Hartige tarte tatin met tomaten en vijgen
- Door Judith Pagrach
- Frans
- voor 2 personen
- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd30 minuten
- Totale benodigde tijd35 minuten
Tarte tatin ken je misschien wel als zoete taart. Nu maken de een hartige variant. Het wordt ook wel een 'upside down cake' genoemd. Waarbij je de taart nadat je hem hebt gebakken, omkeert. De traditionele versie wordt gemaakt met appels. Daarnaast kun je andere fruitsoorten gebruiken zoals perziken of peren. Wat uiteindelijk de bodem wordt, bak je bovenop. Je karameliseert eerst het fruit (of in dit geval groente). Daarna dek je dit af met een deeg. Ik gebruikte zelf bladerdeeg. Dit wordt vaker gebruikt voor een tarte tatin, maar je kunt natuurlijk ook zelf een deeg maken. Vervolgens bak je het geheel af in de oven. Je haalt het er voorzichtig uit en draait het dan om op een bord. Zo ligt ineens het deeg op de bodem en de mooie gekarameliseerde ingrediënten bovenop.
Tomaten tarte tatin
Met tomaten en vijgen maakte ik een hartige tarte tatin. Op deze manier kon ik hem gewoon voor diner eten. De tomaten tarte tatin is lichtzoet door de gekarameliseerde tomaten en vijgen. Deze hartige taart gaat perfect samen met bijvoorbeeld een groene salade. De tomaten, de vijg en de bladerdeeg zijn samen erg lekker. Een match made in heaven! Als je dit gerecht gaat maken is het belangrijk dat je een ovenvast pan gebruikt. Dat kan een gietijzeren pan zijn bijvoorbeeld. Heb je dit niet? Dan kun je de tomaten en vijgen eerst in een pan bakken. Vervolgens in een ovenschaal leggen.
Hartige tarte tatin met tomaten en vijgen
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd30 minuten
- Totale benodigde tijd35 minuten
voor 2 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 400 gram cherry tomaten
- 3 vijgen (in plakjes)
- 2 el roomboter
- 2 el kristalsuiker
- 100 ml water
- 4 takjes tijm
- 1 rol bladerdeeg
Benodigdheden
- ovenvaste pan (géén plastic handvatten e.d.)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 C.
- Halveer de tomaten en snijd de vijgen in plakjes.
- Zet de pan op middelhoog vuur. Doe de suiker en water in de pan totdat de suiker is opgelost. Draai het vuur laag en doe heel voorzichtig de boter erbij. Kijk uit, want de karamel is erg heet en kan spetteren als je dit niet voorzichtig doet!
- Voeg de tomaten en vijgen toe en laat deze op laag vuur enkele minuten karameliseren. Leg de takjes tijm er bovenop en maak af met bladerdeeg. Rol het bladerdeeg uit en dek het fruit af. Wat je over hebt aan deeg, vouw je naar binnen.
- Haal de pan voorzichtig (met een ovenwant!) van het vuur en bak de tarte tatin in de oven. Bak in circa 20 minuten goudbruin en gaar. Laat enkele minuten afkoelen voor je de taart omdraait op een bord. Doe dit ook voorzichtig, want de karamel is nog heet.
- Geniet!
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 594 | Calorieën uit vetten 314 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 36g, Waarvan | 55% | |
Verzadigde vetzuren 13g | 67% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 17g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 4g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen