Sholeh Zard (Perzische rijstpudding)

  • voor 6 personen
  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd30 minuten
  • Totale benodigde tijd30 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Al eerder schreef ik over saffraan en hoe dit bijvoorbeeld in de Midden-Oosterse keuken wordt gebruikt. Een van de toepassingen is de klassieke Perzische rijstpudding: Sholeh Zard. Een rijstpudding met de rijke smaken van kardemom, saffraan, rozenwater en pistachenoten. Nu we binnenkort gaan verhuizen, ben ik bezig om mijn voorraadkast op te ruimen en aangezien er zowel dessertrijst, als rozenwater als pistachenoten en saffraan in stonden was het een mooie gelegenheid om dit dessert eens zelf te proberen. Natuurlijk gebruikt men in de authentieke Perzische variant geen 'dessertrijst', maar basmati rijst. Gebruik gewoon wat je in huis hebt, zou ik zeggen :-). Aangezien ik de dessertrijst op wilde maken, ging ik daarvoor. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen van rozenwater houdt, ik vond het zelf vroeger naar handzeep smaken. Je kunt rozenwater dan ook prima achterwege laten. Eet de rijstpudding vers en warm of eet hem de volgende dag uit de koelkast!

Sholeh Zard (Perzische rijstpudding)

Sholeh Zard (Perzische rijstpudding)

  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd30 minuten
  • Totale benodigde tijd30 minuten
Aanpassen porties:

voor 6 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 100 gram dessertrijst
  • 500 ml halfvolle melk
  • 4 el kristalsuiker
  • 1 tl kardemom
  • 5 draadjes saffraan
  • 1 el roomboter
  • handje pistachenoten
  • optioneel: 1 tl rozenwater

Benodigdheden

  • steelpan
  • 1 klein kommetje
  • 4 schaaltjes

Instructies

  1. Leg de saffraandraadjes in het kommetje en voeg water toe. Laat dit 10 minuten staan en 'plet' dan de saffraandraadjes een beetje zodat de gele kleurstof goed vrijkomt.
  2. Meng de suiker met de melk en de kardemom. Voeg de rijst en het kommetje saffraan met water toe. Kook een half uur op laag vuur.
  3. Roer de boter en eventueel rozenwater er doorheen en draai het vuur uit.
  4. Hak de pistachenoten grof.
  5. Verdeel de rijstepap over de 4 schaaltjes en maak af met wat fijngehakte noten.

Een reactie op “Sholeh Zard (Perzische rijstpudding)

  • Faraday

    Hallo Judith,
    Helaas klopt jouw recept niet (volgens Perzische wijze). Er wordt geen melk gebuikt voor shole zard maar water. Vervolgens saffraan moet eerst worden heel fijn gemaakt voordat heet water wordt toegevoegd.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *