Superfood Sunday: quinoa

  • voor 2 personen
Superfood Sunday: quinoa

De superfood van deze week is..... quinoa! Je zult het niet geloven, maar quinoa [kien-wa] is familie van de spinazie en dus geen graansoort zoals vaak wordt gedacht. Dit betekent ook dat het in een gluten-vrij dieet past. Pas in de jaren '80 kwam quinoa naar de Westerse wereld en zelfs toen duurde het nog lang voordat het écht populair werd. In Peru werd het al duizenden jaren geleden gegeten door de Inca's, die de zaadjes heilig verklaarden. Waarom is quinoa zo gezond? Het is eiwitrijk en bevat veel vezels en is daarmee goed voor voor de darmflora. Daarnaast zorgen de antioxidanten voor een verbeterd immuunsysteem, evenals vitamine B12. Bovendien bevat quinoa relatief weinig calorieën (350 per 100 gram). Je kunt quinoa bij de meeste supermarkten kopen. Deze rode quinoa kocht ik bij Eko Plaza en is iets nootachtiger van smaak.

Ingrediënten

  • (kip)bouillonblokje
  • 150 g rode quinoa (of normale witte quinoa)
  • 2 el platte peterselie
  • 1/2 citroen
  • 200 g kikkererwten
  • 2 bosuien
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el sesamzaadjes
  • 2 el honing
  • 1/2 el ketjap manis

Benodigdheden

Instructies

  1. Er zit een bitter laagje om de quinoa heen, dus het is belangrijk de quinoa goed af te spoelen.
  2. Breng 1,5 liter water aan de kook en voeg het bouillonblokje toe. Als deze is opgelost voeg je ook de quinoa toe en kook je dit 10 minuten.
  3. Pers het teentje knoflook uit en marineer hiermee, samen met de honing, ketjap en de sesamzaadjes de kip in. Laat 10 minuten intrekken en bak vervolgens in een koekepan of grillpan totdat het goudbruin wordt.
  4. Snijd ondertussen de bosuien en de peterselie. Spoel de kikkererwten af om ze te ontdoen van het zoute water.
  5. Als de quinoa klaar is, giet je deze af en meng je de bosuien, peterselie, kikkererwten en kip hier doorheen. Knijp de citroenhelft uit en roer goed door.
1 mensen willen het maken
0 mensen hebben dit recept gemaakt

Hi, ik ben Judith. Welkom op mijn blog! Ik neem je mee naar alle windstreken en laat je zien dat lekker en bewust eten helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Je vindt hier lekkere recepten en de leukste foodhotspots. Volg je me ook op Twitter, FacebookGoogle+ en Instagram?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *