak ze eventueel langer.
- Maak intussen de tzatziki. Snijd de komkommer fijn, evenals de knoflook.
- Meng de komkommer, knoflook, dille en Griekse yoghurt (zie hierboven plantaardig/vegan alternatief). Breng op smaak met een snufje zout. Zet de tzatziki apart.
- Snijd de tomaten in 8 partjes en de ui in ringen.
- Snijd de gehaktballen in hele dunne plakjes.
- Top de pitabroden met de groenten, de 'gyros' en de saus. Vouw dicht. Je kunt ook de pita's vullen als je dat makkelijker vindt.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 606 | Calorieën uit vetten 130 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 15g, Waarvan | 23% | |
Verzadigde vetzuren 7g | 33% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 4g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 2g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Ik vond het een heerlijk recept. Lekker fris door de tzatziki.
Wat leuk dat je er nu al mee aan de slag bent gegaan en tof dat het goed in de smaak viel :-)!