Samke harra met tahini saus

  • voor 4 personen
  • Totale benodigde tijd45 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept
Samke harra met tahini saus

Samke harra met tahini saus

Log in om recept aan collectie toe te voegen
  • Totale benodigde tijd45 minuten
Aanpassen porties:

voor 4 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 1 kilo vis naar keuze (hele vis of visfilet)
  • 1.5 flinke bosje koriander
  • 8 teentjes knoflook
  • 1 tl zout
  • 1 rode peper (als dit te pittig is doe je naar smaak)
  • 1.5 tl sumak (verkrijgbaar bij turkse winkels)
  • 1.5 tl gemalen komijn
  • 1 citroen in schijfjes
  • 150 ml tahin
  • cayennepeper
  • 150 ml verse citroensap
  • 100 gram pijnboompitten

Benodigdheden

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Spoel de vis af met water en eventueel wat azijn om de visgeur weg te nemen. Smeer de vis in met wat citroensap, olijfolie en zout. Indien je een hele vis gebruikt, maak je in de lengte in diepe snee. Snijd de helft van de koriander en pers de helft van de knoflook en snijd de rode peper fijn. Fruit de knoflook en koriander in een pannetje in olijfolie met de zout, rode peper, komijn sumak. Doe dit niet te lang, ongeveer 3 minuten.
  2. Stop dit mengsel nu in de snee die je in de vis hebt gemaakt, of als je filet hebt doe je het over je vis heen.
  3. Snijd een citroen nu in schijfjes en doe deze ertussen of over heen. Doe de vis en het mengsel nu in aluminiumfolie en zet het in de oven voor ongeveer 30 minuten.
  4. Rooster ondertussen de pijnboompitten in een droge hete pan tot ze bruinig zijn. Zet deze apart om af te koelen.
  5. Terwijl de vis in de oven staat, kun je het tahinsausje bereiden.  Doe in een pannetje de tahin samen met het citroensap, de koriander, pers de rest van het knoflook en doe dat er ook bij, en breng op smaak met zout, peper en cayennepeper (wederom afhankelijk van hoe pittig je het graag hebt). Nu moet je de saus blijven roeren, 15 á 20 minuten constant en zorgen dat het een vloeibare substantie behoudt, als het dik wordt voeg je er water aan toe, waarschijnlijk rond een kop water. Blijf roeren zodat het niet aan de bodem van de pan plakt.
  6. Haal na 30 minuten de vis uit de oven en kijk of deze gaar is of misschien nog wat langer moet. Serveer met tahinsausje en de pijnboompitten er over heen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *