Samke harra met tahini saus

  • voor 3-4 personen
  • Totale benodigde tijd
Samke harra met tahini saus

Ingrediënten

  • 1 kilo
  • vis naar keuze
  • (hele vis of visfilet)
  • 1.5 flinke bosje
  • koriander
  • 8 teentjes
  • knoflook
  • 1 tl
  • zout
  • 1
  • rode peper
  • (als dit te pittig is doe je naar smaak)
  • 1.5 tl
  • sumak
  • (verkrijgbaar bij turkse winkels)
  • 1.5 tl
  • gemalen komijn
  • 1
  • citroen
  • in schijfjes
  • 150 ml
  • tahin
  • cayennepeper
  • 150 ml
  • verse citroensap
  • 100 gram
  • pijnboompitten

Benodigdheden

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Spoel de vis af met water en eventueel wat azijn om de visgeur weg te nemen. Smeer de vis in met wat citroensap, olijfolie en zout. Indien je een hele vis gebruikt, maak je in de lengte in diepe snee. Snijd de helft van de koriander en pers de helft van de knoflook en snijd de rode peper fijn. Fruit de knoflook en koriander in een pannetje in olijfolie met de zout, rode peper, komijn sumak. Doe dit niet te lang, ongeveer 3 minuten.
  2. Stop dit mengsel nu in de snee die je in de vis hebt gemaakt, of als je filet hebt doe je het over je vis heen.
  3. Snijd een citroen nu in schijfjes en doe deze ertussen of over heen. Doe de vis en het mengsel nu in aluminiumfolie en zet het in de oven voor ongeveer 30 minuten.
  4. Rooster ondertussen de pijnboompitten in een droge hete pan tot ze bruinig zijn. Zet deze apart om af te koelen.
  5. Terwijl de vis in de oven staat, kun je het tahinsausje bereiden.  Doe in een pannetje de tahin samen met het citroensap, de koriander, pers de rest van het knoflook en doe dat er ook bij, en breng op smaak met zout, peper en cayennepeper (wederom afhankelijk van hoe pittig je het graag hebt). Nu moet je de saus blijven roeren, 15 á 20 minuten constant en zorgen dat het een vloeibare substantie behoudt, als het dik wordt voeg je er water aan toe, waarschijnlijk rond een kop water. Blijf roeren zodat het niet aan de bodem van de pan plakt.
  6. Haal na 30 minuten de vis uit de oven en kijk of deze gaar is of misschien nog wat langer moet. Serveer met tahinsausje en de pijnboompitten er over heen.
9 mensen willen het maken
5 mensen hebben dit recept gemaakt

‘There is no sincerer love than the love of food’ beschrijft eigenlijk in een zin mijn verhouding met lekker eten. Waar voor sommigen eten als ‘nodig’ wordt gezien of puur als voeding gaat het voor mij verder. Eten is genieten en sensatie voor de zintuigen. Het eindeloos uitproberen met alle mogelijke combinaties en dat vind ik fascinerend. Hoe het toevoegen van een kruid of ingrediënt iets zo volledig kan veranderen en je smaakpapillen kan triggeren, ik zou de hele dag kunnen experimenteren met eten! Omdat ik volbloed Libanese ben en ook opgegroeid ben met de Libanese keuken ligt mijn voorkeur toch stiekem bij die keuken. De liefde voor eten die in die cultuur heerst vind ik fascinerend, de dagen staan in het teken van eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *