Spruitjes salade met vijg, pompoen en gorgonzola
- Door Judith Pagrach
- Nederlands
- voor 2 personen
- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd20 minuten
- Totale benodigde tijd30 minuten
Spruitjes, je moet er maar net van houden. Of niet? Ik ben totaal geen spruitjes fan, maar ik vind eigenlijk dat ik het gewoon moet eten. En dus ging ik maar weer eens de uitdaging aan om spruitjes lekker te maken. Ik deed dat al een keer eerder door ze te bakken met nootjes en vega spekjes. Dit keer ontstond mijn spruitjes creaties per toeval! Ik wilde eigenlijk een salade maken met vijgen, pompoen en rucola en zag ineens nog een zakje spruiten in mijn koelkast liggen. Deze spruitjes salade met die zoete ingrediënten erbij, leek me wel wat! De spruitjes zijn immers vrij bitter, maar met het zoet van de pompoen, vijg en maple syrup wordt dat aardig geneutraliseerd. Bovendien zorgt de gorgonzola voor een beetje extra hartigheid én romigheid. En zo creeerde ik de ultieme herfstsalade. Vol met heerlijke herfstkleuren en vol complementaire, herfstsmaken.
Ik kan je verzekeren dat zelf de niet-spruitjes-fan zoals ik zelf, van deze salade zullen smullen! En, er zijn vast veel mensen zoals ik die spruitjes wel graag willen eten. Maar dan niet doodgekookt of een andere traditionele manier. Dit werd maar weer eens bevestigd toen ik dit artikel uit ging schrijven en de zin 'spruitjes lekker maken' volgens Google duizenden keren per maand wordt gezocht. Ben jij ook zo iemand? Wacht dan niet en ga voor deze fijne salade! Laat je me weten wat je ervan vond?
Spruitjes salade met vijg, pompoen en gorgonzola
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd20 minuten
- Totale benodigde tijd30 minuten
voor 2 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 400 gram spruitjes
- 1/2 oranje pompoen
- 3 vijgen (in kwarten gesneden)
- 50 gram rucola
- 75 gram gorgonzola
- 1 el maple syrup
- 2 el olijfolie
- handje pecannoten
Benodigdheden
bakplaatInstructies
- Verwarm de oven voor op 180 C.
- Snijd de kontjes van de spruitjes af en haal eventueel de buitenste (lelijke) blaadjes van de spruiten. Was ze goed en leg op de bakplaat.
- Snijd de pompoen in plakjes. De schil laat je gewoon zitten. Schep de zaadjes en de draadjes uit de pompoen.
- Leg de pompoenplakjes ook op de bakplaat. Meng de maple syrup en de olie en schenk deze over de groenten. Bak gedurende circa 15-20 minuten.
- Haal uit de oven en leg de vijgen (in kwarten) samen met de pecannoten op de bakplaat met groenten en bak nog eens 5 minuten.
- Verdeel de rucola over de borden en leg hier de pompoen, spruitjes en vijgen op. Top het stukjes gorgonzola en de gebrande noten. Schenk tot slot de dressing die nu op je bakplaat ligt (het maple-olie mengsel) over je salade.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 459 | Calorieën uit vetten 242 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 29g, Waarvan | 44% | |
Verzadigde vetzuren 7g | 37% | |
Transvetzuren g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 16g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 4g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Mijn man haat spruiten, lijkt me een leuke test want hij is gek op salades 🤩
Benieuwd wat ie ervan gaat vinden :-).